“Nice nice Indian food in central!!!”

Carat Fine Indian Restaurant
訂位
5/8(週三)
20:00
訂位
Eatigo
香港排名第2,719 (共 13,979 間餐廳)
價位: US$10 - US$32
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
4 週前的評論 透過行動裝置

平日放工經過通常都係黎飲嘢多,如果唔係朋友同我講呢度有lunch同dinner 嘅話,真係唔知道星期六我哋一於就嚟咗食lunch 今次黎先發現有TAO & SIDEWALK在左右,仲有whiskey & ciger lounge!

其實位置真係幾好,就喺蘭桂坊呢個斜路一去到餐廳店員知道我頸渴即刻俾杯有青檸嘅凍水解解暑!好窩心

餐廳用咗藍色嘅主調睇落去似海底世界又有浪漫嘅感覺餐廳環境都好闊落!仲有個吧枱,平視我就坐喺度飲吓嘢,傾吓計

Gilafi seekh kebab
印式燒烤免治羊肉串燒
好香印度香料味,羊肉嘅香味依然存在!好特別平時喺印度餐廳都冇見過!鍾意食羊嘅朋友可以試吓兩個人食每人兩條就啱啱好

Murch tikka
印式燒烤五香雞件
紅紅橙橙以為好辣,少少辣而已,唔係成日食辣嘅我都食左2件! 雞件用咗印度香料去醃制,然後再燒香口得來,仲好似雞肉嘅嫩滑多汁!好鍾意❤️

白色咖喱魚柳
咖哩好香椰香味,甜甜地,裏面有炸香左既魚件,掛滿左咖喱嘅醬汁,好入味!

我地仲叫左原味Naan去配咖喱一齊食,一流食得咁開心梗係嗌返杯酒飲下啦!要約埋同事嚟shisha!呢度有咁多隻味!更重要嘅係你揀啦男朋友生日可以未開返個party,佢哋原來仲有上一層,可以包場搞活動

感謝 81cjf

4 週前的評論 透過行動裝置

自己一直都有去蘭桂坊吃晚飯的習慣,今次去食一間印度嘅餐廳,果然沒有令我失望。

這一間餐廳有TAO & SIDEWALK在左右,whiskey & ciger lounge在右,我哋坐低之後先發現原來餐廳還能舉辦private party,而且在午飯的時候或是在dinner都可以。

我哋一坐低的時候,店員馬上給我們Drink Menu,我就揀咗一杯香檳Kiz Royale,提子味,非常甜的一杯香檳。

我朋友便挑選了一杯無酒精的飲品,Sex on the beach。

頭盤我們點了印度菜有名的Kebab,他的Kebab並不是我們一般所吃的包捲的那樣,而是一塊肉,整成心形的形狀,而把兩邊的外層都煎得非常香口,可以作為一個全新的體驗。我也對此有了全新的理解。

之後我哋亦都食咗一客芝士雞,只能說他這裏的雞肉非常嫩滑,芝士汁混合左牛油,令到成個頭盤都非常香口。

之後就到了主菜,第一個主菜是印度菜非常有名的Butter Chicken,這家店的經理提醒我們,不論在這裏,或是在其他印度菜的餐廳,都一定要點這一味餸。

這碟餸果然沒有令我失望,咖喱味其實並沒有很濃郁,隨之而來的是非常香滑的牛油、牛奶味,混和在咖喱內,加上雞是非常嫩口,令到整個牛油雞滑中帶甜。

再之後一款比較深色的,便是咖喱雜菜,來吃印度菜,不得不吃他的咖喱,但我又不想食太多肉類,總需要有一點蔬菜去做一點中和,所以便點了這一道菜色。

咖喱味在這一碟餸,非常濃郁,餐廳特別問我們是要什麼辣度,我挑選了小辣,但也覺得足夠。

他的蔬菜非常多元化,有茄子、西蘭花、各式各類的菜,非常香口。

一路食嘅時候,佢亦都會送上印度薄餅給我們,印度薄餅可以挑選不同的味道,我挑選了的是蒜蓉味,印度薄餅新鮮整出來,非常香,而且非常大塊,攞嚟點咖喱的話,我覺得是非常好。

另外印度的Basmati Rice ,七彩繽紛,食落去嘅時候,比泰國的茉莉米更少糖分和澱粉質,更加健康,所以我用嚟配合咖喱一齊食的時候,也少了一點戒心。

最後便是餐廳送上的檳榔味雪糕,初頭可能需要點時間接受,但其實一點也不奇怪,我們平時食開的朱古力雪糕,都希望雪糕是非常甜的,但這一個雪糕是以清新口味為主,所以也打破了我對雪糕的想像。

感謝 cheungkkk
4 週前的評論 透過行動裝置

近年越多越流行食素 呢日就同奶綠男嚟到一間中環呢間幾特別既素食餐廳

menu 有齊中英文菜名 好似我哋呢啲初嚟嗜新鮮 兩個食印度素既新人都唔洗唔知自己點咗咩

掀下個menu呢度無論係素菜抑或係肉食既menu 佢頭盤同主菜既menu都有各咁多頁 啱晒素食者同埋肉食者一齊開餐呢度仲有TAO & SIDEWALK起左右 又有whiskey & ciger lounge 聽店員介紹呢度除咗有有lunch & dinner 仲可以搞埋private party 幾好

我哋就各叫咗款素菜同肉類既頭盤 素菜頭盤就叫咗份 奶路芝士香煎餅(Paneer Tikka) 食落係類似豆腐餅加奶路芝士煮成 呢味香煎餅食落主要係食到鹹香味為主 味道有別住平日豆腐同芝士一般既味道 比平時食到既素菜特別

我哋另外仲叫個 印式燒烤奶油香料雞件(Murgh Malai Tikka)雞件煎得幾好 火喉啱啱好 雞肉幾有彈性 調味好香口

另外我哋叫咗個印式番紅花印度咪炒黃飯(Saffron Pullao)食落似係米粉加炒飯炒埋食落口感同味道都比較特別 軟軟地鹹鹹地咁

而我哋最鐘意既就係佢哋既烤餅同咖喱 我哋叫咗份 印式奶油汁咖喱羊肉(Lamb korma)同埋印式香辣椰汁咖喱魚(Coan fish curry)兩款咖喱都好入味 我哋叫咗兩份薄餅配咖喱食 叫咗原味烤薄餅(Tandoori Roti)同蒜茸烤餅(Garlic naan)一種好有奶油香甜 一種好香辣兩款都好惹味 嚟到一定要叫佢哋既咖喱同薄餅食

另外我哋仲叫咗mocktails 我叫咗杯24Carat gold奶綠男叫咗杯Malibu Sea賣相都幾吸引 兩杯入口幾重香味 味道偏甜 幾啱嗜甜既人飲 下次再嚟叫小樣主食 試下佢哋啲特色甜品都好

感謝 pennywspang
2020年2月23日的評論

位於蘭桂坊的高檔餐廳,價格中等,食物品質很不錯.印度的薄餅最值得推薦.很香,很有咬口,大家都很開心.有機會的話,一定會再來.

參觀日期:2020年1月
感謝 sonlsonl
2019年11月25日的評論

位於中環,你可以乘坐地鐵到中環站,然後步行5分鐘到那裡, 和朋友一起吃自助午餐, 非常喜歡印度香料, 可辣可不辣, 推薦羊肉和魚(但要快),印度烤餅(naan麵包), 蓮子布丁

參觀日期:2019年8月
感謝 Ck L

查看過Carat Fine Indian Restaurant的旅客也查看過

中國香港

去過Carat Fine Indian Restaurant嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD