“高質居酒屋”
申子居酒屋的評論

申子居酒屋
香港排名第1,282 (共 15,944 間餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2022年12月19日的評論 透過行動裝置

之前睇過喺香港飲食Youtuber界都算數一數二的L佛介紹過「申子居酒屋」,就Bookmark左打算有時間嚟試
今次一行2️⃣人平日晚上到訪,地下設有幾個吧檯座位,上層則是雅座,裝修符合居酒屋風格
店內一直播放著柔和的日文慢歌
極上鹽燒牛舌芯 $118
一口厚切牛舌芯,表面煎至微脆,口感爽彈油潤,牛味濃郁甘香
旁邊放上幼鹽,蔥花及柚子醬
蘸上柚子醬能平衡牛舌油脂感
鯖魚 (刺身) $248
擺盤得體色澤鮮艷的鯖魚片,配上酸汁
鯖魚皮經過輕微炙燒,甘香可口
魚身鮮美甘甜,帶濃厚鯖魚香,油脂感豐富
蘸上酸汁能解微膩,蘸上芥末醬油則能提鮮,是兩種不同的享受
蓬鬆玉子 $98
份量十足的玉子上灑上蔥花
玉子蛋味豐富,嫩滑Juicy
簡單配上沙律醬及醬汁已足夠滋味
海膽炒飯 $238
打開是滿滿的蟹子
材料豐富,有海膽,三文魚籽,三文魚肉,帆立貝,本菇及櫻花蝦
海膽甘甜順滑,三文魚籽及蟹子皆新鮮,珍珠米粒粒分明炒得乾身
多種材料加起來令口感味道皆層次豐富
House sake (吟釀酒:純米大吟釀) $78
可選辛/甜
揀咗辛,清酒醇香味甜,尾韻帶甘
西尾抹茶 (熱) $38
抹茶味道醇厚濃郁,清香甘甜
埋單連加一$9️⃣0️⃣0️⃣
整體用餐體驗感滿意,食材高質出品有水準,整頓飯充滿著儀式感

參觀日期:2022年12月
感謝 kumapig88
評論 (30)

2022年10月6日的評論

申子居酒屋於銅鑼灣開設分店後已經多次回頭,食物款式比其他居酒屋別出心裁,不論是創意料理抑或是普通菜餚都總有驚喜,人氣有增無減絕非浪得虛名。

日式特製鵝肝 ($198) 口感有如肝醬一樣細滑綿稠,味道偏鹹而又不失甘香,製成冷盤作為佐酒小食就最適合不過,惟一客只得兩小件性價比較低。

蓬松玉子 ($98) 比起一般奄列多一份空氣感,鬆軟嫩滑介乎於炒蛋及玉子燒之間,內餡芝士軟滑流心,面層再加上燒汁、沙律醬及蔥花卻依然蛋香十足。

明太子天婦羅 ($128) 炸衣輕薄酥脆,有別於平時作為伴菜的生食用明太子,炸至半熟後口感變得較為結實,鹹鮮味濃並以紫蘇葉包住更加清爽,配上金菇及本菇天婦羅能夠進一步中和鹹度。

豚肉鵪鶉蛋 ($38) 將五花腩片裹住鵪鶉蛋,掃上燒汁燒製後肉質仍然保持軟嫩多汁,油香十足。

豚肉金菇卷 ($32) 與金菇肥牛卷如出一轍,換上五花腩片令金菇盡吸油香別有風味。

大蔥雞肉燒 ($48) 標榜用上日本地雞,肉質緊緻而肉味鮮美香濃並不帶絲毫雪藏味,蔥香更是撲鼻而來。

雞翼 ($40) 皮脆肉嫩恰到好處,分別有梅子或鹽燒兩款風味,選了前者會於面層唧上梅子醬,鹹中略帶微酸近似柚子胡椒醬。

極上鹽燒牛舌芯 ($118) 厚肉爽彈而表面更燒得焦脆,入口油香與肉汁傾巢而出,甚至稱得上我心目中全港首屈一指的燒牛舌,絕對是每次必點之選。

海膽炒飯 ($198) 色澤金色均勻而且粒粒分明,可惜過猶不及口感比較乾硬,面層舖上蟹子及一瓣海膽之餘當中更混有蝦皮及香菇,或因蝦皮鹹鮮味重喧賓奪主,令飯底海膽味道微不足道,相對之下上次的極上蟹膏蟹肉燉飯大獲全勝。

青蘋果乳酸梳打 ($58) 巨峰乳酸梳打 ($48) 則是每次到居酒屋的首選非酒精飲品,酸甜清新。

參觀日期:2022年9月
感謝 Voracious1006
2022年7月14日的評論 透過行動裝置

很喜歡的良心餐廳之一 每次來都很滿意呀‼️
❥$ 鹿兒島A4和牛茶漬飯
將茶壺中裝著的熱湯倒入碗中,A4和牛頓時變成了粉嫩的顏色‼️ 可依自己喜歡的口味放入蔥花、紫菜或ᴡᴀꜱᴀʙɪ‼️ 湯底清甜,牛肉嫩滑,很不錯呀‼️
❥$ 申子和牛燒
一整片鹿兒島A4和牛平放在木盤中‼️店員會先詢問生熟度,之後和牛便在火槍的炙燒下慢慢散發出油脂香‼️ 中間包著米飯和蛋黃,口感滑溜滑溜的,很美味‼️
❥$ 海膽炒飯
澱粉控對此讚不絕口‼️❤️ 飯粒炒得乾爽且粒粒分明 加了櫻花蝦、小魚乾、蟹籽一起炒,既有鮮味口感也豐富‼️ 而且帶有很濃的蛋香味‼️
❥$ 青蘋果乳酸梳打
❥$ 荔枝乳酸梳打
超清爽的飲品‼️炎熱的天氣喝著很爽呀‼️

參觀日期:2022年7月
感謝 msfoodloverr
2022年5月12日的評論

呢間良心小店想試好耐,由一開始見佢開,覺得價錢比較貴可能少啲機會食,後來知道係黃店仲有yellowopenrice杜生推介,都會覺得終需一試咁。趁今年生日就帶屋企人試咗~

—環境
一共兩層嘅居酒屋格局,面嘅燈光調得較暗啲,想像唔到嘅係外面睇落好低調,有人靜靜咁排隊,但係一入面上樓發覺面嘅氛圍都幾好,每枱都好開心咁,整體比想像中更熱鬧,但又唔係好嘈嗰種。

鮮蟹粥 $168 up (7/10)
平時好少可以見鮮蟹粥,所以都好想試。賣相唔錯,份量同價錢都合理,蟹粥明顯有絲絲蟹肉,味道鮮甜,不過未好驚艷~ 7/10分啦~

醬油吞拿魚生丼 $198 (8/10)
呢個吞拿魚生超滑又有少少調味,撈飯都好正,而且都幾鮮~加埋蛋汁撈壽司飯,滑嘟嘟咁,整體唔錯都覺得值得叫~

蓬鬆玉子 $98 (6.5/10)
味道係不錯,蛋做得好滑,加埋啲醬係幾好食,但 $98 個人都覺得係偏貴的~

網燒西冷牛扒丼 $109(8/10)
牛味幾濃郁,價錢平之餘牛又燒得幾好,反而呢個有啲驚喜在性價比都算高(因為午餐限定半價)﹗

千層豚肉卷 (6/10)
呢個見到都好多人叫openrice,但個人覺得係 超級漏好彩我哋 4個人share食,都會覺得一人一舊就好夠。不過吉列夠脆,有因為千層豚肉除咗油脂重,芝士都好多,雖然醬汁有稍稍中和油脂感,但加埋好重芝士真係有幾「漏」,味道唔差正常,個人唔啱口味,偏heavy~

參觀日期:2022年1月

兩層高既居酒屋
裝修簡約而座位寬闊
坐得幾舒服
叫左兩個午餐同小吃
♡ 申子三式丼 ($298)
海膽|拖羅蓉|三文魚子
未食已經心心眼緊
拖羅魚蓉份量舖滿飯面
油脂豐富 · 超邪恐
而海膽入口鮮甜無異味
三文魚子撈埋魚蓉一齊食
個口感真係好鬼正夠哂奢華

♡ 網燒西冷牛扒丼 ($109半價)
西冷燒到外層微焦而裡面仲好粉嫩
牛肉味濃而肉質軟腍
而每件都厚切 · 食落仲有肉汁
而上面炸過既洋蔥絲 · 絕對有點晴作用✨
拌埋生蛋黃食
即刻覺得自己好幸福♥️

♡ 蓬鬆玉子($98)
用上日本蛋 · 蛋香味濃
玉子好軟熟同滑身
裡面仲呈半流心狀態
口感無得彈✨
配搭埋大阪燒既調味
難怪呢個係必點系列

♡ 極上塩燒牛舌芯($88)
如果玉子係必點
咁我要推呢個神作
五大舊既牛舌芯
最後一舊係搶住要食
牛舌芯軟腍得黎帶爽彈感
個口感不得了♥️
配少少鹽調味 · 成件事好完美
༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
午市做緊優惠 · 指定套餐第二客可享半價優惠

參觀日期:2022年4月
感謝 Todayisfood

查看過申子居酒屋的旅客也查看過

去過申子居酒屋嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片