“坐位舒適寛敞”

Koko Coffee Roasters
香港排名第2,617 (共 14,630 間餐廳)
價位: US$4 - US$13
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2 週前的評論 透過行動裝置

疫情之下,打完卡搵食都要搵坐得濶落D嘅食肆,這裏空間大,枱之間有很大距離,安全第一。要了個招牌 KOKO Breakfast ($128) 有三文魚、腸丶蛋、大大隻菰、沙律菜、麥等等。麵包好好食,其他都唔錯,大大份很飽。Cuppuccino ($36) 亦好味,這個價錢都合理嘅。

參觀日期:2020年11月
感謝 Edward629

2020年10月7日的評論 透過行動裝置

呢間KOKO Coffee Roasters 其實係一間本土咖啡店 #cocoespresso 既延伸品牌,後者已經係港島區駐足超過十年,係中環、上環、灣仔同葵涌已經有五間分店,主打手沖咖啡同自家烘焙
KOKO呢邊同CoCo一樣都係走工業風風格,店內既裝修好原始,座位既空間感不錯,無論係黎嘆咖啡還是辦公都唔會覺得有壓迫感
最吸睛既莫過於收銀處隔離部炒豆機,成件事感覺好專業,亦反映出呢個咖啡品牌對推廣高品質咖啡俾顧客既堅持同執著,否則以香港呢個快餐文化社會黎講都好難屹立到咁耐仲要有幾間分店
呢度除左咖啡同咸甜pastry之外,仲有提供主食如飯、意粉、漢堡同小食
由於係樓上食完午餐無耐(詳細食評請見上一篇),今次幫襯最主要係想試下呢度既咖啡,再點左件pastry配搭
✨Cafe latte☕️ ($36)
有飲開咖啡都知只有飲black先更能夠試得出咖啡質素,由於呢日唔洗返工唔想飲咁strong,就點左杯latte
係yαɴɴy眼中一杯飲品有無拉花並非係必須,最重要既係唔好有姿勢無實際‍♀️ 呢度杯latte除左顯露出咖啡師拉花技巧唔錯之外,奶泡望落幼細又綿滑,牛奶注入空氣既時間要拿捏得好先做到咁既效果
至於飲落咖啡同牛奶味道既比例都好平均,選用既咖啡豆香濃得黎又易入口,咖啡味道停留係口腔既時間都幾long lasting,唔似連鎖咖啡店咁只有奶水味而無咖啡味
✨Passionfruit Danish ($26)
呢度既pastry items望落比較啞色乾身,唔會令人好有心動既感覺 當日兩點幾見到玻璃櫃既pastry已經所剩無幾
因為慣左嘆咖啡要有pairing food (倒不如話係為食),最後點左Passionfruit Danish,貪佢夠fruity
舊danish咬落去酥皮部分都幾脆身,不過正如前面提及過,大概牛油使用既份量比起出面既少,所以會偏乾身,相對亦會無咁油膩
面頭帶有杏仁片,中間passionfruit果醬酸酸甜甜,配上咖啡整體味道不過不失
************************************************************
人均消費:$30-$70

偽文青中女妹子去左當中一間café
喺疫情下都要好好享受緩慢生活步伐
飲杯咖啡睇下書 悠閒地渡過一個下午
▪KOKO Breakfast 全日早餐  HKD$128
最開心既一定係食all day breakfast,完全能滿足貪心者的慾望 包括 煙肉、腸、大啡菇、藜麥、滑蛋、多士及沙律 特別之處一定係營養價值極高既藜麥 將藜麥加入竹炭多士一齊食,增加左口感。食完成個真係好飽,再飲杯MOCHA就更加滿足啦
▪24小時慢煮日式醬油豬軟骨配珍珠米  HKD$98
用慢煮方式可以盡量保留食材既原汁原味,豬軟骨經過24小時低溫烹調,肉質真的超過軟腍 軟骨部分更變成微微啫喱質感,配以濃郁既日式醬油,送飯一流 估唔到café都可以做到咁高質既小菜菜式
▪炸雞軟骨配蒜茸蛋黃醬  HKD$78
雞軟骨炸至酥酥的,小小一粒用來送酒就最適合~

Café係可以俾大家帶同貓貓狗狗入內ga,咁就可以同主子們一齊嘆返下啦!
KOKO Coffee Roaster

下次有時間先再試吓佢既手沖咖啡

參觀日期:2020年6月
感謝 eating t
2020年2月29日的評論 透過行動裝置

一個悠閒的下午,到外面走走,天氣非常好,藍天白雲,要以愉快的心情去擴疫。

第二次到南豐紗廠,今次的感覺跟上次完全兩回事,上次看不到店舖的細緻因為人實在太多,今日人流稀少,看到活化後嶄新的建築物,好有親切感。

逛完當然是嘆咖啡的時間,我們同樣點了Cafe Latte,一件Chocolate Brioche 及我非常喜歡的Canele。

Cafe Latte 有淡淡的咖啡香,牛奶柔香,口感十分順滑,好有滿足感。Chocolate Brioche 超柔軟綿密,是一種非常有名的法式麵包,面層粒粒朱古力增加食趣。

CANELE 也是法式甜點,外層像烤焦一般因加入了蜜蜡很酥脆,內裏是柔軟有彈性的,對比很大的口感,很微妙。在一個充滿藝術感的地方,嘆一口好咖啡,真係好的享受。

參觀日期:2020年2月
感謝 snowbellmama

去過Koko Coffee Roasters嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD