“酸菜魚好好食 ”
捌壹壹的評論

捌壹壹
使用外送服務
香港排名第1,191 (共 14,086 間餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年8月3日的評論 透過行動裝置

酸菜魚好好食

話說昨日一收工就叫外賣,事源現在6時後,不能坐在餐廳吃,只能叫回家吃,所以最近一收工,我就叫外賣。尋日就去了捌壹壹叫外賣,埋單一共$355 ,連加一服務費。

必食冷鍋酸菜魚,加大碼
$270
平時都其實好小食酸的食物,酸菜魚就更加少食。今次反常想叫酸菜魚,可能見到餐單上寫了必食二個字,心裡頭就想試一試 。怎知,一試就覺得好好味。份量好多,有4至5人份量,魚肉料好多,魚肉又夠嫩,而且入味,每口都食到酸酸的味道,但又不是超酸那種,總之就是酸度剛好,配飯一流,空口吃都好味。又有芽菜在裡面,增添了口感。一邊食,一邊食,又食到在金菇,不但令口感提升去另一個層次,亦令整個酸菜魚好有特色。附帶一說,裡面亦有少量透明狀的類似薯粉似的闊麵條。

黑糖糍粑
$36
這個甜品我都喜歡 ,有點像糯米的煙韌口感。配上黑糖,甜甜的加上韌韌的味道交雜,舌尖上的味蕾都豐滿了。

炸三鮮餃
$33
這個我當小食 ,炸得都好亁身,不會太油。拿回家後有點涼,但味道還可以。我猜想,應該堂食會好味,因為會熱騰騰,哈哈。

最後,又有叫Meko椰青水$16 。整個外賣等候超快,由下單到等取餐,都是4分鐘左右,真心覺得好快。
平均人均消費大概$177.5 ,2個人光是食酸菜魚想食得好飽。哈哈。

參觀日期:2020年8月
感謝 LingB_b

2020年7月4日的評論

疫情底下已經好耐未上過深圳食酸菜魚,
食過咁多間,
小編終於搵到一間正宗口味嘅酸菜魚啦~
酸菜魚夠酸,魚肉又夠滑,識食一定食「捌壹壹」。

唔講唔知,
原來店名「捌壹壹」係舊時重慶嘅電話地區號碼,
用嚟做餐廳名夠晒代表性!

齊心抗疫底下,在openrice訂座,仲有全單8折優惠,抵呀!

唔好以為食酸菜魚一定要食辣,
有辣有走辣,任君選擇。
嗜辣嘅foodie可以食中辣或以上,
小編食開譚仔小辣,
「捌壹壹」嘅小辣就有啲唔夠喉啦。

推薦❗️招牌必食冷鍋酸菜魚($168)
其實冷鍋嘅意思,就係已經煮好,唔需要再加熱食,
所以上枱後千祈唔好加熱食!
因為再煮,啲魚肉就會變老架啦!
食酸菜魚之前先飲啖湯~
入口完全唔油,
先有一陣麻香,慢慢就有啲辣滲出嚟,酸辣惹味,
有啲人仲會加個飯,注入湯變湯飯食,都唔錯架!
酸菜魚嘅魚肉採自新鮮嘅生魚,
魚皮厚滑,魚肉爽滑彈牙,
不過唔好嘅就係有小小骨,所以食嘅時候要小心啲!
食完魚就可以加水打邊爐啦!

本身酸菜魚裏面已經有少量嘅水晶寛粉,
不過如果嫌唔夠喉,
可以額外加一份($28),
寛粉吸晒湯汁,煙韌滑溜,正!

鴨血($35)
完整一磚鴨血,好抵食呀!
不過可惜呢種唔係台灣鴨血,
口感冇咁煙韌,味道亦冇咁鮮香。

麻辣脆耳 ($55)
豬耳厚切,食落夠爽脆,
自家製麻辣醬汁幾惹味,
加上青瓜絲伴食,多一份清新感。

推薦❗️無骨口水雞($68)
例牌嘅份量都幾多,兩三個人食都得!
雞件都幾厚肉,肉質嫩滑味美,連雞胸位都唔嚡,加上自家製醬汁微辣惹味,正!

推薦❗️黑糖糍粑
糍粑即叫即炸,外脆內煙韌
配上黃豆粉和黑糖漿,香甜味美!

參觀日期:2020年6月
感謝 foodie_talk
2020年6月19日的評論 透過行動裝置

每個星期都總會食一餐麻辣菜,喜愛程度已經上癮成魔

這間是我近期喜愛的麻辣小店,因為價錢夠抵食,最緊要多選擇,味道好

裝修簡潔乾淨,雖然店舖細細,但每張枱都夠闊落,二人座都不會覺得壓迫

menu 超級多選擇,麻辣程度可以選擇,適合每個人既口味,細心

吃辣一定要點透心涼嘅飲品
芒果沙冰
大大杯,沙冰鋪滿整個杯,芒果味濃,不太甜,啱洒我口味

大碗花菜 $75
食花菜一定要配麻辣炒,才能帶出花菜香味,所以喜愛麻辣既人一定必吃這道菜

重慶麻辣雞煲(半份)$148
香濃麻辣汁,最緊要雞件夠滑溜,味道一流

尖椒皮蛋$38
麻辣醬配青辣椒絲, 辣度剛好,皮蛋面通透,一口一口吃不停

由於餐廳太爆,見好多人walk in 來已經無位,所以記得一定要訂枱呀

參觀日期:2020年6月
感謝 wanwan113
2020年5月24日的評論 透過行動裝置

今日心血來潮想食辣野,所以決定去食酸辣魚。今次嘅酸辣魚我揀咗中辣,佢嘅辣椒同埋酸菜都非常夠份量所以湯底好正!魚肉方便夠晒多每一片都好滑,完全冇魚骨。
食完之後可以加水打邊爐,我哋加咗鴨血,鴨血口感好爽,亦都吸晒啲酸辣味,非常過癮!
呢個酸辣魚值得推介,亦都完全滿足晒我今日想過嘅「辣癮」!

參觀日期:2020年5月
感謝 lwc66
2020年3月1日的評論 透過行動裝置

好耐無出街食飯,但又好掛住麻辣雞煲
所以搵到呢間可以外賣自取
一進店已經見到大大支酒精搓手液
即刻消毒下先,餐廳安排貼心
見到店員全部有戴口罩,贊

除了經典雞煲,還要冷鍋酸菜魚之類,下次可試試
選擇琳琅滿目,小菜、小食、甜品、特飲應有盡有

香油海蜇 $39

滿滿麻油香味,這是不辣的
爽脆開胃,飯前小食一流!

孜然羊肉 $110

驚喜之作,難得地羊肉完全不騷
肉質厚身,口感一百分
調味足,孜然配羊肉系完美組合
連配菜洋蔥和芫茜都炒得惹味,送飯一流

麻辣雞煲 一隻雞 $252

每半只一個食物盒,份量多,性價比高
雞肉切得厚身,碎骨不多,自然啖啖肉

店家加了豆卜,充分吸收麻辣雞汁的鮮味
非常惹味

雞件嫩滑,事先醃制好,非常入味
花椒的麻香都沾滿了雞件
果然有重慶的味道

四個人的份量,人均$100,抵食,
只需煮些白飯
就能安坐家中嘆雞煲,正啊!

參觀日期:2020年2月
感謝 yummy903

去過捌壹壹嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD