“Food court平民版懷石料理”
竹虎京堂的評論

竹虎京堂
網上訂購
香港排名第6,930 (共 13,796 間餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
4 週前的評論

係MegaBox行街,搵到衣間食懷石料理既餐廳,以為好貴啦,點知一見到餐牌發現好多個set都唔洗100蚊,一於試下衣個平價懷石料理!
餐廳有得店內/店外用膳,店外就係坐出面food court既枱,仲有9折優惠。衣度既set係類似日式便當,有前菜配菜同主食。我地揀左汁煮牛舌竹筒飯同饅魚竹筒飯,落完order好快上菜。

竹筒飯味道特別,有竹筒味,唔係普通白飯。饅魚就比較乾身,唔太夠汁,反而汁煮牛舌就好juicy,d汁滲入d飯到好香。配菜有茶碗蒸,帶子群邊,漬物同湯。好鐘意衣個日式熱湯,好清甜。

參觀日期:2020年4月
感謝 foodcravershk

2020年1月31日的評論

提提大家如果唔係堂食可以免收加一,餐廳出面亦有唔少share table提供比食客使用。

山葵昆布扇柱貝定食,前菜種類多元化,包括醋漬昆布、裙邊、茶碗蒸、枝豆、湯物及福餅。醋漬小食開胃又滋味,茶碗蒸稍微老左少少,竹筒飯吸收左昆布條同扇柱貝的精華,肉質細嫩不過味道有d淡,米粒飽滿有咬口。

汁煮牛舌爽口彈牙,份量偏少,如果有多幾塊就好。

參觀日期:2019年12月
感謝 eatwithbabe
2019年12月24日的評論 透過行動裝置

又到星期六出街食晏嘅日子,因為聽日要返嚟Mega box睇戲所以趁食晏預早去買定戲飛
趁我買戲飛嘅時間,同事們嚟到十樓搵定位,餐廳外面位置好似美食廣場咁食唔同餐廳都可以一齊坐✌
本身行過好多次竹虎京堂都好想食,但覺得價錢有少少貴但今日突然間好想食鰻魚就決定試下佢嘅蒲燒原條鰻魚
睇相好似好吸引仲寫住係銷量王諗住一定好好食,點知一出餐見到實物已經覺得點解同張相咁唔同條鰻魚細咗勁多
配菜同蒸蛋都幾好食但主食實在太差,鰻魚勁薄身同埋燒到好乾好硬仲有少少魚腥味,飯又勁淡 我哋坐外面可以免加一如果餐廳入面座位仲要另外加一,呢個質素完全唔值呢個價錢

參觀日期:2019年12月
感謝 angelee1989
2019年12月12日的評論

難得去MEGABOX行街,試試依間新餐廳。鰻魚竹筒飯成條上好有霸氣,有竹嘅香味,飯粒甜甜地唔會太乾。蒸蛋幾大碗幾足料,好滑亦有蛋香。

參觀日期:2019年11月
感謝 poonchiulam
2019年10月31日的評論

這店開了不久。我已經在差不多三點鐘才用餐。這店沒有下午茶套餐的。一個MENU午餐晚餐通用。下午茶也是一樣價位。無所謂啦,這個艱難歲月,就消費一下啦。選了一個柚子牡蠣竹筒飯套餐。很快就送上套餐。這店强調是用日本米、用竹筒做飯的盛器。店又只有一個MENU,全天通用。我的期望是米飯會特別有米香,用竹筒的話,應該還有竹子的香氣。不過,東西端上來,這些香味都沒有。還有就是溫度,米飯和牡蠣的溫度是不夠熱的!跟這個餐應該有的溫度有差距。牡蠣選用應該是偏小的,平時我在家裏吃的是起碼是LL,因爲牡蠣一經烹調,就會縮小。整體而言,這樣水平的店,可能很快就...... 還有,就是我發現茶杯裏面好像有茶跡!我還在想另一個問題,竹子是反復使用的,清潔問題是一個考慮,還有就是這個盛器只是好看,進食的時候,並不很方便。
我常在MEGABOX活動,應該不會再來了。

參觀日期:2019年10月
感謝 yan nar w

去過竹虎京堂嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD