“喺V-point 3”
Zeng的評論

Zeng
27/10(週二)
20:00
香港排名第28 (共 14,143 間餐廳)
價位: US$7 - US$35
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
4 週前的評論 透過行動裝置

喺V-point 30樓嘅半空
品嚐著果香水煙同精緻Cocktail
閃爍迷人的銅鑼灣景色 一覽無遺
望着美景 雨水過後天空特別晴朗
閉上眼睛深呼吸一下 每啖空氣也份外清新 韓式和牛他他($198)
好少食到既好食 賣相又吸引嘅和牛他他
用鐵匙羹輕輕將蛋汁、蘋果絲同和牛攪拌
味道濃郁 加埋蘋果感覺好清新 入口極佳
作為前菜 慢慢一啖啖慢慢嘆
海鮮醬焗生蠔($196)
每人兩隻生蠔加埋少少嘅沙律醬
口感好creamy 肉不算太肥大
但係作為前菜 吊一吊胃口剛剛好
香煎鱈魚($168)
鱈魚嘅外皮整得好香 味道非常新鮮
白雪雪嘅魚肉 每啖都非常滑嫩令人回味
明太子卡邦尼烏冬($139)
平時食開都係卡邦尼意粉
今次仲要有明太子再加埋蛋醬
攪拌而成嘅卡邦尼烏冬好正呀
葡萄牙霹靂霹靂烤雞($178)
呢個Piri Piri加返少少酒喺Clay Pot側邊
火燒酒後 酒香滲入去烤雞裡面 味道濃烈
下邊有青椒紅椒做底 更加香噴噴!
成隻雞脾大大啖肉 好吸引
Peach Hawaii ($88)
最後點樣兩杯Mocktail同Cocktail
呢杯真係唔話得可以話係佢哋嘅signature
有少少乾冰嘅效果配埋咖啡底 超特別
The Jasmine Fairy ($138)
呢杯亦係好啱打卡之用 粉紅色沙冰
飲落去涼透心 甜甜酸酸 士多啤梨味十足
Zheng Hookah ($390)
最後當然要朋友超一超嚟個水煙
Mojito 薄荷清涼再加埋水果 倒吸入口
大腦頓時放鬆心情特別Relax舒暢!

參觀日期:2020年9月

值得再黎

參觀日期:2020年9月
感謝 ver0n97
2020年9月14日的評論 透過行動裝置

High個靚Tea先啦!
今次見返個好耐冇見嘅朋友,真係好開心呀,依間餐廳嘅下午茶我已經收藏咗好耐,今日終於有機會試吓啦!
同朋友食下午茶當然要搵一個舒服嘅地方啦,呢度嘅格調好好,好放鬆,而且環境真係好靚,所有嘅食物都好精緻,重點係呢度一啲都冇壓迫感,喺窗外高處望落去景觀好好,真係好放鬆,員工嘅服務態度都好好,喺呢度坐幾耐都冇問題,啱晒我同朋友聚會!
下午茶餐, 係一個二人套餐,有五款鹹點四款甜點,仲有一人一杯飲品,可以選擇無酒精飲品,花茶,又或者其他飲品!
當下午茶套餐,上菜嘅時候,朋友見到即刻嘩一聲! 因為真係好精緻,好靚好靚,真係要相機食先!
成個擺盤好靚,未食已經加晒分!
我哋決定食鹹點先,然後再食甜點!
佢嘅和牛他他真係好正,因為佢嘅調味真係做得啱啱好唔會過鹹,牛肉味好香!
龍蝦魚子醬撻,係一個好高級嘅鹹點,有龍蝦同埋魚子醬喺上邊成個感覺都高級晒!
我好欣賞佢嘅鵝肝吐司,成舊鵝肝放入口,真係一個好滿足嘅感覺,味道好濃,鍾意食鵝肝嘅朋友一定要試吓!
甜點方面做得好出色,桑莓朱古力慕絲蛋糕,好香濃嘅朱古力味,但係朱古力唔會搶走桑莓嘅味道,兩者好夾!
我哋就嚟食完成個套餐嘅時候,店員話俾我哋知原來仲有雪糕食,雪糕到我哋枱嘅時候,真係好靚,佢用咗乾冰做效果,粉紅色係玫瑰花糖漿,雪糕都含玫瑰花味,成個感覺好清新,店員建議我哋兩隻放埋一齊食,原來感覺會冇更高嘅層次,又真係幾好味!我係第一次咁樣食雪糕,感覺真係好特別!

感謝 m00nhalf
2020年8月28日的評論 透過行動裝置

在無法旅行的時期下,俯瞰維港海景品嘗一個精緻下午茶不失是個好選擇。

ZENG Summer Floral Tea Set ($498/2)
• 擺設以棋盤為藍本,表面放置各式各樣的小食和糕點。
• 食物以不同水果作配合,清新味道很有夏日的感覺。分別有五款咸點、五款甜點和一杯飲品。

蝦沙律配三文魚籽及柚子啫喱
• 微酸的柚子啫喱加上三文魚籽獨有的咸味,覆蓋在白蝦之上,充斥清新的柚子香,味道複雜卻又配合得恰到好處。

韓式和牛他他
• 和牛肉味適中、口感香嫩,咀嚼數下會慢慢滲透一陣黑椒的味道,跟牛肉十分之匹配。

鵝肝醬配焦糖蘋果多士
• 同樣是同點微酸的咸點,蘋果味清新突出、鵝肝醬香濃creamy,跟底下的多士片一同進食,味道和口感層次都非常豐富。

24個月巴馬火腿卷哈蜜瓜
• 火腿片油脂比例較少、肉味香濃,配合清新的哈密瓜,兩者互相配合。

龍蝦芒果莎莎酥皮盒
• 濃郁的芒果莎莎醬配上口感爽脆飽滿的龍蝦肉,放在香脆的酥皮盒載之中,十分滋味。

英式鬆餅配玫瑰士多啤梨果醬及牛油忌廉
• 鬆餅外表香脆、內層香軟,可選擇搽上兩款醬料一同進食。
• 士多啤梨果醬甜度適中,帶點果肉;牛油忌廉creamy香滑。

薰衣草芝士餅
• 芝士餅濕潤香滑,口腔瞬間充滿薰衣草的清幽芳香。

紅桑子果撻
• 紅桑子的果汁豐富、味道清新無比,配合香脆的撻皮,令口感更加突出。

玫瑰雲呢拿雪糕
• 品嘗完棋盤上的小食後,奉上的最後一道甜品。
• 雪糕內夾雜一些雲呢拿香草碎碎,再淋上一小杯玫瑰花醬,香氣撲鼻,為整個下午茶畫上完美句號。

感謝 fzplanet
2020年8月27日的評論 透過行動裝置

今日,我銅鑼灣食神,返番自己本部「銅鑼灣」。回想起10多年默默為食評生涯,萬般滋味在心頭。「大家唔好諗咁多野,呢間幾好嘅!」

今日嚟到V Point。呢幢樓宇算係登龍街較好的飲食樓宇。環境較高尚,價錢亦都唔貴。V Point 係值得推介銅鑼灣的集散地,唯一泊車可能要去時代廣場。

都係言歸正傳啦,講返Zeng 呢間餐廳,今次我哋係去high Tea。

今次同我去的,五大廚神之子,簡公子一齊去,他爸爸曾經是最大集團點心一哥,好多點心蝦餃燒賣的配方,都是他爸爸傳承或複製出來,只是簡公子野心不大,簡單打份工能夠生存就可以,我也好喜歡這種生活態度。

呢間餐廳都算開陽,環境都算靚,今次係下午去如果係晚上去情調可能仲好。

睇開我食平嘅都知道,我唔會對食物有好大意見,如果係好食的話

真係幾靚!成個棋盤嚟㗎,仲要係玻璃,好食有心思,甜品都好正,出晒煙!

餐廳侍應都非常殷勤和反應迅速

呢一點值得一讚

真心推介可以去啊呢個!

唔多介紹自己睇圖

1  感謝 hk_wine_market

去過Zeng嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD