“正宗的泰式雞飯”
水門雞飯的評論

水門雞飯
香港排名第3,264 (共 13,792 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
3 週前的評論

今天公司清假難得約到尖沙咀返工嘅朋友食飯,平時甚少來該區食中午,一時間想唔到食乜好,朋友就話食開依間介紹我試試。十二點前來到仲未開門已見十多人排隊,街道狹窄人流多,排隊都有點阻礙途人排得唔自在,幸好排了一陣十二點準時開門。
餐牌上選擇唔算多,有午市套餐供應,套餐包湯和飲品,價錢唔貴在該區而言相當抵食。而且難得食到咁正宗泰式地道風味,CP值甚高,難怪十二點入座後好快已滿座。

雞骨湯
好似飲緊胡椒豬肚湯,湯裡頭剩係放了片冬瓜,飲落好重胡椒味可以驅寒醒胃,天氣凍飲就好正,湯味道唔咸清清地無乜油,唔錯唔錯。

水門雞飯(轉雞脾) $72
招牌菜一定要食,朋友識食補多十蚊轉做雞脾,夾左佢兩件雞食又真係幾好味。雞肉起左骨食落啖啖肉,雞皮薄無乜脂肪,肉質嫩滑細緻有雞味。雞油飯份量唔多可要求加飯,飯粒粒分明口感煙韌,但略為乾身油香味無咁濃,食落清清地無乜油膩感,食都食得健康!

泰式豬手飯 $62
豬手我至愛,皮肉都好入味好軟身,而且食落唔係好油膩,又係無骨啖啖肉相當好味,同樣都係配雞油飯,幾有水準。

泰式奶茶 +$5
有二十多款選擇,當中以泰式奶茶比較突出,有紅茶香味飲落幾滑,味道濃少少偏甜幾好飲。

參觀日期:2019年10月
感謝 cargolam

2020年3月21日的評論 透過行動裝置

每次同舅父去曼谷旅行,他必帶我去食水門雞飯,現在不用長途跋涉去曼谷才食到,尖沙咀、大埔、元朗都開了主打曼谷水門雞飯的專門店叫 水門雞飯 ,我在尖沙咀食了兩次風味都夠曬地道,價錢又平民價。值得推介。

尖沙咀店在金馬倫道18號交通方便地鐵站B2出口步行三分鐘。

晚上九點多門口仍然有人排隊,大約等了5分鐘左右入內,店鋪不大也不算細,坐滿了人有少少逼,裝修簡單,我特別喜歡牆上鐵製成的曼谷嘟嘟車裝飾品。

太夜不太想食得過飽,叫了碗面,留下次再來臨食雞飯

海鮮冬陰功金澱粉
先來說說湯底好濃郁好惹味又順口,應該是蝦頭蝦殼熬成吧!鮮甜鮮美酸酸甜甜好開胃令人胃口大開,我成碗湯飲曬。
材料有青口、魷魚、蘑菇、炸雲吞皮。金邊粉夠煙韌,吸收了冬陰功湯汁帶點酸甜味道令人食指大動。

好味道喎!今晚大大滿足。

感謝 Daydream62373840899
2020年2月20日的評論

水門雞飯,又是排隊的店原因是店所出口的雞很有泰國風味雞飯的油飯有光澤及很香很可口,雞肉最怕食到鞋口,尤其是雞胸部份,水門雞飯的雞很嫩滑,飯的份量也剛好,如果想在香港也吃到泰國的雞飯一定要試"水門雞飯"

參觀日期:2019年12月
感謝 emavis2006
2020年2月10日的評論

我朋友吃了一個牛肉與雞飯,價錢相對中等,牛的味道不錯,這間有不少分店,以外賣為主,大家不妨來嘗試一下。

參觀日期:2020年2月
感謝 d_dragon2018
2020年2月10日的評論

泰式無骨豬手好味,湯河有幾款味,泰式奶茶也不俗,良心食店,值得支持!
飯係油飯,本身已經香噴噴,食落就更香。至於雞肉就嫩滑多汁、但唔肥。無骨雞肉啱晒啖啖肉嘅我,而且雞味好香,肉嘅份量都幾多。配埋特製醬油,一絕,令我一口接一口咁無停手,不知不覺食晒成碟飯

參觀日期:2019年12月
感謝 KitmanW4

去過水門雞飯嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD