“餃掂手工餃子”

餃掂手工餃子雲吞專門店
香港排名第2,785 (共 13,792 間餐廳)
周圍地區: 大佛口
周圍地區: 大佛口
3 週前的評論 透過行動裝置

餃掂手工餃子雲呑專門店主打手工餃子。除了可在Deliveroo上點食物,餃子店也提供外賣自取的服務。

餐廳提供不同種類的餃子,煮法可選較為香口的煎餃,或者湯餃子。

約十分鐘後,可以拿取食物了。店員還會細心地附上黑醋及辣椒醬。

粟米豬肉餃 (Dumplings with Sweet Corn Pork)
湯餃子和老火湯是分開上的,不會浸爛餃子。正式享用時,可按個人喜好,把餃子放在湯內。

粟米和豬肉的比例大約是一半一半,清甜的粟米粒配上微鹹豬肉,味道相當合襯。餃子皮頗為薄,令人忍不住吃完一粒又一粒。

是日的湯品為粉葛靚魚赤小豆湯,去了渣的湯不會過鹹,能喝到赤小豆和粉葛的味道。

惹味酸辣雲耳 (Black Fungus Salad with Spicy Sour Sauce)
這款前菜辣度頗為強勁,味道辛辣刺激,雲耳清新爽口,是一款開胃的前菜。

自家製山楂雪梨水 (Hawthorn & Pear Drink)
雪梨水可以選凍或者熱的,首先會嚐到酸酸的山楂味,之後清甜的雪梨味就會滲出來。

參觀日期:2020年5月
1  感謝 Letsgocrazyjanet

2020年3月29日的評論

最近疫情反覆嚴峻,好遺憾,第二波搶蛋搶米潮又再出現,超級市場的白米雞蛋又再被極速掃清。一來香港食米雞蛋供應充足,希望大家不要自亂陣腳。二來香港飲食百花齊放,除了米食主糧,還有很多既飽肚又美味的副食可供選擇。餃子就是其中一款廣受香港人歡迎的美食。今日正當人人撲米撲蛋時,我就安坐灣仔莊士敦道餃掂手工餃子雲吞專門店,享用特色餃子,懶加入搶米行列,不為社會在疫境中添煩添亂,順便支持香港經濟。餃掂手工餃子雲吞專門店位於灣仔莊士敦道44號地下,交通方便,佈置簡單整潔,環境舒適。餃掂有多款特色手工餃子、雲吞、面食、小食如皮蛋、雞翼、酸辣雲耳和手拍青瓜等供應。

鎮店極品、山珍之皇的松茸餃當然是首選。叫了灼野生松茸素餃,餃子飽滿,餡料十足,絕不欺場。餃子入面包住唔少菜蔬同野生雲南松茸,口味新鮮,食得健康。淡香松茸,再蘸上自家製的菜甫豆豉醬和四川辣椒醬,更加惹味。

吃完灼餃,再試煎餃。叫了推介的和風壽喜燒牛肉餃,煎餃同樣做得出色。外皮煎到金黃色,又脆又香。食落帶壽喜燒的甜味,搭配上新鮮嫩滑的牛肉,既有和風味道,又有中國煎餃特色,值得一試。

再來全蛋宴,龍鳳蛋和黃金原味皮蛋。所謂龍鳳蛋其實係日式半熟蛋,龍鳳蛋上碟時已一分為二,橘子黃且晶瑩剔透的蛋黃,半凝半黏,溏心效果不錯,蛋白邊配有黑松露或白松露醬,蛋黃濃郁味美,蛋白爽彈,配松露醬吃,味道一流。

另外黃金原味皮蛋亦有驚喜,棄用鴨蛋用雞蛋製成皮蛋,蛋白位晶瑩剔透,質感似硬身啫喱,蛋黃帶溏心,有蛋黃香而不過鹹,配上碟底微辣的醬汁吃,更滋味開胃。

蜜餞雞翼,雞翼浸煮得非常入味,食落皮滑肉嫩,帶點蜜糖甜,好惹味。

豆漿口感醇和,濃稠適中,簡單踏實。五花茶原樽上,不過不失。

順帶一提,店中自家製的菜甫豆豉醬和四川辣椒醬出色,蘸餃子吃一流。

參觀日期:2020年3月
感謝 palboysky
2019年10月30日的評論

餃子一向都係我最愛之一,但要食到好正宗既
手工餃子已經買少見少啦,不過只要細心搵下都
唔係無可能既!就好似呢間「餃掂手工餃子雲吞
專門店」,原來早就係太子總店排哂長龍。不過,
我知道灣仔有間分店新開左一排,當然造福左我
呢群港島人啦!而「餃掂」佢地招牌松茸應用左係
多個菜式裡面,而最人頹當然係佢地既餃子,
每日新鮮製作,即叫即整,我就係慕名而黎啦!
至尊松茸豬肉煎餃 - $72/8只
聽講佢地既招牌松茸餃用既係新鮮既不見天豬肉、
同埋雲南松茸,一咬開已經聞到好香濃既松茸味。
呢款我嗌左煎餃,完全係煎到無果種好油益味,
反而係食到啖啖金黃碟酥脆既感覺。而當中既
韭菜味非常突出,再點上餐廳自家製既松茸醬,
絕對係別具風味。
龍鳳松茸雙灼餃 - $86/8只
另一重要主角就係呢個集黑白松露一身既
灼餃子,所以就命名為龍鳳。每隻餃子既份量十足,
咬開一半見到裡面相當有份量,絕對唔係呃秤
果隻,而黑松露既幽香味唔會蓋左本身既豬肉香,
而白松露菌香相對突出,兩者放埋一齊食,
可以話係雙劍合壁!
狀元九鼎湯 - (跟餐附送)
兩款餃子都有跟湯免費送上,而呢個湯夠哂
架勢堂係因為用上十種食材熬成,當中包括粉葛、
順德活鯪魚、香山活鰂魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、
新會陳皮、蜜棗、鮮排骨。無添加味精,
純天然已經做到啖啖清甜,魚鮮味出哂黎。
上湯松茸時蔬 - $32
我最鍾意食菜咖啦,仲要浸住係松茸既湯汁裡面,
特別清甜鮮味。
蜜餞雞翼 - $24/3只
原來除左餃子,仲有其他小食一樣係好多人叫,
呢個蜜餞雞翼食落好似鹵水雞翼,不過額外加多層
蜜餞,所以入口甜甜地,幾特別。
自家製山楂雪梨水 - $20/杯
必定要試既佢地山楂雪梨水,用上山楂片、
雪梨、甘草、冰糖、麥芽混合而成,最好熱飲
先飲到果份原汁原味。
餃掂手工餃子雲吞專門店
灣仔莊士敦道44號地下

參觀日期:2019年10月
感謝 lankiman6330
2019年9月5日的評論 透過行動裝置

今朝去開灣仔交文件,諗住概然12點不如係附近揾間餐廳食晏,經過餃掂時朋友提議食餃子

龍鳳松茸隻灼餃配狀元九鼎湯 $86/8隻
分別有黑松露松茸餃及白松露松茸餃。黑松露茸松餃味道較香濃,豬肉嫩滑、juice,白松露松茸餃味道較清香,同樣juice
狀元九鼎湯是餐廳推介,這湯較重粉葛味,但都算好飲。而且古法熬製,不含味精,去濕、養顏,對腸胃好

元貝豬肉湯餃 $60/10隻
元貝份量都幾多,加木耳后令豬肉餡更有口感,而且仲有香菜,令餃子嘅味更突出

韮菜豬肉煎餃 $56/10隻
餃子煎得好香脆,肉餡很多,皮薄餡靚,韭菜味好香濃

四川涼麵 $30
涼麵幾惹味,醬汁底,麻醬另上,可以自由配搭

參觀日期:2019年9月
感謝 mcpig2003
2019年9月1日的評論 透過行動裝置

平時食飯食麵食到悶 不妨食下餃子又幾好喎今次嚟到灣仔一間出名嘅餃子店試一試
餃子款式都好多亦都有一啲小食同麵類
我分別叫咗個至尊松茸豬肉餃$72 同龍
鳳松茸雙煎餃$86
前者係傳統啲嘅豬肉餃 加埋少少菇菌類 再配一碗湯,後者係比較特別啲嘅 係黑松露同白松露煎餃餃子皮薄餡靚 個人好鍾意食龍鳳松茸雙煎餃 食得出好濃嘅黑松露同白松露味 而且煎得好金黃好靚 裏面亦都好足料鍾意食松露嘅朋友 呢個應該會滿足到你嘅口味☺️
其實除咗餃子其他小食都好好食㗎 例如個酸辣雲耳$25 同麻辣松花皮蛋$25 食落好開胃!酸酸辣辣 所以再追加多咗個雲耳正呀!

參觀日期:2019年8月
感謝 simon0715

查看過餃掂手工餃子雲吞專門店的旅客也查看過

中國香港

去過餃掂手工餃子雲吞專門店嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD