“拉麵|豚骨 vs 蝦味噌豚骨湯底”

博多拉麵別天神 - 銅鑼灣
香港排名第5,486 (共 14,141 間餐廳)
3 週前的評論

在香港的拉麵店其實滿多選擇,不過每間的湯底都有自己的特別之處。
而且有些店更是只有一至兩款湯底~ 博多拉麵別天神​ 便是其中一間!
位於銅鑼灣分店的座位並不多,入座前先在門口的自助點餐機落單
有單點的,亦有套餐~但就只有豚骨 / 蝦味噌豚骨湯底囉

最後和朋友都是選了 - 蝦味噌豚骨湯麵 ($85)
單點的日本半熟蛋 ($10),我覺得相對很多拉麵店來說幾抵吃!
因為通常這價錢可能只有半隻。口感滑嫩,蛋黃味很濃郁。
濃厚的湯底中帶有鹹鮮味道,而且有少許黏口感
同時可以用提供的調味料來變成"激辛"或"特濃"口味
配料亦相當豐富~有粟米、櫻花蝦、葱,還可以自行加辣芽菜。
半肥瘦的叉燒算是厚身,吃落一點也不柴的喔!麵條則是幼身那種。

另外還多點一份 - 餃子 ($35/6隻) 外層香脆,內餡肉汁豐富!!

參觀日期:2020年9月
感謝 linglingdolly
2020年3月27日的評論

今次同朋友出谷鑼灣買口罩,格完價就去行街,路過搵食支持小店
去左別天神,係門口買好票就入去搵位坐,套餐最抵食,有餃子配或沙律
這間最細,但最有氣氛,食過咁多間之中,佢既湯係最夠熱,水準係最好
同樣有冰水或茶任添飲,唔洗買野飲,慳返十幾蚊!
有冰凍既茶水,又有任食既辣芽菜,店家真係夠大氣夠大方
先上小龍蝦沙律,紫菜數片伴沙律,配埋一起食,非常夾,如果沙律大球D會更好啦,小龍蝦肉都幾爽甜
拉麵超熱辣上菜,同樣有一隻蛋,2片燒叉燒,蔥花,木耳絲,湯底奶白,濃郁豚骨湯
入口順滑而不油膩,木耳加蔥花,增添香氣,味道更為豐富濃郁,用日本蛋,蛋味和質感滑而濃郁
麵條夠爽身,掛到湯,叉燒夠彈性,不會太肥

22  感謝 alex lam 林
2020年3月22日的評論 透過行動裝置

已經懲罰過呢間黃店無數次,無論係尖沙咀紅磡北角銅鑼灣分店都po過!因為小編真係覺得呢間野有心做拉麵!拉麵款式真係唔多但真心足以夠,佢哋配料例如蒜蓉辣芽菜真係好好味。
蝦味噌豚骨湯拉麵 8⃣ 85
豚骨湯飲咗就知道熬得好用心,細細隻櫻花蝦不可忽視,獨特鮮味令到成碗拉麵昇華唔少,小編真係建議大家每一啖拉麵都配住櫻花蝦一齊食!
豚骨拉麵 8⃣ 75
櫻花蝦拉麵同一個湯底,佢哋仲有一個隱藏口味(蒜蓉+辣芽菜+七味粉),呢個真係可謂我最愛嘅味道,但提提大家辣芽菜真係幾辣下,唔食得辣嘅朋友仔記得加小啲。叉燒表面燒過好軟嫩,真係想加多幾片嚟食!
龍蝦沙津 7⃣35
鮮甜小龍蝦肉肉泥,一定要脆口嘅紫菜包住嚟食,口感特別之餘又好味。
餃子 7⃣ 35
日式餃子就是底脆內裡充滿肉汁,餃子熱辣辣上枱每一隻都脹卜卜,大家試下就知簡直置身日本。

感謝 hktrendfood
2020年3月11日的評論 透過行動裝置

依家疫情嚴重去唔到日本,唯有久唔久食下拉麵幻想下自己去左日本啦。店小小好有日本拉麵店嘅感覺。好似日本d 拉麵店咁門口有架機比你買飛簡自己想食嘅野而且仲有埋圖一目了然。
一坐底店員就遞上每人一包兩個口罩,係呢d 一罩難求嘅時候真係難得ge 良心店。小店主打蝦味噌豚骨湯麵同豚骨湯麵,叫餐仲有隻半熟蛋同一款小食(小龍蝦蟹子沙律或餃子)同其他分店一樣, d 麵煮得岩岩好保持到麵嘅咬口。今次試下加埋拉麵汁, 蒜蓉同辣芽菜, 果然有驚喜!個湯變得好濃, 而且辣芽菜又爽口, 係我鍾意ge 味道。

參觀日期:2020年3月
感謝 IG-foodie_felixchow

查看過博多拉麵別天神 - 銅鑼灣的旅客也查看過

中國香港

去過博多拉麵別天神 - 銅鑼灣嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD