“懷舊香港好味道”
元朗新記的評論

元朗新記
香港排名第2,406 (共 14,067 間餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
2020年8月3日的評論

雖然香港已經變了不少,但是有些地方,例如食物,仍然是有些店家會保留傳統香港的特色。今次和父親到一間老字號食雞粥,他老人家不知食得幾滋味,還問幾時會再去
這次光顧的餐廳是一間粥粉麵店的老字號,較有名的是煲仔雞粥,咁當然要去試下啦這裏售賣不同的港式食物,例如煲仔粥、炒粉麵、湯粉麵、炒飯、腸粉、燒臘、小菜和小食,款式眾多,如果想懷念香港的各種美食,這裏會是一個好地方
1️⃣招牌貴妃雞粥 $52
餐廳用上貴妃雞的雞腿肉來煮粥,嫩滑的肉質、金黃色的雞油、綿滑的粥底,又香又鮮味,叫人垂涎欲滴
2️⃣蜆介鯪魚球 $52
每粒鯪魚球都炸成金黃色,非常吸睛內裏是百分百的鯪魚肉,沒有加其他材料,原汁原味,又彈牙,蘸蜆介醬汁來吃,可說是最佳的配搭
3️⃣香脆炸大腸 $52
豬大腸是我的最愛,不過都是很久才吃一次這個大腸清洗得很乾淨,從腸內就可以看到,令人食得很放心大腸炸成橙紅色,外脆內軟,如果加杯啤酒,作為下酒菜,一定會是頭三甲
4️⃣鮮蝦雲吞麵 $36
雲吞的皮很薄,蝦肉和豬肉很飽滿,味道鮮甜幼麵很爽口,湯頭有淡淡的蔥香,整體很不錯
5️⃣楊州炒飯 $46
這個炒飯很有火喉,飯粒是粒粒分明,而且材料也很豐富,有叉燒、火腿、炒蛋、蔥粒和菜粒,炒得很香很好食
6️⃣炸兩 $20
腸粉皮很薄很滑,包住大大條油炸鬼,蘸甜豉油來吃,外軟內脆的口感,不論幾時食都咁回味

參觀日期:2020年7月
感謝 glassesgor

2020年7月7日的評論 透過行動裝置

元朗雞粥

今日來佐敦元朗雞粥食飯,餐廳很明亮乾淨,有茶餐廳feel 服務都很友善。最出名的是他家的雞粥,據稱用幾十種材料燉煮雞湯,我们點的貴妃雞蠔仔粥,夠兩人食,粥很綿滑,味道偏清淡,感覺比較滋補。

魚綾魚球
很大顆很彈牙,有小碟沾料比較鹹,吃兩顆就好飽

涼瓜炒蛋
雞蛋炒的金黃誘人,和涼瓜組合口感極佳

薑汁紅棗糕
十分彈牙,可惜當時已經食飽,些許吃不下

蛋白杏仁茶
這個真的好讚,偏愛清淡不甜口味的一定要試下,十足香濃幼滑

參觀日期:2020年6月
感謝 Bon_vivant6
2020年5月17日的評論 透過行動裝置

心血來潮,勁想食雞粥最後忍唔住,捉埋吳生去「元朗新記」講到食雞粥,我第一時間係諗起佢以前係元朗食過好幾次,原來佢而家開到周圍都有啦‼️

貴妃雞粥$52 :

蜆介鯪魚球$52 :
粒粒都大過乒乓波呀同長洲大魚蛋有得揮
呢個又係好好食‼️鯪魚肉好彈牙
食落真係啖啖肉
鯪魚肉處理得好好,絕對唔會食到有骨
再點埋蜆介汁,咸咸地,超正
$52有6大粒❗️抵食

XO醬炒蝦米腸$49 :
第一次叫佢既炒腸粉使唔使咁大碟呀
一上枱果陣勁香XO醬味
都唔會話炒到好油
XO醬再加埋三色椒同洋蔥一齊炒❗️
仲加更惹味
腸粉食落每條外層表面就脆脆地,好香口
而入面就滑啫啫
仲食到好香既蝦米味☺️正

七喜龍眼冰$23 :
味道正常飲落唔會好甜
兩粒龍眼肉夠晒大大粒
不過兩粒點夠喉呀
天氣熱辣辣整返杯凍野飲下,真係啱晒

味道:5/5
服務:4/5
環境:4/5
抵食:4/5

參觀日期:2020年5月
感謝 mrs_ng_c9
2020年3月4日的評論

元朗人一定唔會對老字號新記雞粥陌生, 但係下下入元朗食雞粥對於我嚟講都路途遙遠。 好彩近年老闆喺港九新界都有開分店, 咁就唔使次次都要入元朗先至食到 出名的雞粥。

今次就去咗位於 吳松街的元朗新記, 餐廳近地鐵, 由地鐵站行歌幾個街口就到, 方便到。 而且餐廳都算多位 ,都可以容納好多人。

貴妃雞粥
既然黎新記當然要食雞粥,招牌雞粥即叫即滾,以30年滷水浸製,斤半雞 肥瘦剛剛好 ,放入滷水,再用無數的藥材如黨參、 當歸 ,以及蝦乾、瑤柱,雞肉和粥都散發清幽的香味。

燒味拼盤
除咗粥新記仲有不同的小菜可以食, 今次就叫咗一碟燒味拼盤有燻蹄,海蜇,叉燒及貴妃雞。 燻蹄爽口不覺肥膩, 加上 特製醬汁 微酸帶甜,清新又開胃。 海蜇爽口彈牙,好食。 叉燒調味適中, 肉質鬆軟, 有豬肉香但不會柴。 貴妃雞 嫩滑, 入味之餘又有鮮味。
蜆介鯪魚球52
另外更叫了鎮店之寶, 蜆蚧鯪魚球。 鯪魚球即叫即責炸,卜卜呈金黃色, 入口甘香又彈牙。 配上蜆蚧醬 , 鯪魚球 的層次更上一層樓。
揚州炒飯46
揚州炒飯大大碟,即叫即炒,飯粒炒得乾身,而配料也多,叉燒,蝦粒,生菜,火腿, 好食。
炸魚皮
一嚼,只覺得酥脆、滿嘴鮮香。 再沾一沾附送的大地魚湯,更覺好味。

參觀日期:2020年2月
1  感謝 phonebus
2020年3月2日的評論

呢排成日屈係屋企,所以今晚決定同老媽子出去食個飯,行吓藥房咁
聽到老媽子話想食粥,我個心都即刻諗起滑雞粥,所以就黎到新記!呢個時勢嘅晚市都唔係冷清清,坐到差不多一半人,都唔錯呀,證明佢都有保證。
我就揀左貴妃雞粥,媽就食佢最愛既魚腩粥,阿媽見價錢平,立馬加料叫埋個炸両同埋蝦腸
雞粥入面夠哂料,雞既份量都幾多下,好在雞夠滑又唔會唔熟,粥底又唔會太油。媽子平時少食雞粥,都忍唔住係咁加
佢最愛既魚腩粥都好出色,大大塊魚腩好滑,因為係魚粥個底更綿,魚肉又唔會腥,佢啲粥真係高水準!
就算腸粉都唔錯,腸粉入面既蝦超大隻,而且夠哂爽脆!腸粉皮厚到都適中,炸両都好食,油器仲係熱同脆,不過如果個豉油可以另上會更加好。加埋杯五花茶都係9蚊,樣樣野都好食同埋抵食!加埋個蛋白杏仁茶買單都係160!值得再去

參觀日期:2020年2月
感謝 snufkei

去過元朗新記嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD