“閠密生日飯”
Mokumoku Yakiton的評論

Mokumoku Yakiton
香港排名第672 (共 15,110 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2 週前的評論

早前在尖沙咀食過呢間以豚肉串燒為主既餐廳, 趁今月閠蜜生日同她嚟呢度慶祝, 餐廳在Sogo 附近, 位置方便, 出咗地鐵站約五分鐘就到, 而且環境舒適, 最啱傾計食嘢。
蕃茄清甜,配上酸酸甜甜的醋和生蒜,清新又開胃
生日當然要飲番杯,我叫咗杯巨峰味汽酒$46 微酸中帶點酒香, 閠密叫咗杯生啤$58
刺身盛(4款) $228
有三文魚、帆立貝、牡丹蝦、油甘魚,樣樣都好新鮮。尤其三文魚油香味十足,帆立貝好鮮甜,牡丹蝦爽口
白金豚肉流心蛋卷 $38
豚肉包住一隻流心蛋, 蛋黃味重, 咬落蛋黃流出嚟,好有流心效果,外層仲有櫻花蝦同醬汁口感豐富,推介
西班牙黑豚肩肉串 $38
黑豚肩肉油花分布非常平均,每一啖都充滿油滋味, 肉嫩多汁
三文魚魚頭 $108
三文魚頭好大,燒到脆卜卜, 魚肉都唔少, 鹹味剛好,送酒一流
露筍豬肉卷 $32 和 紫蘇豬肉卷 $32
呢兩款都係豬肉片嚟,一串包住清甜既露筍,另一串就包住清香嘅紫蘇葉,兩串都各有特色, 中和咗少許油膩
燒粟米 $58
粟米燒得香之餘,又唔會乾身,咬落仲鮮甜多汁

參觀日期:2021年2月
感謝 KKMan123

2020年10月24日的評論 透過行動裝置

Mokumoku有兩間分店,分別位於尖沙咀及銅鑼灣,今天光顧銅鑼灣分店。這間餐廳是日式串燒店,以豬肉類為主,久不久就想食。
首先點了Mokumoku沙律,裡面有大量新鮮蔬菜,西班牙黑毛豬火腿,最特別的是混入了切碎的生茄子,增加口感。
雖然食串燒,但食日本嘢,都系想食少少刺身嘅,所以叫咗刺身盛,有四款分別系三文魚,油金魚,牡丹蝦及帶子。帶子新鮮爽口,油甘魚油份充足好吃。
食串燒當然唔少得啤酒啦,啤酒夠凍就好飲。
豬的串燒分別叫了燒豬大腸,煙韌有咬口。豬耳芝士串,咸香味濃。豬頭肉串,爽口有油香。厚切白金豚肉,油份充足。蒜芯豬肉卷,蒜芯爽甜無渣,好吃。西班牙黑豚肩肉串,肥瘦適中
中段轉為飲Sake,同串燒都一樣合襯
雖然此店主打豬類串燒,但食串燒,牛舌同雞翼系不能放過嘅選擇。兩者火候都控制得非常好,牛舌裡面充滿肉汁。雞翼表皮香脆,鹽份調味適中不會過咸
最後多點了一份燒三文魚頭,可以一路啜骨一路送Sake,爽
兩個人飲飽食醉,大約消費1200多元,合理,食物水準質素不俗,食得非常開心。

參觀日期:2020年10月
感謝 JoeSio0408
2020年8月14日的評論

最近疫情關係,為了避開人流最多的食晏時間,改了二時左右,餐廳食客都比較少,安心多多。
嚟間餐廳午市套餐由12pm 至3pm,配合我的時間。套餐有六款,主菜外,包括三文魚剌身,麵豉湯和飲品。
飲品清一式是乳酸梳打,天時暑熱好適合,涼快。
揀選了燒西班牙黑毛豬爽梅肉。平時不太喜歡豬肉,怕肉質粗糙,但餐廳是主打豬的食品,無理由放過。
果然意外驚喜,燒起來的黑毛豬,油脂滿溢,香氣撲鼻,肉質軟腍得近乎溶化。配白飯認真一流。
剌身的三文魚鮮美。
麺豉湯味道夠濃厚,材料足,好飲。

參觀日期:2020年8月
感謝 pcsy
2020年7月23日的評論

Mokumoku沙律$98
食材好豐富的一個沙律,,有羽衣甘藍,蒟蒻, 西班牙火腿。沙律是酸甜的一種,作為前菜比較輕盈,感覺好開胃。

西班牙產黑豚肩肉串 $38
第一次食黑豚肩肉串,有意外的驚喜,肩肉的部位肥美多汁,但食落唔會覺得好油膩。

西班牙豬頸肉
薄片的豬頸肉油脂味好香,外皮燒到呈金色,有點脆口。

豬肝串$28
朋友點了這個豬肝串,本身唔太偏愛豬肝的的都覺得不錯。豬肝的味道濃郁突出,配上串燒汁更加惹味。喜歡食豬肝的朋友必定喜歡。

豚肉蒜芯卷$32
用帶有油香的豚肉包住本身無油的菜類-蒜芯,蒜芯燒至不油不乾,就好似平時食甘菇肥牛卷甘,食落有兩個層次。

燒甘鮋$348
用一夜干去做的燒甘鮋,咸香味十足,佐酒好菜式。
總括黎講,呢間居酒屋的串燒都好高質,火喉夠好,食材新鮮。
因為疫情關係可能好多朋友都減少外出進食,店員同我地講佢地宜家做緊外賣8折的優惠。唔想外食的朋友可以試下外賣呀。

參觀日期:2020年6月
1  感謝 571miuw
2020年7月12日的評論 透過行動裝置

今天與好友光顧了一間服務周到,食物種類既多且特別的居酒屋。顧客需先量度體溫後方可進店。
Mokumoku沙律內有Parma Ham、羽衣甘藍、蒟蒻及生茄子等,配搭頗特別,清新又開胃。
刺身盛合五款有油甘魚、三文魚、赤蝦、帆立貝及海膽,刺身非常新鮮,油甘魚油份特別重。
山型縣產煙燻豬腩香脆可口,腩肉脂肪比例剛剛好,外皮脆身咸香卻入口即溶,跟蜜糖芥末醬是絕配。
燒竹莢魚乃第一次吃,肉質偏硬身而魚味濃,魚骨也不多。
網油豬腦卷這菜式較少見,豬網油包著豬腦一起燒,入口脆脆的但內裡軟身像豆腐花,口感複雜層次豐富。
七味豬心串看似雞腎,但相對較軟身似雞潤,容易入口。
白金豚肉林檎紅薑卷有驚喜,燒蘋果很清新,而蘋果的香甜減退了豚肉的油膩感。
店員還說每到星期四,便會送贈女性客人一杯啤酒

參觀日期:2020年7月
感謝 Hitormiyu

去過Mokumoku Yakiton嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD