“米芝連足料爆登雞蛋仔”

媽咪雞蛋仔(荃灣)
香港排名第4,707 (共 14,052 間餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2020年8月3日的評論

呢間連鎖店連續5️⃣年獲選米芝蓮2016-2020香港街頭小食推介主打招牌雞蛋仔同格仔餅。每一底都係即叫即做,新鮮出爐。甚至將傳統原味雞蛋仔變革出多樣口味,而今期限定就係法式檸檬芝士
香蕉朱古力雞蛋仔($32)
雞蛋仔外層酥脆,精選意大利粒粒朱古力,有d 朱古力就融入麵糊,有d就保持原粒。食落朱古力味特別濃郁中心漲卜卜,咬落去有綿密嘅新鮮香蕉蓉,整體唔會甜膩
黃金雞蛋仔($35)
雞蛋仔烘得色澤均勻,每粒都完整挻身,外層脆薄,內層軟糯煙韌,口感好似麻糬咁中間唔會空心非常足料,粒粒都充滿住香甜嘅蛋味同鹹蛋黃碎嘅鹹香
凍港式奶茶($20)
跟足香港首屆「金茶王」李兆成師傅嘅配方。奶茶入口冰涼外,飲落幼滑香醇,m☕️同茶餐廳有得揮。厚實甘香嘅紅茶同奶香濃郁嘅黑白淡奶兩者味道平均,而且甜度啱啱好
紅豆冰($25)
將煲腍嘅紅豆、淡奶同冰一齊打碎,呢個設計解決到平時好難啜紅豆同最後d冰浴咗溝淡哂嘅情況飲落依然有香甜嘅紅豆味同濃郁嘅花奶味,不過悲傷小姐都係鐘意有番d原粒紅豆有咬口d

參觀日期:2020年7月
感謝 Quest09595597620

2020年7月9日的評論 透過行動裝置

如果找一間好食又著名的雞蛋仔店舖,媽咪雞蛋仔一定會榜上有名。然而,除了雞蛋仔以外,其實他們的格仔餅都很好食。今日放工又唔想夜晚食太飽,於是乎就走到荃灣輕食一下。

一去到鋪面外就己經聞到蛋香味,另外己經有人在等外賣。我也沒有多想就叫了一個原味格仔餅,等了大約十分鐘左右,格仔餅就到手。

拿上手那陣蛋和花生香味己經濃濃,入面有煉奶,花生醬,牛油和砂糖,但甜度不算很甜。而口感方面就比較鬆化,入面砂糖沒有完全融化,在口中有沙沙的感覺。另外,一個格仔餅其實都算厚同大,如果一個人食完,飽滿感都有6,7成。

整體而言,我覺得除了雞蛋仔,格仔餅係非常值得一試。

參觀日期:2020年6月
感謝 kyle0_0kclee
2020年2月3日的評論

港式的雞蛋仔可以加入很多元素
這次與鄰近的朋友澳門CROSSOVER

媽咪雞蛋仔本身是香港雞蛋仔界的龍頭
大約五時多,已經有六餅雞蛋仔要製作
店內也有三名員工,很快可完成訂單
熟客也知道,入面很多計時器,避免有些過時,影響平均質量

馬介休雞蛋仔 - $32
介紹寫是採用澳門木偶葡國餐廳的馬介休
香港人對馬介休可以說是完全沒有認識
不知是什麼和什麼味道的
馬介休是鱈魚經鹽醃製而成,是不少葡萄牙與澳門葡式美食常用的材料
跟雞蛋仔CROSSOVER後,我感到跟原味的雞蛋仔分別不大
可能師傅下手不太重,比較少馬介休
有些位置會吃到有丁點咸味和魚味
整體來說,跟原味的雞蛋仔差不多,沒有什麼特別

參觀日期:2019年10月
感謝 hkcyeatallday
2019年11月19日的評論 透過行動裝置

成日行過,今次終於食到啦。
因為即叫即整,所以都要等一等先有架~
我叫左粒粒朱古力($24),
雞蛋仔做到外脆內軟,唔係得個殼!
入面有好多朱古力,而且粒粒雞蛋仔都係夠豐滿的!相比起其他 只得外脆的雞蛋仔,媽咪雞蛋仔就係做到真正外脆內軟~

參觀日期:2019年11月
感謝 Terrr_iii
2019年6月29日的評論 透過行動裝置

之前做推廣,只要你首次用KLOOK,用佢買原味雞蛋仔,輸入推廣員俾你嘅優惠編號,就可以免費食到!

即叫即做,好足料,入面飽滿得嚟外面又脆,食完都飽飽地。

參觀日期:2019年6月
感謝 angelwong1112

去過媽咪雞蛋仔(荃灣)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD