“素食自助餐”
素一的評論

素一
香港排名第3,507 (共 13,792 間餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前的評論 透過行動裝置

素食自助餐分三個時段,晚市提供的菜式相對上較為豐富。朋友則試過頗為經濟化算的下午茶時段。餐廳的環境光猛整潔,梳化椅坐得舒服。

侍應會遞上一張迷你點餐紙,好像日式放題般,按需要揀選需要的炸物和日本壽司,確保衛生及保持食物新鮮。

另外,餐廳也設有自助區域,有多款蔬菜及熱盤提供,例如芝士焗四蔬、什錦炒素蝦等。

另外也有沙律吧及水果吧,旁邊擺了約十款醬汁。

約十分鐘後,熱騰騰的炸物來到了。個人頗推薦炸芝麻球和一口蘿蔔糕。炸芝麻球外面脆,裡面煙煙韌韌,黑芝麻餡料味道甜甜的。

一口蘿蔔糕一口一件剛剛好,能吃到粒粒蘿蔔碎。

新鮮熱辣的天婦羅拼盤的味道也不錯,包括有豆角、茄子、蕃薯片等,表面撒了少許七味粉。

晚餐時段,每四位便會送增一盤冰鎮素咕嚕肉,素咕嚕肉其實是炸雞腿菇,配上開胃的酸甜醬,旁邊還有幾塊蜜桃作伴碟。

吃過主菜,便可以試試甜品。剛剛拿了新鮮出爐的蛋撻,撻皮脆脆的,一口一件。

另外還有桂花糕等甜點,以及甜湯。個人頗為喜歡味道清甜的紅棗雪耳南北杏桃膠 甜湯。

另外,飲品也是以自助形式拿取的,熱飲和凍飲各有三款,個人頗喜愛飲味道天然的石磨豆漿。

參觀日期:2020年2月
感謝 Letsgocrazyjanet

2020年3月6日的評論 透過行動裝置

近年由於環保意識愈黎愈重加上注重健康,所以多左人嘗試素食,但近期因為疫情問題都少左好多出街食飯今日難得出街,黎左呢間素食自助餐~6點到人流唔算多,但到左6點半打後就8成滿座喇~食物款式新穎得黎都十分多元化,有中式、日式、小食、點心、甜品、糖水,整體質素好高,同埋依家由於衛生關係,好多野食都要劃紙點黎食,感覺安心啲
星期六日入座都會送八寶燉湯同鮑魚,而星期一至五都會送八寶燉湯同冰鎮咕嚕肉
八寶燉湯有姫松茸、蟲草花、圓肉、杞子等等,飲落好清甜,冇味精

鮑魚外觀幾可亂真,食落都幾爽口!

冰鎮咕嚕肉外皮同平時食用肉做嘅冇乜分別外層仲幾脆添~

素壽司係蒟蒻同紅蘿蔔製成,冇色素,健康又環保,口感都幾得意
熱盤以中式為主~仲有炒飯同炒麵。

點心有兩款,金菇野茵餃同埋潮州粉粿,兩款都非常唔錯

大推呢款叉燒,食落好腍身,叉燒醬好惹味
天婦羅要劃紙,我地每款都試下,質素都幾高架
中間嘅芋角炸得好鬆化,中間仲有粟米等等材料,增加左口感,好好食

參觀日期:2020年3月
感謝 sinsinyym
2019年10月2日的評論

在銅鑼灣世貿側開了一座新的TOWER 535,進駐了很多食肆,其中地庫的一間主打健康素食的自助餐"素一",價錢相當實惠。自助餐另有午市及晚市時段,晚市會比較多款及每位會有特色美食一款,所以價錢相對比較貴。地方頗大,座位闊落,以清新為主的室內設計。自助餐區不算大,但食物款式頗多,補充得很快,菜式有標示有沒有含蛋或奶。自助沙律吧,最欣賞有健康的藜麥。有多款素壽司剌身及烏冬冷麵,以蒟蒻做出仿魚生刺身,造型像真。另有多達十多款的熱盤,以中式為主,炒粉炒麵,多款以蔬菜為主的小菜,連素食豬腳薑都有。亦有多款小食,炸物及涼拌,我最欣賞椒鹽秀珍菇及天婦羅。另有湯品,糖水及飲品任飲,飲品比較特色是紅菜頭檸檬汁。可惜甜品生果的款式則比較少,生果只有燒菠蘿。

感謝 chickenwingtip
2019年9月13日的評論 透過行動裝置

位於銅鑼灣新開素食餐廳。 自助餐形式,下午茶2:30開始$68 +1。於銅鑼灣區算非常抵食!食物種類繁多2-30款食物, 有湯有飲品有糖水壽司沙律炸物炒菜炒粉麵薑醋蛋,數之不進!每一樣味道都不錯。但個人覺得,如果你是那種追求清淡不油膩食物的素食者,這間素食餐廳應該不太適合!

感謝 Mini C
2019年9月11日的評論

素食自助餐近年在香港殺出一條「綠」路,目前市面上已經有接近十間。最近友人就提議我試下銅鑼灣這間開幕只有半年的「素一」。 聽朋友講,餐廳除左每日提供超過 60 款中日西素食、甜品及飲品之外,店內還有壽司師傅駐場,製作不同款式的素壽司,而且每件素壽司的像真度都極高,絕對值得一試。

其實筆者近年都多左食素,既然今次友人力推,所以亦即是 bookmark 左間餐廳,趁這天 Green Monday,下班後就過嚟吃頓素食自助餐。餐廳位於謝斐道 535 號 Tower 535 地庫,店內裝潢走簡約路線,牆身上嘅手繪壁畫用了春夏秋冬四季為主題,洋溢一種清新的感覺。

事不宜遲,馬上開餐,先由沙律吧開始,沙律和配菜款式不多,反而醬汁嘅花款就極豐富,除了大路的橄欖油和意大利黑醋之外,竟然還有芒果醬、山葵沙律汁、XO 醬等,用來配沙律吃,夠曬創意!

接著輪到講下壽司區,單係壽司、卷物同手卷就已經有成接近 10 款,另外亦有冷豆腐、紫薯沙律、中華沙律、枝豆、日本番薯仔…等等。親子花之戀像真度十足,原來是用上䈮蒻取代三文魚刺身,海藻珠取代三文魚子,難怪口感較平常花之戀壽司更爽脆輕盈。另外芒果花之戀味道亦非常特別,以甜的芒果配鹹的蒟蒻「三文魚」,入口清新不膩。

另外紫薯沙律亦值得推薦,不但味道香甜,再配以面頭的腰果粒,嚼感十足。枝豆煮至半腍,色澤翠綠,入口啖啖豆香。

吃完壽司就輪到試下炸物,店裡有 10 多款炸物提供,每款均是即炸,當中包括有天婦羅、沙嗲羊肉串、香煎腐皮卷、大蔥春卷、素雜錦薄餅、法式麵包、香草焗法包、芝麻球、南瓜餅、紫薯球、燒菠蘿、素餃子、金沙鮮冬菇、炸秋葵、蔥油餅;另外亦有雲耳、子薑皮蛋、蜜汁叉燒和燻魚等。

腐皮卷煎至色澤金黃,內有紅蘿蔔、香菇和雜菜,入口鬆脆味美。南瓜餅質地軟糯,配上清甜的紅豆蓉,口感有層次。Pizza 的邊位咬下卜卜脆,上面的 toppings 有素煙肉、粟米、菠蘿等,加上煙韌的批底,食落十分開胃。

至於熱盆區方面,食物就包括有粟米、南瓜、番薯、炒椰菜、上湯娃娃菜、豆卜炆冬瓜、麻婆豆腐、豆豉南瓜炒雜菌、上海烤麩、葡汁薯仔四蔬、炒銀針粉、薑醋蛋、清炒菜心、雜菌素蝦、南乳炒藕片、茄子四季豆、淮山茶樹菇炒青瓜、煙肉雲耳炒沙葛、紅米炒飯、豉油王炒河等。薑醋酸甜醒胃,而雞蛋亦夠曬入味,入口醋香四溢。

另外凡入座的客人,均可獲贈素湯和素咕嚕肉一客,素湯內有姬松茸、蟲草花、粟米、腰果,南北杏等,入口清甜滋潤。至於咕嚕肉則以猴頭菇取代豬肉酥炸,再以冰鎮形式上桌,咬下非常酥脆,味道酸甜濃郁,用來下飯一流!

其實除左送贈嘅精選素湯之外,自助區域還有數款湯品,例如:白胡椒鹹菜涼瓜、蓮藕髮菜粟米湯;和飲品,如:羅漢果水、紅菜頭檸檬水及豆漿等供應,總有一款啱你口味。

最後是甜品時間,這晚嘅甜品有椰汁西米芋圓、綠豆沙同焦糖燉蛋。燉蛋味道唔錯,焦糖很香甜,厚薄剛好,燉蛋滑溜、食落有層次。

朋友果然無介紹錯,這裡的食物不但有創意,而且款式又夠多,以後出街食飯又多個好選擇。

感謝 mjqueen7e

去過素一嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD