“十蚊一隻生蠔!”

訂位
香港排名第3,502 (共 13,801 間餐廳)
周圍地區: 大圍
周圍地區: 大圍
4 週前的評論

今日放工同豬先生去大圍食飯,行過衣間西餐廳見到十蚊一隻生蠔,二話不說即刻沖左入去食。生蠔優惠之前星期一至四先有,衣排每日都做緊衣個優惠!

一坐低即刻叫左半打生蠔 雖然係10蚊隻,但隻隻肥美,一D都冇縮水!海水味適中唔會太濃太鹹,肉質鮮甜,入口好滑,好creamy,配埋檸檬汁,令鮮味更加突出,話咁快掃晒半打,見到廚房係咁出生蠔,唔係冇原因!
到食西餐,身為牛扒控既我地又點可以唔叫牛扒呢~ 叫左份10oz肉眼扒,份量好岩2人share, 牛扒既質素好好,非常有牛肉味,而且很林,配上黑椒汁好惹味。今次塊牛扒叫左五成熟,煎得好好,外面冇濃味,入面岩岩好。配菜就有薯條,露荀同蒜頭,薯條份最岩岩好,男士們食都夠飽。蒜頭焗得非常香口,外層好脆,以蒜頭尼配牛扒減低左油膩道,食完一d都唔會覺得好濟~

參觀日期:2020年4月
感謝 foodcravershk

2019年5月8日的評論 透過行動裝置

餐廳:M3 Italian (大圍)
地址:大圍積富街33號積康樓地下E-G舖

這幾天天氣不算太好,不過卻無損我去覓食的心情。今次順勢走到大圍,找了一間餐廳吃了一個精美午餐。

M3 Italian是一間意式餐廳,在大圍和沙田圍均有分店,不論是餐廳定時的Music Night,還是餐廳裏的裝飾擺設,都看得出餐廳的別出心裁,我還選擇坐在High table享受我的午餐有另一番享受~

鮮牛奶慢煮龍脷柳卷配野菌忌廉汁意粉 $82
意粉以黑椒炒香,並非隨便乾乾一碟的意粉便了事,雖然比較多油,但光吃意粉便已經很足夠,因為真的很香☺️兩球龍脷柳又怎能不提起呢?龍脷柳經調製後變成球狀,十分有趣不過有趣還有趣,卻不失其美味所在!龍脷柳非常軟腍,入口即溶,海鮮的味道依然猶新野菌忌廉汁亦發揮其作用為龍脷柳調味,不過個人認為不用野菌忌廉汁已經很好味了!

除了意粉外,午餐還包括了餐湯或沙律以及甜品一份,原來甜品是紫薯雪米糍呢!下次一於趁着Music Night的時候再來一趟,看看感覺會不會截然不同,也可以順道試一試晚餐菜式呢~

參觀日期:2019年5月
感謝 hinsonfoodhk
2018年12月18日的評論 透過行動裝置

今日放工就同同事係公司附近到搵野食,成日行經過M3 ltalian, 但係食就未食過,係外面個裝修睇好似好華麗咁,所以就想同同事一起去試下味。

一來要讚一讚既係服務,我地拎住好多文件,職員就好細心咁,拉開隔離張櫈比我地放野,比我地食得更加舒服。感覺好溫暖。

再講下個環境,餐廳嘅環境寧靜再配搭一下音樂,感覺好似放緊假咁,番咗一日工咁辛苦,就要去放鬆下囉!

安頓完之後,我地就點咗4人套餐,套餐有 餐湯、前菜、主菜同埋埋甜品。

前菜叫咗:
1) 凱撒沙律
2) 煙肉菠菜忌廉焗蠔
3)雞肉沙津配提子醋
4)虎蝦拼香煎帶子配芒果莎莎

沙律既菜沙很新鮮爽脆、菜無無苦澀味,我吾鐘意食菜都食得到!
另外焗蠔上面有勁多芝士, , 焗到金黃色,只係見到都流曬口水!!!!!
虎蝦大大隻,啖啖肉

主菜叫咗:

1)炭燒美國肉眼扒配牛油薯仔,有機菜
2)意式安格斯牛肉丸蕃笳意大利粉
3)意大利三色 薄餅
4)黑松露野菌意大利飯配法國鵝肝

美國肉眼扒肉質鮮嫩, 好有牛嘅香味,扒好厚 令人好回味.

意式安格斯牛肉丸蕃笳意大利粉,蕃笳汁黏住每條意粉,啖啖蕃笳味,牛肉丸肉味濃郁juicy,

黑松露野菌意大利飯配法國鵝肝就係最正最重口味

甜品叫咗:

1)焦糖燉蛋
2)雲尼拿雪燃

3)意式芝士餅
4)木糠布甸

焦糖好脆, 蛋味重
雲尼拿雪糕夠滑

木糠布甸既木糠好足料,勁鍾意袋木糠
意式芝士餅吾太甜,正。

參觀日期:2018年12月
感謝 stevemok23
2018年12月5日的評論

完晒present同assignments係時候食好D獎勵下自己。依間意大利菜好似都幾出名,所以就去試下!

我地叫左2個主菜:一個燒春雞、另一個係黑松露pizza,其中一個轉左餐,有多個小食、湯同甜品。

個湯係蕃茄雜菜湯,非常之濃郁既菜湯,而且D雜菜非常足料。

個小食我地揀左熟蠔,原本都係諗住2個人share1隻,點知黎到有成3隻!而且係鋪滿芝士既。個熟蠔整得好惹味,唔會好熟,會保留到少少生蠔既味,D芝士好濃郁而且十分之多,一定要食晒!

個黑松露pizza一拎埋黎已經聞到黑松露香味,個pizza係薄批,好多黑松露,上面鋪左一絲絲既芝士,一定要趁熱食,食完唔會濟,因為個份量岩岩好,而且唔會好油膩。

之後黎既就係燒春雞,有2個大雞脾同2個雞胸,同埋少少沙津。個雞皮好脆口,啖啖肉,無咁油,個沙津最特別既係個蕃茄,煮熟左既蕃茄好juicy!整碟個份量都幾多,女朋友就食唔晒。

最後黎既甜品就係tiramisu,上面鋪滿晒可可粉,下面食到好多層次。唔好睇佢細細個,其實好大份㗎!

埋單少過$400,食咁高質既野,價錢十分唔錯啦!

參觀日期:2018年12月
感謝 heidiwongyt
2018年12月5日的評論

今日呀姑姐生日就帶她去食好的,以住生日都是在家吃,覺得有一點悶,所以有時間都想帶她去去一些她們未去過的地方。

我就帶她到屋企附近既M3 italian, 地點好方便,大圍地鐵一出行大約7分鐘就到。

一入到去環境好舒服,地方大,燈光好柔和,而且有音樂聽,我地去係星期三晚,咁岩當晚音樂表演,如果有興趣就要打去問下其他日子既表演時間啦!

我地就決定要兩個套餐,有餐湯,頭盤,主菜同甜品。

頭盤 就叫咗個煙肉菠菜忌廉焗蠔同凱撤沙津、想特別講下煙肉菠菜忌廉焗蠔超級無敵好食,好重芝士味, 重點係隻蠔大大隻,夠厚肉,吾係食風咁食。

凱撤沙津有不同類別的菜, 蔬菜新鮮
,好清甜爽口,再配上一點沙拉醬上去更加容易入口

主菜就點了一個黑松露野菌意大利飯配法國鵝肝,個飯軟硬適中,每一粒飯都 好入味,完全食得出師父的用心,而且仲有很多黑松露係飯上,超值的,想 講一下個鵝肝,姑姐第一次食,覺得好好食,入口即溶,份量大,非常惹味.

另一個主菜就點了意大利三色薄餅 , 因為自已好鐘意食PIZZA 就想試下吾同既PIZZA ,WOO 果魚然無令我失望,佢吾係厚皮,餅邊香脆
,吾會食到好滯,芝士味濃, PIZZA面上的蕃茄好清甜。配合埋一起很好味的啦!

最後就是我暴喜愛的甜品啦,點了焦糖燉蛋同意式芝士餅。兩樣都吾會太甜,特別想講焦糖燉蛋超滑

下次有機會都想試下帶朋友去試下,因為真係幾好食,環境又吾錯。

參觀日期:2018年11月
感謝 Pizzaandhamburger

查看過M3 Italian (Chik Hong Mansion)的旅客也查看過

中國香港

去過M3 Italian (Chik Hong Mansion)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD