“#cassiegowanchai”
Uluru s的評論

Uluru s
使用外送服務
香港排名第1,529 (共 15,239 間餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2020年11月21日的評論 透過行動裝置

#cassiegowanchai
今年因為疫情無得去旅行,留係香港除左去staycation之外,瘦編都會同下朋友high tea解下悶。除左去酒店下午茶,灣仔嘅「ULURU Cuisine」都係一個唔錯嘅選擇,純白歐陸風格嘅餐廳,牆上畫滿黑白色嘅手繪,就好似置身童話繪本世界一樣,當中嘅櫥櫃、書櫃、梳妝台等,配合真實嘅純白色傢俱,打卡一流!
ULURU 嘅High Tea Set (彩花之里.溫室下午茶),份量都幾夠,鹹點及甜點都有齊,價錢只需要$338 兩位,掂過酒店好多。每件食物造型都好精緻,仲有片片玫瑰花瓣裝飾,好豪華。瘦編同朋友都無食午餐,但依個下午茶set已經完成足夠兩個女生吃到飽飽,本身仲諗過另外叫少少小食,好彩無叫到,飽到晚餐都唔係好食到,哈哈!
除左好多件精緻嘅鹹點甜點,仲有個好靚嘅玻璃迷你朱古力糖果溫室,裡面係朱古力脆脆及朱古力慕絲,享受兩種朱古力不同的甜度和口感。飲品方面包兩杯特飲,可以選擇花茶或咖啡。我地揀左兩杯花茶,造型好漂亮,打卡一流。第一杯係Rose Tea,混合左士多啤梨同Rosemary 草香嘅花茶,味道香甜。第二杯係Lavender Dream,薰衣草花香混入荔枝味花茶。
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4)
➡️ ULURU (灣仔) 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution

參觀日期:2020年11月
1  感謝 cwycassie

2020年9月13日的評論

呢間一直都好想試,成日會喺ig見到好多人去打卡,穿過樓梯直上就到了,門口已有多個打卡位
餐廳裝潢以黑白做主題,每幅牆身都畫滿不用圖案,環境都好大好舒適
再行入啲有另一邊一樣好靚,仲有個小小窗口2人位
先點個彩花之里·溫室下午茶set,成個set都好靚,可用牆身做背景影
先來鹹點泰式炸魚蛋及吉列炸蝦,鹹鹹香口又脆身,都不錯喔
之後就三層架甜點上場了,最上層有馬卡龍,另外仲有uluru chocolate,入口勁濃朱古力味啊
中層係蛋糕仔,有林明頓蛋糕,Mocha及柚子味,每款都走清新路線,唔會甜到好膩
下層係迷你蘋果金寶,好似牛角包口感又有果肉喺入面,仲有好奶滑嘅藍莓乳酪
另一個用玻璃球器皿裝住嘅係迷你朱古力糖果溫室,入面好似泥嘅係朱古力餅碎,都幾好味
餐飲我叫咗玫瑰花茶,好清香又可解一點甜膩,最後走時可影相打下卡

參觀日期:2020年8月
2  感謝 eddie_ilovefood777
2020年9月3日的評論 透過行動裝置

疫情關係冇得離開香港,天氣又熱唔想去outdoor,就搵咗呢間ULURU嚟打下卡影吓相再hea返幾個鐘。

門口有少少隱蔽不過都唔算難搵,環境方面初頭睇相,以為只有幾幅牆可以俾人打卡,通常呢啲Cafe都係細細間嘅,誰不知原來超大啊!估計都有二三千尺,座位唔會坐得好迫,仲超多影相位️

四圍都係黑白色嘅2D漫畫風背景牆,原來話呢啲壁畫係有三間大學嘅藝術學生畫嘅。尤其門口嘅位置,有一個梳妝台同埋吧枱,嗰度係最好影嘅,仲有入面個貓露台位都唔好錯過,佢仲會擺咗小道具喺側邊,可以拎住影相。

我哋平日午餐時間去,人不多,店員服務好殷勤,非常歡迎大家隨便影相,仲會幫手合照影九萬幾張一邊食一邊狂影都唔會尷尬。仲介紹我哋另外一邊有其他影相位,幫我哋搬埋啲嘢飲過去,仲話幫我哋看住啲手袋添~簡直係五星級嘅服務!

講吓啲食物,我哋叫咗兩個lunch set,蒲燒鰻魚啡菇意大利粉$108+香煎鱸魚配西班牙茄醬$118,個餐包左麵包、湯同埋飲品。

蒲燒鰻魚啡菇意大利粉原來係成條鰻魚配炒意粉味道來講就正正常常,略嫌有啲唔夠鹹。鱸魚煎得幾香,都唔錯。

不知不覺由lunch玩到下午茶時間,再叫咗兩杯嘢飲同埋甜品原來佢啲特點同埋甜品先係最優秀~

Rose tea $52入面有士多啤梨仲有玫瑰花,散發着玫瑰清香~

Lavender dream賣相一樣咁靚,係荔枝味嘅,入面散發住薰衣草嘅清香,唔會太甜,推薦!

甜品方面推薦「花見」$78
係玫瑰啫喱+檸檬cheese cake再加埋杏仁金寶,味道清爽又唔會太甜~

粉蝶花之丘$88
就係最適合用嚟打卡影相嘅,外面有一層半透明嘅糖,之後可以打碎佢撈埋啲好似泥土嘅朱古力金寶一齊食,入邊仲有朱古力Brownie

環境又靚又特別,食物質素又好,唔怪得知咁多好評!鐘意打卡影相嘅真係好啱玩!

參觀日期:2020年9月
感謝 joannekwok
2020年8月30日的評論 透過行動裝置

餐廳:ULURU (灣仔)
地址:灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

最近幫朋友慶祝生日,咁啱佢又鍾意食甜品,所以就去咗呢間黃店餐廳請佢食個下午茶☕️

一入到去就好似進入咗童話故事世界咁,四圍都係黑白夢幻嘅壁畫⚫️⚪️,睇得出係自己人手畫嘅,傢俬、餐具都精心挑選過。唔單止環境優美,勁多人周圍打卡,食物都好精美

叫咗個彩花之里.溫室下午茶($188/one $338/two),裏面有各種各樣唔周款式嘅甜品,除咗有Mocha、柚子丶藍莓乳酷等口味嘅蛋糕之外,仲有馬卡龍丶玫瑰奶凍同朱古力牛角包等,一定吸引到鍾意食甜點既你地

我最鍾意嘅係迷你朱古力糖果溫室,係dark chocolate brownie再加咗Tiramisu木槺!最重要係設計到成個小王子花園咁,同後面嘅背景相映成趣,唔係唔影相呀?

另外仲有savories,有泰式炸魚蛋同吉列炸蝦,吸引想試吓鹹點既你哋,不過我就覺得有啲油膩

飲品方面就有ULURU rose tea同lavender dream,外貌精美絕倫,不過提提你拎果陣要小心,因為個杯出面都有碎花裝飾架,飲落有淡淡花香,食完甜品再飲就可以中和到油膩嘅感覺✨,唔知你地又會吾會想黎嘆返個靚靚下午茶呢

參觀日期:2020年8月
感謝 hinsonfoodhk
2020年7月17日的評論 透過行動裝置

難得前排疫症好似好轉左❤️係大家出番黎終於可以出黎聚聚食野之時,簡左呢間同朋友聚聚雖然食tea 好多人都係食環境,簡佢都因佢係特別既2D設計但點知佢真係只For 打卡
第一次見Afternoon Tea 既熱花茶係一杯過所有甜品架上既甜野都係可做得更好...配埋泰式小食覺得格格不入花加朱古力泥土同行朋友們冇人肯試一向好奇心大既我試左一啖就放低左支羹

參觀日期:2020年6月
2  感謝 fatfat4ever

去過Uluru s嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片