“A Lin代言😍”
老媽拌麵的評論

老媽拌麵
香港排名第2,941 (共 13,784 間餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2 週前的評論 透過行動裝置

得悉老媽拌麵開咗實體店,一直都好支持呢個品牌 因為佢搵左我好欣賞既A Lin做代言,所以今晚就捉左個朋友一齊去試,一推再推遲先約到今晚~

我叫咗個川味牛三寶麵配仙草珍珠奶茶, 朋友叫咗個金華火腿乾貝花雕雞麵配百香國寶茶, 另外點咗鹵水鴨舌同台灣腸share~

牛三寶麵嘅湯底係我中意既川辣,幾香同惹味,唔係一尾得個“辣”字 牛筋炆得好淋,麵有咬口~
奶茶茶味香濃,珍珠超煙韌

試左一啖朋友嘅花雕湯底,勁香藥材味,偏甜超好飲 雞既份量都好多~

而朋友本身好中意百香果味, 見到呢個配百香果既國寶茶幫助入眠好處多多就毫不猶豫要試呢個 佢話酸酸地好開胃,而且超足料超香百香果味,非常推薦~~

鹵水鴨舌充滿濃郁嘅香料味,唔會太咸,食食下勁快俾我地清晒

會繼續支持老媽拌麵✌️天然日曬健康之選

感謝 vikolau730

2020年4月10日的評論

原來老媽拌麵已經喺香港開咗幾間分店,之前都買過佢幾款即食拌麵,今次嚟試吓堂食店

百頁豆腐、台灣香腸: 經典台灣小食,最啱用嚟送飯或麵

川味紅燒三寶牛肉麵、清燉牛肉麵: 紅燒嗰款比較突出,同埋最抵食,清燉就真係幾清,睇你鍾意濃味定淡味

和牛炸醬伴麵: 台式炸醬再加入和牛,仲有太陽蛋、蘿蔔絲、青瓜絲、黑木耳絲,層次豐富,一碗有好多味道

老媽黑糖珍珠鮮奶茶、高山冷泡茶: 茶味濃,奶味香

荃灣廣場4樓441A號舖
@laomanoodlehk

感謝 Ramy T
2020年4月5日的評論 透過行動裝置

無得外出旅遊唯有就係香港食台式料理,係屋企食得多”老媽”即食麵,新開左一間分店喺荃灣咁啱經開要試吓拌麵同埋湯麵☺️
和牛炸醬拌麵
特選得太識炸醬同埋甘筍思木耳絲青瓜絲加咗一隻太陽蛋蛋汁拌入粗面食到幾香蛋味,秘製醬汁拌入牛肉碎,呢個俾到驚喜好食
金華火腿干具花雕雞湯麵
用慢火煮再釀花雕酒慢慢將酒味滲入雞肉肉質特別濃原,配合金華火腿湯底更加帶出咁香味道麵條選取粗條煙韌同彈牙啱啱好

澎湖花枝丸
我比較鍾意食花枝丸佢即叫即炸香脆濃郁肉丸非常之彈牙配合酸甜醬夠晒開胃

高麗菜豬肉水餃
水餃用咗高麗菜同豬肉份量非常多第一啖咬落去湯汁流晒出嚟整體都OK嘅不過餃子如果再整得來啲溫度比較熱啲咁就Perfect

老媽仙草凍奶茶
仙草增加口感,感覺上比奶茶比較淡一點
熱洛神花茶
酸酸甜甜好開胃,洛神花保健適合女士飲用排毒、生津止咳、幫助消化飲多兩杯都唔怕
. 指數7.5/10

#taiwan#taiwanfood#foodblogger#foodstagram#foodporn#lovefood#instafood#foodgasm#beatifulcusines#igfood#daliyfoodfeed#dinner#tasty#hungry#yummy#hkgirl#hklife#hklifestyle#foodpict#foodlooby#foodiefeature#fooddaily#台灣美食#相機食先#香港美食

參觀日期:2020年3月
感謝 Winnietolife
2020年4月2日的評論 透過行動裝置

高質台式麵食

今日與同事一齊來到荃灣廣場食一間同事十分讚賞的老媽拌麵。

餐廳座落於荃灣廣場的4樓,裝修帶有新潮台式風。

餐廳有麵及飯,及有小食和台式飲品…等。

朋友推薦這裡的牛肉不錯,所以我們選擇了食全牛宴。

清燉牛肉幼麵$72
此乃朋友推薦,見到裡面有蘿蔔、少少茹類、紅蘿蔔及半棵小棠菜。
見到湯底很清,可飲到清燉牛肉的清甜,牛肉是有一間間的半筋半肉,牛筋位煙軔,可食到清新的牛肉味。

川味紅燒半筋半肉幼麵$78
同事食得不是很辣,所以要了這個川味小辣,餐廳介紹湯底是嚴選四川大紅袍花椒加上濃淳牛骨淆製而成,試嚇湯底,帶點川味麻辣,味道果真真材實料,味道很濃厚,幼麵帶點爽及口感,連湯一齊食,很美味。
裡面的牛筋大大件,又腍又滑。
至於牛肉,就是與清燉牛肉一樣是最靚的牛腱部份,牛味濃郁有口感,不過比起清燉多了重麻辣的川味。

滷牛筋$42
滷牛筋,帶透明狀的滷牛筋,份量不少,軟滑又腍又入味,感覺又骨膠原滿滿,必食。

滷牛肚$42
滷牛肚腍中帶爽的口感,也是滷得很入味。

老媽黑糖珍珠鮮奶$33
黑糖與奶味真是很夾,珍珠很大粒,又腍又煙韌,整個黑糖鮮奶,不會太甜,調較得很好。

鮮奶抹茶$35
顏色帶草綠色,入口奶味及茶味都很適宜,感覺很清新。

食完感覺,無論是牛筋、牛肉、還是牛肚,材料都非常高質,味道不錯,下次經過還會再來食。

感謝 soowai9131
2020年3月16日的評論 透過行動裝置

台式餐廳在港愈開愈多,有些會FUSION形式港台風味結合,迎合港人口味,但過份加入港式味道又會失真。在商場中見到老媽拌麵晚餐價錢親民又充滿台式味道,決定入內一試。

裝潢簡約帶台灣木色清新風,出餐處更以關廟設計,燈光亦夠光猛。

餐牌寫人氣no.1的是私房花雕雞拌麵,麵底可以選關廟刀削麵或幼麵。店員推介試關廟刀削麵,果然無介紹錯,麵質Q彈,嚼勁十足。而且雞肉充滿花雕雞汁味道,還有補眼杞子,用來拌麵真的不錯。店員還很細心提供多一隻碟放骨。

川味紅燒牛肉麵
湯底香濃微辣惹味,選用了四川豆瓣和大紅袍花椒,加上濃厚牛骨湯熬製而成,而牛腱軟腍。幼麵麵質雖然麵幼但不失韌度,都不錯!

百頁豆腐
口感綿密又彈牙 ,充分吸收滷水湯汁。

滷水牛肚
份量不少,一數下有10多件,牛肚入味,不會過韌。

熱黑糖珍珠鮮奶
鮮奶厚滑,因為熱飲的關係珍珠會偏軟腍。雖然不可自選甜度,但正常甜度也不覺甜膩,而且黑糖味都挺香。

凍黑糖珍珠鮮奶茶
凍飲的珍珠相對較軟糯煙韌,有黑糖醇香。

參觀日期:2020年3月
感謝 FavouriteFoodLife

去過老媽拌麵嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD