“隱身於商廈中的美味泰菜”
泰妹餐廳的評論

泰妹餐廳
網上訂購
香港排名第3,993 (共 13,988 間餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2020年7月3日的評論 透過行動裝置

這天又要到觀塘工廈區附近工作,下班時原來天已漸暗,所以索性與同事T在附近晚餐,順便當賀他升職。他說忽然想吃點東南亞風,一找之下,看到這間位於新商廈The Wave裏面的泰菜餐廳,便去一探究竟。

大堂一上扶手電梯便看到餐廳,還好不用我倆飢腸轆轆的四處走。甫坐下便迅速選了幾款招牌菜,第一款上桌的是香葉肉碎生菜包($68),剛炒好的肉碎冒煙熱辣,爽脆的紫洋蔥加上惹火的辣椒碎,非常刺激味蕾。旁邊用來盛載肉碎的生菜也新鮮翠綠,口感比沙律更加開胃。

侍應端上冬蔭雞翼($38)時,賣相比想像中更加豐富,除了雞翼以外,上面還舖滿了白靈菇、芹段、車厘茄等,全部也被冬蔭醬汁包住,香甜辣俱備。雞中翼煎香了的外皮配搭冬蔭汁的香草香氣,加上中間軟嫩多汁,回味非常。

另一款很驚喜的是臭翁草煎蛋($68),臭翁草是泰國常見的香草,用來煎蛋很合襯。薄薄的煎蛋餅煎得焦脆,夾雜著臭翁草的淡淡獨特香氣,好吃得一口接一口。

終於迎來最期待的蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包($148),圓圓的農夫包切成中空,載滿了黃咖哩汁及炸軟殼蟹,咖哩汁幼滑creamy,當中蛋花更是錦上添花,令醬汁更添層次;軟殼蟹也炸得香脆,炸漿厚薄適中;麵包啖啖沾滿咖哩汁更是一流!

另外也點了個泰國椰青($38)解解渴,這個內裏多汁,椰肉也嫩滑,絕對有泰國風情!

參觀日期:2020年6月
感謝 nehpetslee

2020年5月6日的評論

今日嚟觀塘 APM 行街,想食泰國嘢,縱觀商場為數不多,上網搵到呢間有不少好評的「泰妹餐廳」,據說店子有泰籍廚師坐鎮,出品應該有保證。

餐廳位於興業街 The Wave 1 樓,由港鐵觀塘站行過來嚟亦只是 10 分鐘路程,位置相當便利。店內地方頗大,佔據咗兩邊用餐區,加上環境光猛,格局寬敞,就算全場坐滿,亦不會感覺逼狹。

檯上放了三份餐牌, 有四款套餐, 分別是 1 個人的晚餐、泰妹 2 人套餐、泰妹豪華 4 人套餐、泰妹 6 人至尊套餐;另外亦可以散點,選擇非常豐富。我哋揀咗金邊粉、椰菜苗、豬頸肉、甜品同飲品。

泰式蝦炒金邊粉 ($78):用蛋網包住整個金邊粉,賣相十分誘人。金邊粉炒得啱啱好、夠乾身,質感帶點彈牙,煙韌有咬口,甜中帶酸,加上多種配料如豆干和鮮蝦等一起炒,帶蛋香、辣香等多重層次,撈埋側邊嘅花生碎一起吃,惹味非常!

至於炒椰菜苗 ($78) 就有飛天、馬拉盞同蒜蓉三款口味可供選擇,揀咗大家都愛吃的馬拉盞。椰菜苗嫩綠爽甜,口感甚佳,配上馬拉盞的鹹香,非常滋味,美味在口中揮之不去。

炭燒豬頸肉 ($68),豬頸肉大大碟,薄切、分量勁足,燒得非常焦香,肉質帶嚼勁,入口外香內嫩滑,配埋附送的酸辣醬汁吃,惹味又解膩。

甜品點咗椰汁芒果糯米飯 ($58),芒果分量唔多,但味道好香甜,肉厚又多汁。暖笠笠嘅糯米飯上面蓋滿椰漿,而且仲有兩款口味,分別為班蘭同黑糯米,入口既煙韌又有嚼勁。清香的芒果、軟熟的鴛鴦糯米,絕對是無敵組合,食完真係超滿足!

飲品點咗凍泰式奶茶 ($20) 同可樂 ($15),泰式凍奶茶味道唔錯,茶同奶嘅分量控制得啱啱好,不會太濃太甜,好飲。

整體來說,環境、食物質素都唔錯,而且服務都幾貼心,如果一班朋友想搵間餐廳慢慢坐慢慢食,這裡是個不俗的選擇,勝在地方整潔,坐得舒服。

參觀日期:2020年5月
感謝 mjqueen7e
2020年4月20日的評論

喺The Wave商場是是旦旦揀咗一間泰式餐廳,見到餐牌上價錢OK,就俾個機會佢,試吓好唔好食。
泰式蝦炒金邊粉($69)
Pad Thai with Shrimp
如果有睇開草根post嘅人應該都知草根妹妹超級鍾意食泰式炒金邊粉,所以必定選呢一味‍♀️。今次呢個泰式金邊粉望落都覺得OK嘅,有蝦、豆腐乾、芽菜、花生等等。不過食落冇咗金邊粉精粹嘅酸味,帶唔起成個菜式嘅靈魂,味道平庸,不過不失咁啦。
香葉肉碎煎蛋配白飯($59)
Thai Basil Chilli Minced Pork with Fried Egg and Rice
晏晝去食有Lunch Set,可以揀湯麵、炒麵同飯,價錢適中。豬肉碎炒四季豆帶微辣,味道正常。
總括嚟講食物味道平平實實,價錢、上菜速度同整潔都尚可,只喺員工服務唔係特別積極。
泰妹餐廳 (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 1樓101及103號舖

參觀日期:2019年11月
感謝 Grassroots-Ruby
2019年9月30日的評論

在觀塘工廠區那邊,很難找到一間好的泰國餐館。
這裡算是價錢公道之餘,又不錯的選擇。點了個青咖哩雞飯,飯夠多之餘、汁亦足夠。雞沒有死實實像食檫膠的感覺。午餐又多一個落腳點。

參觀日期:2019年9月
感謝 PPKY2018
2019年4月18日的評論

位於觀塘工業區一帶,在附近見完客就決定來試一試.
可能因為在工業區里面,價格便宜,食物很豐富,份量很多,一個人吃不完.

參觀日期:2019年4月
感謝 sonlsonl

去過泰妹餐廳嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD