“食極唔厭”
四季·良晨的評論

四季·良晨
網上訂購
香港排名第11 (共 203 間小吃)
價位: US$7 - US$13
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 西貢
描述: 四季‧良晨 cafe mikoo 是台灣牛肉麵及肉燥飯專門店。店內主打文藝風格,裝修休閒而不失時尚感,被各大網友評選為打卡好地方。食物方面,主要提供台灣牛肉麵,肉燥飯,台灣小吃及台式飲品。
2 週前的評論 透過行動裝置

近期一再懷念台灣美食,所以今晚和朋友在將軍澳寶琳行街時見到有間食店,見佢裝修得好文青,俾人感覺好舒服,睇吓係食乜,原來係台灣美食,啱晒我所想,即刻入去坐低試吓,叫左d小食、麵和飲品
桂花雞翼:雞翼外脆肉嫩,唔點桂花醬已好好味,點左更加清甜美味
煎餃子:皮薄多肉,咬落好多肉汁滲出
台南手工餡餅:餅皮煙煙韌韌,香脆可口,肉汁味濃
麻辣紅燒腱心牛肉麵:要左少辣,湯底好濃,台灣麵好彈牙,牛肉味濃好軟腍,呢度好細心,將辣油分開用碟仔上,等食唔到辣既唔使浪費整碗麵
麻辣蕃茄豬肚麵:一樣係少辣和台灣麵,蕃茄湯底好濃蕃茄味,有好多鮮蕃茄和豬肚,蕃茄酸酸甜甜,豬肚好爽唔韌,好大碗麵好底食
荔枝QQ綠茶(凍):香甜荔枝味和清香綠茶味,而且有粒粒好似椰果肉粒增加口感
芝士奶蓋阿里山金萱(凍):鹹香芝士味配上甘香嘅茶香味,配搭好正
台灣美食食極唔厭真係值得一試再試

感謝 Kwok C

2 週前的評論

一般嘅餐廳下午茶時間通常有兩點半開始,點知呢度兩點就有抵食tea喇~點左個台式滷肉飯套餐,仲配上高湯嘅娃娃菜添滷肉好香,肉同埋脂肪嘅比例啱啱好,仲有一隻滷蛋

鹽酥雞就配上台灣麵,紅燒牛肉湯底但係呢一個就叫午市套餐~你睇吓佢個鹽酥雞嘅份量就知有幾足料

台式芝士肉鬆蛋餅配地瓜薯條亦都非常推介,本身嘅份量非常多而且佢個蛋皮非常煙韌,完全係我鍾意嘅口感,地瓜薯條應該落咗糖炸嘅,甜甜地~仲有就係台灣腸,有台式嘅味道飲品我就叫咗佢門口貼住嘅特色飲品,日式紅豆抹茶,感覺上飲到啲抹茶粉~係偏甜嘅。另一杯係黑白配珍珠豆乳珍珠好彈!!!

感謝 Thisismag
2 週前的評論 透過行動裝置

喺寶琳要食抵食嘅台灣餐選擇真係唔多,而呢間就係我次次接完媽咪放工就會帶佢去食嘅地道台灣餐,口味老少咸宜
▪️古早味滷水拼盤($63) 涼拌黑醋茄子($8)
滷水拼盤入面有牛展豬肚雞翼同滷水蛋,種類不少,牛豬雞齊晒 滷水煮得好入味,雞翼同牛展嘅口感比較軟林,食得出烹調嘅時間一定唔短。豬肚煙銀彈牙好吸味。整體而言係個性價比好高嘅滷水拼盤。
另一款就係跟餐加既涼拌黑醋茄子,係一個非常唔錯嘅前菜選擇,酸酸地好醒胃之餘又夠重口味。
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰5/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️鹽酥雞扒滷肉飯 ($59)
講到最抵食嘅餐就一定係呢款滷肉飯配小菜既餐。滷肉飯嘅醬汁幾香不過不失,鹽酥雞扒份量多,雖然略嫌炸粉比較厚,但係雞肉食落去亦香滑。平時喺其他台灣餐廳食幾碗滷肉飯已經要四十幾蚊,但係呢度加埋一塊好似塊面咁大嘅鹽酥雞扒都係50零
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️3/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▪️煲仔塔香三杯雞定食配上湯時菜($73)
仲未上枱已經聞到三杯雞嘅香味,雞肉煮得幾入味,肉質亦香嫩,就係骨頭比較多,其他都無咩好挑剔。而呢個定食配埋時蔬真係幾健康。
▪️芝士奶蓋白桃烏龍茶($23) 蜂蜜檸檬蘆薈($19)
我話白桃烏龍茶配芝士奶蓋冇得輸係一啲都冇誇張 真係其中一個最match既飲品combination,同一杯飲料飲到清香同濃郁嘅芝士奶香。而蜂蜜檸檬蘆薈就行比較fresh既路線,啱晒嗰啲食滷肉飯同髯鬚雞嘅人
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Overall ($245)
四季良晨 (將軍澳)
將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖

感謝 amber1117
3 週前的評論 透過行動裝置

下午茶時間很抵吃,侍應姨姨‍♀️態度也很親切,完全物超所值

芝士醬酥排骨吐司·桂花雞翼·蕃茄湯米線 ~吐司是半份的三文治來的 ,夾著酥排骨,加了沙律醬,有點像西式豬扒包但好味

拉絲芝士蛋餅·肉鬆·地瓜薯條~ 蛋餅的芝士和肉鬆很足料,很有滿足感

麻辣豬肚·麻辣紅油水餃 ~兩者都辣得很過癮,愛好麻辣的真的不能錯過

鹵水雞翼~不會很咸的那種,味道適中,肉質不會散

鹽酥花之丸~這個雖簡單,但卻是我最愛,花枝很濃味

黑糖珍珠鮮奶~很大的一杯❗❗太抵喝了

珍珠阿華田~這個超特別,絕對是兒童版的珍珠奶茶,正

參觀日期:2020年4月
1  感謝 angelkwok911
4 週前的評論 透過行動裝置

心思思想再食四季良晨,之前食過幾好味,今次再encore,疫情下依然多人幫襯!

我地今次反而無叫台灣風味既野食 ,叫左新出嘅胡椒豬肚湯飯,仲試埋蕃茄麻辣豬肚湯面,兩樣主食都係豬肚做主角。

湯面可以加錢配配菜,見近排少食菜,所以加左清湯時菜同茄子,另外再叫左蕃茄湯餃同桂花雞翼。飲品就揀左火龍果茶同水果茶。

食物上枱速度都快,唔洗一陣已經到齊哂。

蕃茄麻辣豬肚湯面,極濃嘅蕃茄味湯底,又香又甜,跟碟麻辣醬,客人可以按自已喜好來調味,加左麻辣好鬼正。

胡椒豬肚湯飯,清清地當中帶有胡椒香辣,好開胃,好少餐廳食到。

雞翼香脆,就甘食已經好正,再點埋桂花醬,另一翻風味。

兩杯杯品都好清新,甜度適中新鮮。

參觀日期:2020年4月
感謝 foodiecatcat

去過四季·良晨嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD