“有驚喜”
四點金飯店的評論

四點金飯店
香港排名第2,001 (共 15,259 間餐廳)
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2020年11月27日的評論

趁住放大假嘅時候約咗好耐冇見嘅舊同學食飯!大家都住將軍澳,梗係約喺區內食晚飯最方便!佢之前喺四點金飯店飲過下午茶覺得唔錯,所以今晚我哋就試下晚餐!
我哋叫咗個三餸一湯嘅套餐,睇落性價比好似幾高!
胡椒豬肚湯:
鹹菜同豬肚份量都好多,味道清爽!每人都分到兩三碗湯!可惜胡椒味唔夠濃,我哋比較鍾意胡椒味濃嘅胡椒豬肚湯☺️
乾撈海皇粉絲煲:
用煲仔上枱食都最後都保持熱辣辣!配料有好多唔同種類嘅海鮮,雖然睇落好似全部都細細粒但仍然充滿鮮味,粉絲爽彈吸收曬海鮮嘅精華鮮甜又惹味,重點係粉絲完全唔會黐埋一齊係條條都好分明但又完全無油膩感❤️❤️
鹵水鵝拼盤:
拼盤有鵝肉;豬脷;腎片;豬大腸;紅腸同豆腐,每樣份量都唔少!滷水滷得入味,鹹度適中唔會太過鹹
鳳梨梅羔骨:
一字骨炸到外表香脆,肉質爽口彈牙!菠蘿鮮甜無渣,醬汁同帶有肥膏嘅一字骨好夾,味道酸甜有濃濃嘅梅子味化解咗肥膏嘅油膩感!感覺上比起味道相似嘅咕嚕骨更勝一籌,醬汁更有層次
招牌蛋散:
絕對有驚喜,雖然係跟套餐送嘅但係水準一流!鬆化嘅蛋散配埋黃糖粉同糖漿,食落好似入口即化咁仲完全唔會黐牙埋單嘅時候我哋問咗職員知道中午都有蛋散食,下次想食嘅時候隨時都可以食到啦!

感謝 angelee1989

2020年11月20日的評論 透過行動裝置

主打潮式打冷的餐廳印象中買小見小,今天跟友人行寶琳,在新都城二期見到這間潮式餐廳,於是入去試下。由於是平日的關係,人流不算多,只有幾台客。餐廳都算大間,有中式的擺設,而且有些燈籠掛在近門口上方令節日氣氛更濃。

滷水獅頭鵝肉
滷水獅頭鵝肉比我預期大份,待應送上來時已經有陣陣的滷水香味。說到鵝肉呢,入口香軟滑溜,鹵水入味而不過鹹,滷水甘香多層次,香料味道濃郁。而鵝肉下面是豆腐,沾一點點滷水汁送飯一流。

2  感謝 KimchiK5
2020年11月9日的評論 透過行動裝置

今晚來新都城呢間四點金食潮州野
店內環境令人覺得好舒服✌️鹵水鵝拼盤✨鵝片帶少許脂肪,入口香軟滑溜,唔會有肥騰騰的感覺,鹵水入味,而且咸鮮適中
潮州凍烏頭一大條開邊上,魚肉結實,再配上普寧豆醬令魚肉更鮮甜
韭菜銀牙炒咸豬肉韭菜幼嫩,咸肉夠咸香✌️
杏汁炖白肺滋潤養顏手工湯水,真材實料,湯水奶白好濃稠,陣陣杏香撲鼻而來
最後來個招牌蛋散香脆鬆化再灑啲糖漿煉奶黃糖,一流呀

感謝 Ann_nn_Lam
2020年10月20日的評論

打冷癮起又怕一般打冷鋪坐到密密麻麻又搭台,今晚搵左間格局似酒樓既潮州鋪頭過口癮。
滷水獅頭鵝 下裝 ($178) 首先要讚下份量好足,除左上層有起左肉既鵝脾,下層仲有好多鵝件同豆腐,物有所值。 獅頭鵝都幾有鵝味、滷水入味,想啖啖肉就叫上裝起片好D。
家鄉煎蠔烙 ($92) 熱辣辣、微脆唔油膩,蠔仔份量多又新鮮。 朋友話正宗煎蠔烙係似台灣蚵仔煎多D,口感較軟糯濕潤,但我就習慣食呢種港式改良版多D。
XO醬蘿蔔糕炒蝦球 ($138) 香口惹味有鑊氣既小菜,蝦球大隻彈牙,但蘿蔔糕係我心目中反而更勝一籌,食到蘿蔔絲既甜香,係一家大細都岩食既味道。
普寧炸豆腐 ($60) 外皮夠薄又酥脆,豆腐軟滑清新,配埋韮菜汁好特別,即使平時少食豆腐都接受到。 整體未算驚為天人,但近近地又好坐,不失為家庭聚餐既好選擇。

參觀日期:2020年10月
感謝 9walkerfoodie
2020年10月14日的評論

今天約了許久不見的朋友一家三口一同用膳聚舊,他們說起想吃潮州菜,於是我便建議到我以往光顧過的四點金飯店,它不但菜式製作正宗,而且亦與朋友住家相近,較為方便。

我們今天點選了雞煲翅超值套餐,是適合四人享用的,總共有六款菜式,分別是鹵水鵝肉片、菜膽濃湯雞煲翅、XO 醬蘿蔔糕炒蝦球、蒜蓉水蒸大斑頭腩、上湯肉碎浸郊外時菜、家鄉甜品,除套餐外再自己額外加選多兩款菜式,並且點選了青島啤酒飲用,吃潮州菜又怎能錯過配搭啤酒的組合呢。

蠔仔肉碎粥
蠔仔肉碎粥份量大碗充足,粥底入口粒粒分明,綿密鹹香,不會製作得過於軟爛。主角蠔仔肥美飽滿,蠔味鮮甜濃郁。配搭上柴魚、肉碎、蠔仔、芫荽各種用料,整體鮮味十足。

招牌手撕鹽焗雞
鹽焗雞雞皮軟嫩,帶有臘味鹹香,雞肉肉質新鮮,味道濃郁,口感鮮嫩香滑,頂部加入大量白芝麻作調味,整體加添香醇惹味。

鹵水鵝肉片
鵝肉片切得厚薄適中,連帶少許肥肉,更能增添口感,肉質入口軟滑彈牙,鵝味濃郁出眾,而且鹵水甚是入味,味道鹹甜清香,醇和豐厚。

菜膽濃湯雞煲翅
菜膽就是去掉老葉,只留下嫩芯的小白菜。師傅特意使用鮮嫩的菜膽,配搭雞肉、翅一同煲製,飲用時新鮮清淡,鹹香鮮美,雞味濃郁。翅的分量充足眾多,條條分明,柔嫩腴滑。

XO 醬蘿蔔糕炒蝦球
菜式色澤奪目繽紛,使用三色椒、蘿蔔糕、蝦肉、白芝麻、洋蔥炒製而成,配搭 XO 醬料,味道辛香濃郁,鑊氣十足。蘿蔔糕真材實料,有豐富的蘿蔔絲放於內餡之中,味道香脆清甜,是餐廳的自家製產品,而蝦球則結實彈牙,蝦味鮮甜香濃。

蒜蓉水蒸大斑頭腩
切作片狀的斑頭腩肉質雪白,其膠質豐富,入口滑溜鮮嫩,厚實彈牙,而且魚骨甚少,配搭粉絲、蒜蓉、蔥花粒蒸製,魚肉入味香濃,鮮味十足。

上湯肉碎浸郊外時菜
菜式用料分量眾多,使用蔬菜、肉碎、紅蘿蔔、菇菌等製作而成,入口清甜鮮嫩,口感豐富,湯底色澤透白,味道清新微鹹,整體菜式新鮮健康,絲毫沒有使用味精製作。

家鄉甜品
家鄉甜品是招牌蛋散,這款是潮州有名的甜品,其色澤呈現金黃,口感香脆薄身,頂層配搭煉奶、黃糖、白芝麻,整體更惹味可口,香甜濃郁,而且絲毫沒有黏牙的口感,老少皆咸宜。

整體而言,餐廳裝潢簡撲舒適,使用上燈籠和掛畫等設計,感覺富有中國風味,食材味道製作正宗,出色可口,價格亦經濟合理,是與家人朋友聚餐的好選擇。

參觀日期:2020年10月
感謝 ladysfoodstory

去過四點金飯店嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片