“餐廳:陳儀興玫瑰餐廳 (新蒲崗) 地址:新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地下”

玫瑰餐厅陈仪兴
香港排名第2,596 (共 14,100 間餐廳)
周圍地區: 新蒲崗
周圍地區: 新蒲崗
2020年8月7日的評論 透過行動裝置

餐廳:陳儀興玫瑰餐廳 (新蒲崗)
地址:新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地下
推介指數:8/10

【潮式墨魚餅】$108
炸到金黃Q彈,爽口又juicy,調味得宜,夠味得黎又吾會蓋過哂鮮甜味。

【椒鹽鮮魷】$98
炸到不油不膩,炸皮又夠薄身,勁多炸蒜,不過吾夠鹽。

【水煮滑牛肉】$72
勁大鍋勁抵食,以為會有好多芽菜墊底,牛肉片數量都吾少,勁有鍋氣熱油香氣,花椒味十足。

【潮式煮魚鰾】$98
未試呢款潮州菜式,魚鰾好爽口,豆卜都好正皮有d咬口,湯頭幾鮮,味道有點似黃豆醬味。

參觀日期:2020年8月
感謝 ritabcx

2020年6月28日的評論 透過行動裝置

經朋友介紹,陳儀興既火鍋係新鮮抵食,所以專程過新蒲崗試一試

醬料好整全,好乾淨

椰子雞煲(半隻) $138 送蔬菜籃
(美味指數: )
椰子雞煲有驚喜,本身仲以為好似係大陸食甘好清既椰子水,但陳儀興既椰子雞煲係椰子濃湯版,奶白色既湯底,另有仲有大量既洋蔥同荽茜,椰漿味好香,煮耐少少會似白汁,雞肉完全掛晒汁。而送既蔬菜籃有生菜同秀珍菇

蒙古羊肉卷 $72
(美味指數: )
羊肉脂肪同肉比例均勻,一d羊羶味都無,肉質好嫩

牛爽肉 $72
(美味指數: )
今次食肥牛想試下牛爽肉,第一次食牛爽肉,估唔到好滑好嫩口,牛味亦好重好爽口,一d都唔韌

貢丸 $35
貢丸大粒彈牙

唐蒿 $30
(美味指數: )
蔬菜真係條條都好翠綠,好新鮮好嫩,完全無爛無黑又無穿,真係精心挑選

整體食物質素:4 / 5
性價比:4 / 5
推薦指數:4 / 5

感謝 kathyyb_wing
2020年6月26日的評論

由2016幫襯至今,冇一次令我失望過嘅「玫瑰餐廳陳儀興」,
最近見到佢上左蘋果新聞「米芝蓮大廚工廠區開茶記」,
先知原來老闆係前米芝蓮大廚,
唔怪得一直以黎嘅食物都咁有水準,真係失敬失敬。
作為附近居住嘅街坊,
區內真係冇咩港式茶餐廳係稱得上為好食,
而「玫瑰餐廳陳儀興」一直都係我茶餐廳名單中排名三甲之內,
見到新聞之後,又想心思思黎食過返尋味。

茶記晚市都離不開小菜和火鍋,
不過小編鐘意打邊爐,
而「玫瑰餐廳陳儀興」真係好真材實料,
所以每次黎都係打邊爐。

先黎個好事成雙~
叫半隻滋補花雕雞煲($138)就可以$38優惠價換購原價$108嘅安格斯牛肉(細),抵喎!
湯底有齊紅棗、杞子、淮山等,花雕酒香濃,香甜暖胃!
半隻雞浸泡在花雕酒裏面,
雞件肉厚,肉質嫩滑入味。 推薦❗️

推薦❗️安格斯牛肉(細)
份量合理,
牛肉雪花均勻,
涮熟後入口爽嫩多汁,肉味豐腴!

「玫瑰餐廳陳儀興」大部分火鍋配料都可以雙拼,
倆口子都可以試多幾款野食啦!

響鈴卷、蟹籽丸(雙拼$40)
響鈴卷即叫即炸,
就咁食得,吸湯食都得!
蟹籽丸係標準蟹籽丸嘅味道。

鮮豬潤、鮮肉青(雙拼 $50)
鮮豬潤厚薄適中,都幾新鮮,口感爽得黎又夠嫩滑。
鮮肉青和平常豬頸肉嘅賣相相似,肥瘦相間,
嚐起來比普通豬頸肉更爽嫩鮮香~

上次食過「玫瑰餐廳陳儀興」嘅松露墨魚丸($98)覺得好好食,今次要再encore!
自家製嘅墨魚丸,
仲有粒粒墨魚肉係裏面,口感爽彈,墨魚香十足,
黑松露亦毫不吝嗇,味道香濃,keep得住水準!推薦❗️

最後要杯火鍋限定嘅大飲特飲,
加$18就可以追加原價$31嘅特大杯裝汽水,
雖然都只係得一罐汽水,
不過自己倒感覺冇偷工減料。

感謝 foodie_talk
2020年6月26日的評論 透過行動裝置

之前有朋友帶我嚟食過呢間打邊爐,覺得好食得嚟又唔貴,今次就到我帶其他朋友嚟試嘞!見到湯底有好多選擇,之前食過醉雞味道唔錯,今次就揀咗胡椒豬肚雞湯底!

佢呢度啲配料多選擇得嚟而且抵食,我最欣賞佢有得半份配半份咁叫,可以食多啲野之餘又唔驚浪費食物,所以同朋友都盡情咁叫咗好多配料!

湯底嚟到真係冇令我失望!首先佢有成半隻雞,真係淨係呢碟雞都值百零蚊,跟住見到湯底入邊有好多豬肚,其實兩個人淨係食呢個湯底都已經可以食到好飽!啲雞件仲要超級嫩滑!

同埋佢有得加一蚊換牛柳粒,非常抵!咁着數就梗係加錢換!本身諗住一蚊碟都對佢冇咩期望,但其實份量都多,而且望落質素都唔錯!食落更加高質,啖啖肉有牛味!

打邊爐最鍾意落芝士腸,魚片頭都好食!

響玲吸哂D湯汁真係好好味!雖然配料全部都係半份,但都已經好夠食!

韭菜餃同雲吞都係高質,唔會係雪到硬晒嘅貨色,而且入面好足料,高質!

蟹子蝦滑唔會成口粉!總結值得嚟試試!

感謝 ttfoodfood
2020年5月26日的評論

呢排經常去新蒲崗食嘢,因為朋友在附近上班不過無意間發現有不少食店都是值得一試,好似這間港式茶餐廳/火鍋店,令我一試難忘
——————————
胡椒豬肚雞煲
這種湯底真的不是常常見到,難得看到就叫一個試試 一上菜就看見湯是奶白色,裏面有不少鹹菜和豬肚,還聞到陣陣胡椒香味~ 起初冇為意,飲咗大大一啖,原來都幾重胡椒味,有點嗆辣豬肚軟透不腥,完全沒有怪味

之後加入雞件煮十幾分鐘,湯底會更濃郁鮮味,而雞件煮得很嫩滑,有淡淡胡椒香,不錯
自家手包韭菜餃 $45
這個韭菜餃很飽滿,裏面有很多韭菜和豬肉,調味剛好,餃皮又不會太厚,必食☺️
招牌手切肥牛 $168
手切肥牛比我想像中瘦,沒有明顯雪花紋,但肉味一樣很濃,肉質也不韌,所以食幾塊就會有點飽☺️
極品黑豚肉 $88
這個黑豚肉很厚切,肥肉較多,淥熟後有很香的油脂和肉味,肉質亦不鞋口 再蘸少少豉油,味道會更上一層樓,個人認為這個比手切牛肉好食
炸魚皮/ 響鈴卷 各$35
這兩種配料份量都算多,好似食極都還有,而味道似店家自家製,香脆可口

參觀日期:2020年5月
感謝 haru d

去過玫瑰餐厅陈仪兴嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD