“URBAN Cafe”
Urban Cafe的評論

Urban Cafe
香港排名第1,573 (共 14,150 間餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
5 週前的評論 透過行動裝置

URBAN Cafe (旺角)
旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓
疫情緩和,終於可同朋友相聚,細心的他早早訂左位❤️話要食呢間位於旺角潮流特區對面行一分鐘就到既僑建大廈二樓CAFE。
一到門口, 見到好多貓貓係店內行走,好驚喜餐廳防菌措施做得好足,所有客人入餐廳前都要用鞋套機張鞋套好,再消毒雙手,可以放心。
望望餐牌,有不同款小食、意粉、薄餅、甜品、特色飲品等,樣樣都想食呀。
最後決定嗌二人套餐好抵食:包沙律、餐湯、兩份主食同埋甜品。
沙律: 大量沙律菜配上沙律醋,酸微微,好開胃,仲加埋車厘茄同菠蘿粒,好fresh清新開胃。
是日餐湯:南瓜湯,南瓜打得好綿,又配上南瓜絲, 增加口感,熱辣辣
溫泉蛋煙肉野菌黃金卡邦尼扁意粉:經典濃郁簡單好味,大量煎香脆身煙肉片,帶點黑椒香味野菌,流心效果勁的溫泉蛋,加埋佔滿CREAM同芝士的扁意粉,煙煙韌韌,蛋黃汁意粉拌勻,一絕
安格斯牛肉手工竹炭漢堡: 安格斯牛肉好厚切,肉汁飽滿,係沙律醬加持下,肉味香濃,竹炭包做到外脆內軟,不錯
額外加左28 蚊有一個2 人小食拼盤:大量香脆厚切薯角,外脆內軟,法蘭克福腸仔、仲有麥樂雞,炸到新鮮熱辣。
雪山心太軟:跟餐加25蚊加配,帶朱古力味/抹茶味,附送雪糕一球,製作認真。
大推OREO脆脆朱古力沙冰:好濃的的OREO味同朱古力味,沙冰打至細滑,配上滑溜忌廉、有層次薰衣草拿鐵都不錯,奶味香濃,配上薰衣草干花作裝飾,打卡一流。
總結:
性價比高之二人餐
有貓貓店員陪食任摸 好治癒開心
貓奴朋友聚會必去地方
#旺角#僑建大廈#貓店員#安格斯牛肉手工竹炭漢堡配薯角#溫泉蛋煙肉野菌配黃金卡邦尼扁意粉#小食拼盤#雪山心太軟

1  感謝 SANDRAFUNG

5 週前的評論 透過行動裝置

好耐無見既朋友一見面就話要去啲有得玩又有得食既地方,咁就選擇咗位於旺角既Cafe
入門前要穿上鞋套,乾淨又衛生

點咗抵食2人套餐 $278
有齊哂(沙律,餐湯,頭盤,主食及飲品)
2份是日餐湯
忌廉蘑菇粟米湯,又香滑又好飲

2份是日沙律
雜菜沙律配上柑橘醬,酸酸甜甜

日式青蟹籽大蜆大蔥忌廉扁意粉
色香味區全綠色既爽脆青蟹籽,配襯扁意粉,扁意粉質感適中(唔怕太淋),仲有好多鮮甜惹味既大蜆

西班牙黑毛豬助骨配薯菜
個西班牙豬助骨肉質嫩滑又juicy,淋上烤醬汁 ; 食前,遠遠都聞到又香既味道傳過黎,食落仲好好味好滑 ; 配上薯菜,香脆薯角,特別好既配搭

柑橘蘭香子梳打 +$20
粒粒蘭香子,仲有2片香橙及檸檬,酸甜味道

洛神紅莓莓乾花茶 +$31
嘆番一壺花茶,浸住好多乾花,茶既顏色由淺糽,慢慢變成深紅,浸得越耐越香甜

冬陰功忌廉煮紐西蘭青口 $68
用冬陰功與忌廉煮埋一齊,令味道變得更濃,令個醬汁更香更鮮甜,再倒上去鮮甜大大隻紐西蘭青口,咬一口青口,沾上醬汁再食,你就會愛上

東瀛蟹籽溫泉蛋鮮雜果柑橘醬沙律 $58
好大隻溫泉蛋係頂層,加埋啲新鮮蔬菜+水果,配上柑橘醬

@Urban Café(旺角)
旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓

感謝 SukiYeung
2020年9月14日的評論 透過行動裝置

今晚同朋友出波鞋街買鞋,順便響旺角食飯,上網見到呢間cafe既野食好吸引,結果上左去食
果然無令我失望,佢有個2人餐都只係$278,加$25仲有埋甜品,真心抵食
響點餐前望下個環境,地方都算大,仲有窗邊位望到街景,都唔錯
前菜沙律好開胃,之後忌廉湯唔會太浠,味道夠濃,唔錯

我地叫左個大蜆扁意粉,色香味都做得幾好,擺盤好靚,用青蟹籽放響碟出面,蜆肉鮮甜,意粉煮既時間岩岩好,好爽,味道適中,加埋忌廉落去煮一流

之後再叫多個巴馬火腿拉絲水牛芝士薄餅,切完拎上黎真係可以拉絲,小弟比較鍾意食芝士,所以覺得好好食,好香芝士味,芝士鋪滿全塊薄餅,再加埋巴馬火腿,好好既配搭

到最後當然要叫埋個甜品先係完美既一餐,於是叫左搽茶心太軟同朱古力心太軟,心太軟最緊要做到流心,一切開就流朱古力出黎,再加埋雪糕,真係好好食

1  感謝 ykjim
2020年6月6日的評論 透過行動裝置

朋友未食過這間,今次決定帶朋友再來食,我鍾意這裡是旺區,上樓私隱度較好,而且氣氛熱鬧,門口有即棄鞋套機,夠晒方便衛生。

食物是西式,飲品選擇更多

M7 菲力牛柳 配 香草荷蘭汁
牛柳厚身,外層有煎香,內裡粉紅色好吸引,七成熟都非常嫩滑,牛肉味濃,保留到肉汁,薯角外脆肉嫩,啖啖肉份量足夠飽:D

溫泉蛋芝士明太子醬厚多士
面層厚厚芝士,夾著嫩口溫泉蛋,明太子醬惹味,令厚多士啖啖滋味。

雪糕棉花糖朱古力
曲奇蛋糕伴著香濃凍朱古力,邪惡之選

參觀日期:2020年6月
感謝 NataliePang720
2020年5月21日的評論 透過行動裝置

此Urban不同彼Urban 唔係美心藍店啊‼️
話說最後要考個科易啲
就同朋友仔搵間有得撚貓既Cafe(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
黎個PET Therapy
入到去超多貓貓超可愛好多互動
泰式冬陰功煙鴨胸惹菌忌廉意大利飯
(58)
比較似雜菌忌廉意大利飯✨
但又帶少少冬陰功香味唔會話好漏
亦都唔會蓋過晒成個飯既味(⊙ω⊙)
同時都好足料✨好多煙鴨胸吊返起個味
意大利飯煮得啱啱好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)幾煙韌
比較鍾意食清淡啲嘅人就最適合啦不過啦
東瀛蟹籽卡邦尼煙肉扁意粉
(58)
友人比較鍾意食呢個因為成個味會重啲
啲汁掛晒落啲意粉度✨幾濃郁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
同樣地煙肉同埋菇都係比得好足
仲有少少藜麥 好新鮮既感覺
特濃朱古力牛奶
朱古力冰沙
覺得有少少似阿華田嘅味
整體來講都幾好飲又唔會過甜(●°u°●)​ 」
野食好好食✨同埋其實都幾平
我哋就算平日嚟都好多人
‼️所以大家嚟之前記得要book啦‼️
題外話:我覺得嘢飲可以黎先
同埋最後都掛住玩貓貓冇溫到書∠( ᐛ 」∠)_

參觀日期:2020年5月
感謝 snacklife_keepfit

去過Urban Cafe嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD