“酸菜魚”

十二味(尖沙咀)
香港排名第623 (共 14,619 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2 週前的評論 透過行動裝置

星期五的中午約了媽咪到將軍澳新都城中心 逛街, 經過十二味門口, 給那香噴噴的味道吸引住, 於是順便入去吃午餐。 餐廳用開放式設計, 座位開揚, 採用 qr code落單, 非常方便。午市套餐價錢相宜, 我們點了酸菜魚$68、 川香回鍋肉$58、 椰青水$8、 荔枝玉露$8、 幺妹兒冰粉$26。

⭕酸菜魚~近期吃了很多熱氣食物,所以今次酸菜魚走辣, 雖然沒有辣味,但酸菜魚都非常開胃, 魚肉嫩滑, 配上香濃的湯底, 餸飯一流呀。

⭕川香回鍋肉~ 回鍋肉肉香不膩, 配上青蒜更加惹味。

⭕幺妹兒冰粉~ 吃完惹味的川菜, 最正就是來一碗冰粉,Q彈的滋味,爽滑的口感, 帶有桂花香味, 冰涼香甜。

⭕椰青水 & 荔枝玉露~ 午市套餐加$8 就可以有椰青水或荔枝玉露, 很喜歡這兩款清甜的飲品。

十二味的分店來到將軍澳新都城中心真是一件開心事, 以後又多一間川菜餐廳可以選擇了。

十二味

仲有一個小舞舞台

講返價錢
性價十足比
價錢好實惠,午餐黎講大約$60-80
套餐有不同既主菜辣野,飯,小菜仲有野飲

其實只係兩個人

而且夠滑無骨放心食
雖然只係午餐但係都有得揀度
辣度非常細心 牛肉麻辣鍋更加係值得推介
因為真係好足料
牛肉分量多之外,配料十足
黃豆.薯仔片.蓮藕.炸黃豆一一俱備
味道又夠香又夠麻非常醒胃

套餐既小食就係蓮藕爽口入味

野飲方面就係送酸梅湯,酸酸甜甜解辣一流冰

括嚟講$200左右嘅價錢
可以講足3款好西,而且辣到適中,環境靚,
真係正

參觀日期:2020年2月
感謝 Togethereateat
2020年3月19日的評論 透過行動裝置

今日經過北角咁岩見到新開間十二味川菜,我咁愛你食麻辣第一時間試吓食午市套餐
雞翼麻辣香鍋
裏面有芽菜木耳辣椒膏蓮藕薯仔一睇賣相超豐富,我最鍾意食木耳可以補鐵質,另外蓮藕爽口一段段絲,主角雞翼剪開一字骨雞翼微微香辣夠入味肉質嫩滑

川香回鍋肉
回鍋肉切開好薄一片片7分肉3分脂肪,伴入蓮藕同薑蔥,香味濃郁,辣味適中
川式口水雞
話明川菜點少得辣椒乾️
麻辣香味非常撲鼻,浸好辣椒油口水雞鄙薄少脂肪肉質夠滑,表面鋪滿辣椒醬、香蔥同芝麻,配埋一碗白飯簡直係Perfect

參觀日期:2020年3月
感謝 Winnietolife
2020年3月10日的評論 透過行動裝置

這間川菜館位於荃灣交通好方便,那間店舖裝修都好特別,有D好似回到過去年代的茶樓,望到覺得店舖都好寬闊!坐落感覺到好舒服!
至於食物方面都好多特式的食物!例如酸菜魚、田雞麻辣香鍋、紅糖糍粑、幺妹兒冰粉、慾望酸梅。
酸菜魚味道都好好,酸酸辣辣唔會過辣同埋過咸!魚肉都算滑身,都算合格!真係都算幾好味!
至於田雞麻辣香鍋都後又小小辣!田雞味道煮道適中,食入口都唔會靱,味道非常好!
至於紅糖糍粑味道都好特別!烟烟靱靱面上加咗D紅糖粉非常好夾!再倒D黑糖漿落面上!食可入口非常之正!
幺妹兒冰粉,當你第一淡食入口感到冰凉!還可以解辣之用,非常之好食。
至於價錢方面我都唔算貴可以接受,我食咗咁多款食物只係200元到!我覺得都算ok!

參觀日期:2020年3月
2  感謝 keke09080908
2020年3月6日的評論 透過行動裝置

喜愛食川菜一定要黎試下,係尖沙咀呢個地段黎講餐廳佔地較大~裝修同佈置有中國風,熊貓、紅燈籠百子櫃~中庭有個大螢幕,係唱歌表演嘅位置[呲牙] 我地黎食午市套餐,價錢非常抵食!幾十蚊有交易,套餐已經包括左飯同飲品~抵到冇朋友

川式口水雞 $60
中揀都唔算好辣,食得辣嘅可以揀大辣!川式醬汁幾濃郁,辣椒️味亦幾香!不過麻味不太突出

酸菜魚麵 $78
麵係分開上嘅!唔洗浸到淋晒幾貼心,魚肉起得不錯起碼冇骨,亦都幾滑同入味!酸菜爽口!呢個價錢收貨有凸~[得意]

燒椒皮蛋 $48
同平時食嘅灰色皮蛋唔一樣,金黃嘅吸引!不過食落冇灰色皮蛋陣特別嘅味道

夫妻肺片 $68
呢款涼菜黎,有牛展、牛舌、牛肚、牛肉~鹵得幾入味,而後切片,入口麻辣濃香!

幺妹兒冰粉 $32
冰粉入口超級滑溜,配上桂花糖水及提子乾!配料雖然平凡,但味道卻不平凡[发呆]

參觀日期:2019年10月
感謝 sinsinyym

去過十二味(尖沙咀)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD