“胡椒粉絲蟹煲”
六小館的評論

六小館
香港排名第3,911 (共 13,792 間餐廳)
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
3 週前的評論

又喺東涌食好嘢...... 今日選擇就係東薈城嘅六小管
當然點去嘅招牌菜啦... 店舖推介蟹兩食..
首先係 胡椒粉絲蟹煲 .. 然後蛋白蒸蟹鉗
胡椒粉絲蟹煲 胡椒味非常濃..
連同蟹膏的味道深入粉絲裏面...
非常惹味有飽肚...
蛋白蒸蟹鉗... 簡直係有著米芝蓮餐廳的模樣
細細份有兩碟.. 啱曬二人世界架
一個齋菜煲... 入邊最正嘅係芋頭
真係食過返尋味..
點咗個主食乾炒牛河...
用嘅係比較粗身嘅河粉都好滑
有水準... 證明呢個廚房都唔錯

參觀日期:2019年10月
感謝 chrisli228

2020年2月7日的評論

六小館 (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖

今日同老公係東薈城睇電影,睇完電影之後有點餓就決定搵野食。係同層六樓發現一間座無虛席既六小館,原來係同六公館同集團的另一餐廳,但價錢較親民,一於試下其水準。

餐廳裝潢以香港六十年代做藍本,用上溫婉優雅的金邊青瓷為用色靈感,因為用上落地玻璃,空間感十足,座位舒適。平日都滿座,最好早點訂位。

茗茶 : 桂花菊花茶,有著濃郁花香,桂花菊花有清熱潤肺、養顏美白和清肝明目作用。淡淡的清香,令人一飲愛上。❤️ 一盅六件(HKD 88) : 一盅兩件食得多,但一盅六件的確解決左我選擇困難症問題,燒賣兩粒,蝦餃兩粒及粉果各兩粒。如圖所示,燒賣顏色金黃,賣相討好,食落豬肉好彈牙,肉質比較扎實,香噴噴好吸引。蝦餃 有著精瑩通透既皮,蝦肉爽口彈牙,口感豐富。

菠蘿咕嚕肉 (HKD 138): 一碟家常便飯,但做得好味卻一點都不易,滿滿肥瘦適中既豬肉,蘸上厚薄均勻既炸粉,配合開胃甜酸醬,外脆內軟,酥脆而不油膩既外表內是扎實肉嫩的豬肉。用上三色椒同菠蘿做伴碟,可以中和油膩感。

桂花新竹米粉(HKD 118): 新竹米粉特別有名,廚師發輝創意用上蛋炒米粉,啖啖蛋香,米粉煙煙韌韌,加埋乾蝦子同數十隻大蝦球,香氣撲鼻,仲可以加上六小館自家製辣椒醬自行調味,辣得黎又有鑊氣。

C襪奶茶☕️:奶茶布丁食落好幼滑香濃,啖啖奶茶☕️味,奶滑茶香,仲有幾顆珍珠配上增加口感,好Q彈。加埋好似菠蘿油咁既牛油煉奶多士,好有懷舊港式茶記感覺,仲用上小巴牌做托盤,好有創意。 椰汁糕豬仔: 賣相好吸引,一大隻椰汁味好重,好精緻好靚既賣相,相機食先是常識吧

總結:味道一流 環境舒適 價錢合理 會再光顧

#六小館 #東涌東薈城#點心#粵菜#六樓#c襪奶茶#豬仔椰汁糕#桂花新竹米粉#一盅六件#菠蘿咕嚕肉
8 週

參觀日期:2019年12月
感謝 SANDRAFUNG
2020年1月20日的評論

近新年,食團年飯,好日都唔去東涌
以前係無好野食,舊年食過六小館水準好
今年就約人係度食飯~
廣東菜,創意菜,仲有點心小炒
最近更推出大排檔小炒套餐(定期換款)
兩人至四人套餐
包老火湯,前菜,主菜,加錢換甜品
菜式包括西檸雞,椒鹽鮮魷,鹽焗雞,魚香茄子
炸大腸,等等 記得人多要預訂,晚上都幾多人來用餐
也有不少遊客光顧
埋位坐低,可自選茶,選了菊花,夠清香

每天老火湯不同款
暖胃味美,真正無味精靚湯
來一客椒鹽豆腐
巧手切成豆腐丁,每粒都大小平均(用豆腐模切?)
再炸香灑上椒鹽辣椒
平平無奇既豆腐變身成精緻小菜
夠惹味帶點蒜辣,開胃小菜

主菜 西檸雞 香芋排骨煲

西檸雞同樣做得好精巧,平民地道菜式一樣可以變高級菜,炸得香脆,切成相同尺寸的份量
伴碟用檸檬汁做成的醬汁,食之前沾粘一下檸檬醬汁,食到最後一件也是脆脆的
酸酸甜甜,大人細路都岩食

和牛炒河粉
用上粗身既長條河粉,和牛肉片加頭抽炒香
份量很多,和牛味濃,炒得夠獲氣
第一啖食會覺得唔夠味,但慢慢食落去
會慢慢食到香味同豉油既濃香
做得不錯!

香芋排骨煲
芋頭切成條,有冬菇片,薑片,蔥
芋頭夠粉,夠甜,排骨就略為乾身一點
係好有飽足感既一道主食
總評
環境服務一流,新推小炒水準也做得精緻巧手
單價也合理,而且有套餐價

最後食埋甜品就完結
紫米露,香甜順口,又食到紫米既香同甜
有UA戲票尾可減$30用

參觀日期:2020年1月
感謝 alex lam 林
2020年1月9日的評論

趣緻點心這裡有,六小館 位於東涌東薈城,平日唔會經過,放假日來逛逛不失為一好節目。

波兒蝦餃、小梨子鹹水角、翡翠素餃、豬仔奶凍,果然色彩先勝,賣相維肖維妙,味道亦非常好。

古法鹽焗雞半隻雖然是冰鮮雞,但處理得好,肉滑入味,鹽份早已融合在雞肉中,感覺是自然的味道。

黑毛豬楊州炒飯,爽口半透的蝦仁配合蛋花及半肥瘦黑毛豬肉粒,味道輕而足夠。

服務環境食物皆稱職,性價比唔錯

參觀日期:2019年11月
2  感謝 gourmet_ivy
2019年12月28日的評論

東涌東薈城二期開幕後的確多了不少食肆!其中的六小館是我頗有期待的一間,這天趁著親愛的來東涌跟我午餐便乘機去試試嚕!

六小館座落於東薈城名店倉6樓,裝潢以湖水藍及暖金為主調色澤感覺既優雅又舒適,另外還有重重落地玻璃圍繞店子採光度十足。

餐牌亦以湖水藍色呈現未看食品已覺吸引不已!!

兩個女人仔點來蜜汁黒毛叉燒、邪惡的豬油砵仔焗飯和一盅六件,三款食物真的足夠有餘啦!

先來的是蜜汁黒毛叉燒$178,端來看見有燶邊挺有驚喜,但那濃濃的蜜汁好像有點Over,吃下叉燒肉味遠遠不及蜜汁濃!甚至多得黏牙真的很當六十年代的樸實味道!

特意為叉燒點配了需時二十五分鐘制作的豬油砵仔焗飯$48,砵仔飯上更放有豬油渣尚算有心可惜淋淋的口感對於我來說並不討好!隨飯會跟上很有住家風味的豬油醬油,記得要趁熱放於飯中溶解豬油喔!

另外這客一盅六件$88內有三款點心各兩件一人一粒不用爭,包括有水晶蝦餃、鮮蝦燒賣和潮州蒸粉果,端來時熱騰騰的賣相真心吸引!

而三款點心也件頭十足尤其是那鮮蝦燒賣用足豐盛又新鮮,另外水晶蝦餃和潮州蒸粉果的皮較厚身,但餡料亦跟燒賣同樣新鮮,我覺得這頓的點心較為優勝!!

參觀日期:2019年12月
1  感謝 maggiemV9544SJ

去過六小館嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD