“正到不得了的金鶴拉麵”
金鶴拉麵的評論

金鶴拉麵
香港排名第284 (共 15,118 間餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
2 週前的評論 透過行動裝置

呢日做完檢查又同朋友食好西,來到佐敦食拉麵
金鶴雞白湯拉麵 $98
Jo想講超級好食!最特別係上面有好多脆卜卜的牛蒡,同拉麵加埋一齊食味道幾得意甜甜地,如果浸淋左又係另一種食法都好食,雞肉唔會鞋口不錯,最喜歡湯底!原來係用赤雞熬製6小時,難怪咁鮮甜濃郁又唔油膩好好飲,同jo而家大肚完全食唔到味精ge野會唔舒服,連我都可以成碗飲哂一定真材實料
黑蒜醬油拉麵 $98
朋友叫呢碗,jo偷食左一啖超濃蒜味,適合重口味人士,朋友表示好好食,jo大肚婆就食唔到太濃口味 肉就好好食勁入味,好淋身口感好正
明太子雞翼 $48
入面都幾多餡料,炸到皮幾脆口,辣辣地好惹味不錯
蒲燒鰻魚串 $68
其實好想叫鰻魚飯但太貴唔捨得就叫咗個鰻魚串,影相影咁耐凍咗都覺得好好食好厚肉彈牙一d都唔腥,外層幾脆,有炭燒嘅味道,下次要叫鰻魚飯試吓
好食指數:
整體而言都滿推介,環境氣氛裝修都好日本,店裏播住日文歌,服務態度都幾貼心又會幫忙加水又有牙線提供,雖然冇得去日本,喺呢度食碗拉麵感覺也不錯
依家有咗又食唔到蟹同濃味野,等生完要再來過,一定要試下香辣軟殼蟹拉麵和史上極濃雞白湯拉麵

參觀日期:2021年2月
感謝 joannen994

2020年8月23日的評論 透過行動裝置

見到心網上有很多推介所以特別過來一試。

極濃雞白湯拉麵$138
全白色湯底好 creamy, 入口有點像忌廉湯,口感好濃但雞湯味道並不強,麵軟硬度適中,除了温泉蛋外,有三片鷄肉及一片大大的䐁肉,薄薄的豚肉味道有點似火腿片,雞肉比較厚身但沒有鞋口,仍有少少嫩滑感覺。炸了的牛蒡片插在麵旁,當送上檯的時候十分有氣勢,入口脆口分量亦很多,由於未可入時全部吃掉,經過白湯浸透後,牛蒡變得韌口。所以貼士是一定要先吃完牛蒡才可以開始吃麺⋯⋯
其實過百一碗的日式拉麵並不十分昂貴,但以這個價錢一定會有點要求,此店另一推介就是蒲燒鰻魚飯 $238一客,如果要試就要想清楚了。

參觀日期:2020年8月
1  感謝 shirleyCWY
2020年7月27日的評論

星期日與男性朋友心血來潮想吃拉麵,他提意到佐敦附近的金鶴拉麵,因為他以往曾有光顧過,覺得拉麵湯底製作出色,所以便一同前往。我們到達餐廳的時候已是三時半,以往這個時段已是落場時間,但因為最近的疫情關係,這店直接營業至黃昏才關閉。餐廳入內有提供量度體溫的服務,內裏每張餐桌亦有使用板塊隔開,可見為疫情做足準備。

辛味拉麵
辛味拉麵上桌時辣香撲鼻,湯底呈現橙紅色,是使用高湯加秘製辛辣香料來調味的,我小嚐了一口湯底,味道辛香濃郁,口感刺激而短暫。拉麵配料則有黑豚肉、蘆筍、溏心蛋、香菇等,整體用料豐富,賣相吸引,這碗是朋友點選的,詳細味道就不多作說明瞭。

極濃雞白湯拉麵
拉麵湯底是超濃厚的雞湯,選用日本直送的優質赤雞熬製而成,色澤呈現奶白色,口感稠密順滑,雞味濃郁,拉麵麵條煙韌彈牙,盡吸湯汁,配料有赤雞雞肉、黑豚肉、溏心蛋、牛蒡。雞肉入口嫩滑鮮美。黑豚肉肉味濃郁,軟腍嫩口。溏心蛋呈半熟流心狀態,口感稠密緻滑,蛋味香濃。牛蒡是有炸過的,入口酥脆可口,甘香鮮甜。

日式唐揚炸雞
唐揚炸雞炸至色澤金黃,入口外層酥脆香口,惹味鹹香,內裡肉味濃郁,軟腍嫩滑,不但沒有雞骨,而且豐富的肉汁亦緊鎖於雞肉之中,配搭附有的柚子鹽進食,味道清新解膩。

日本馨和白啤酒
這款啤酒是使用比利時小麥釀做的白啤,色澤金黃亮麗,口感濃郁清爽,麥味香濃,且充滿柚子和柑橘香味,味道細滑而豐盛。

整體而言,環境舒適衛生,裝潢富有日式風味,食材用料新鮮,味道製作出色,湯底味道正宗濃厚,令人回味,是與朋友吃拉麵的好地方。

參觀日期:2020年7月
感謝 RitaAuYeung0118
2020年6月12日的評論 透過行動裝置

這家金鶴拉麵分店位於佐敦區比較僻靜的一角,但捧場客還不少,平日的晚上還需要輪候一段時間才能安排入座。

相比起一般的拉麵店,這裏的座位相對寬敞,可輕輕鬆鬆地用餐和跟同行的友人慢慢聊天。餐廳的裝潢充滿日本風格,通往洗手間的通道還打造成日本庭園風。

跟同行的友人各點了一碗餐廳期間限定的北海道極濃蟹湯拉麵,令加點了一份日式溏揚炸雞。

呈奶白色的北海道極濃蟹湯拉麵,入口充滿濃郁的海鮮香,口感幼滑。一絲絲的蟹肉味道鮮甜,叉燒軟軟嫩嫩,糖心蛋煮得恰到好處。至於靈魂之一的拉麵,麵質煙韌,吸收了味道豐沃的蟹湯後一個字~正!

日式溏揚炸雞尺寸大小有如成人拳頭,炸得外脆內嫩,內裡雞肉的肉汁被完全保留,嫩滑多汁讓人食指大動。

除了食物外,這裏舒適的環境是另一大亮點。餐廳還在寬敞整潔的洗手間放置了牙線、牙刷、棉花棒和女性衛生等用品,供客人不時之需,貼心之舉值得一讚。

參觀日期:2020年6月
1  感謝 HongKong_KW
2020年6月7日的評論 透過行動裝置

記得依間拉麵一開嘅時候都幾出名,估唔到而家已經開咗咁多間分店拉麵控當然要出動實測下~
極濃雞白湯拉麵 $138
主打點可以唔試‍♀️用赤雞熬製六個鐘既湯底可以見到個湯呈奶白色而且係無乜油,飲落果然係好濃厚雞湯味但又唔會過膩麵條岩岩好唔會話過硬過林,吸晒啲湯汁勁入味,叉燒大大塊之餘又唔會話太肥不過唔夠嫩,溏心蛋都好流心,最特別係有一大團炸牛蒡,食落炸卜卜或者浸落雞湯一齊食都好正
北海道激濃蟹湯拉麵 $138
期間限定個湯望落好似同雞白湯一樣食咁~但食落係完全唔同,飲落都一樣係好creamy且有好鮮甜既蟹味而且佢啲蟹肉比得一啲都唔手軟,每一口拉麵都可以連埋一齊食勁正!!成碗麵口感勁豐富~美中不足係洋葱團好難散開,有時唔想食到洋葱都避唔到(我無偏食架haha)
總結,如果鐘意食濃厚感既依間絕對唔會失望,同埋食得出淨係湯底已經好有誠意會令你想飲晒啲湯佢~私心的我愛蟹湯多啲

參觀日期:2020年6月
感謝 vvvfoodies

去過金鶴拉麵嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD