“香港人。。來個港式風味吧❤️”
叉燒丼家的評論

叉燒丼家
香港排名第4,647 (共 13,988 間餐廳)
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
2020年6月29日的評論 透過行動裝置

Hong Kong Style Traditional Flavour
叉燒丼家 最近又推出左新產品,更新左餐牌之後增加超過10款美食啊。今日過開荃灣,經過附近既葵涌 就入左黎試試。環境裝修都唔錯,坐得寬敞又舒服。
今次試既類別都幾多:
T骨扒鐵板餐+瑞士豬扒炒公仔麵+黑松露炒蛋牛角包+飲品兩杯 (脆爆華田 & 紅豆冰)
鐵板代表:T骨牛扒 油脂分佈平均 足料又大塊,夠腍不韌,以冰室來說確算不差呢;

炒蛋包類:淡淡黑松露炒蛋 好香牛油味,配上鬆軟牛角包 好滋味,跟餐既薯條 好香脆不油膩;

豬扒一丁:瑞士豬扒 都算腍滑,炒公仔麵,麵條有彈性 滿滿麻油香。
冰室特飲:脆爆華田 上冰下暖,一冷一熱 口感好得意。紅豆冰既紅豆夠大粒 香甜。
有時候食下冰室,找回簡單的港式味道。
×××[叉燒丼 -The Masterof Char Siu]×××
©葵涌和宜合道26-30號和宜商場地下B-C舖

參觀日期:2020年6月
感謝 Wincyholic

2020年2月18日的評論

午餐時段都比較多人要等位。想食叉燒,早餐時間黎比,坐得比較舒服。
早餐都幾抵食,有蕃茄湯底湯面,而且又有配飲品 。

參觀日期:2020年2月
感謝 Lasorom
2020年2月7日的評論

芝士焗半邊龍蝦配雞排及薯條鐵板餐:
可配蒜蓉汁/黑椒汁

重口味既我當然簡黑椒汁啦,入面仲有蒜蓉粒,提升成個汁既味道。淋落鐵板上面「炸炸」聲想起兒時回憶,薯條外脆內軟,仲要係至愛嘅粗薯。龍蝦佈滿芝士,溶溶地仲有拉絲效果新鮮而煙韌,啖啖肉。

另外還配上西蘭花清甜粟米作件碟,值得一讚是整個鐵板餐都不油膩,好怕有時油到吾想食,呢到無呢個問題。

芝士咸牛肉飛碟:
嘩,吾講好似去左泰國食飛碟咁,香氣撲鼻,最正係個邊邊焦焦地又脆身,入面餡料是滿滿咸牛肉,因為配左芝士,中和左咸牛肉既咸,互相輝映,好味到想ENCORE

沙嗲牛肉潛艇:
平時食沙嗲牛肉通心粉就多,估吾到咁有創意用鬆軟無比既面包配上,牛肉焾身沾上沙嗲醬炒,配埋爽口洋蔥,好惹味。

脆爆華田:
賣相吸引,滿滿忌廉好似星巴克既星冰樂咁,仲加埋OREO做襯托,飲落味道較淡,面層仲有華田脆脆。

總結:
創意茶記 推介聖誕鐵排餐
價錢合宜

參觀日期:2020年1月
感謝 SANDRAFUNG
2020年1月9日的評論 透過行動裝置

唔講唔覺,原來哩間餐廳就喺我之前返工附近 其實佢地點好方便就腳 喺荃灣/葵芳搭程巴士5-8分鐘就到,隔離仲開左間新戲院,睇完戲過嚟食夠哂方便
☆ 芝士焗龍蝦配雞扒及薯條
鐵板上啲汁倒落去「滋滋聲」好治癒呀 雞扒配蒜蓉汁永遠係最佳組合 最吸睛係隻巨大龍蝦,配上拉絲芝士汁,味道濃郁,龍蝦肉紮實有膏,哩個價錢性價比幾高
☆沙嗲牛肉潛艇
沙嗲牛肉配上鬆軟既長麵包 麵包索哂惹味既沙嗲汁,加上爽脆既洋蔥絲,成個配搭的確幾夾
☆ 芝士咸牛肉飛碟
飛碟焗到非常鬆脆,咸牛肉份量雖然不多,幸好滿滿既芝士搭配返,整體感覺濃而不膩。
另外叫左杯特飲 - 脆爆華田 賣相幾吸引,華田上面有厚厚既忌廉,上面仲有華田脆脆,小朋友一定會好喜歡
叉燒丼家
葵涌和宜合道26至30號和宜商場地下B-C號舖

參觀日期:2019年12月
感謝 foodie_anniechan
2019年10月8日的評論

想食午餐,但周邊的餐廳都沒有開門,所以就到了這間新開的餐廳試試。
沒有多想便叫了招牌的煎蛋叉燒飯,加上咸檸七。
叉燒可選肥叉或廋叉,我選了廋叉,當然沒有肥叉的香,而且比較硬,但汁味很香。
飯內有一條菜芯,居然是甜的,相信並不是平時茶餐廳用的平價貨。
職員比一般茶餐廳有禮,各方面表演均滿意,價錢雖然比一般茶餐廳貴,但物有所值。

參觀日期:2019年10月
感謝 JasonL5929

去過叉燒丼家嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD