“餐點不好吃、服務態度差、景不錯”
Zeng的評論

Zeng
26/11(週四)
20:00
香港排名第29 (共 14,630 間餐廳)
價位: US$7 - US$35
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
3 週前的評論 透過行動裝置

選了這個餐廳慶生,景不錯,一開始店員tony答應了讓我們在裡面用餐吃完到外面看台用甜點,上菜了~和牛他他很普通、龍蝦沾麵的麵很硬,點了所有熱門菜色沒有一個讓人驚艷或有印象想再吃的,這還不是最差,最差的是服務人員的素質,吃完要換到看台的時候,店經理kyle來跟我們說剛剛答應的不算數不能去外面看台用甜點(即使當下外面還有3個空桌都還是不讓我們去,為何一開始要說可以?),態度很輕浮,這是我生日用餐最差經驗的餐廳,大家如果過節日建議千萬不要到這家,因為不是吃飽是氣飽,不是慶生是氣到想輕生

參觀日期:2020年11月
感謝 vicki5885

3 週前的評論 透過行動裝置

頭盤先尼魚子醬,配上兩塊餅,蛋白,蛋黃同香蔥,食落去一d都唔腥,衣個配搭balance得好好

之後係seafood set, 有生蠔,如果加158仲有free flow添,好抵,生蠔幾新鮮,仲有蝦,鮑魚同螺,味道唔錯,lunch既前菜尼講算好大份

Lobster salad, 完全超乎我預期,有半隻龍蝦咁多,仲好多膏,又有牛油果,一個字,正

跟住係Carbonara ,仲有明太子係上面!女仔食完應該即刻飽左個醬味道岩岩好

食到衣度終於到主菜啦!豬先生叫左M5和牛,牛肉味好濃,肉質唔錯

我就叫左燒春雞配薯菜,好大份,雞肉好滑,味道剛好,唔會太淡太咸

最後係甜品,日式芝士蛋糕同焦糖燉蛋,岩岩好一人一款試哂兩樣,芝士蛋糕好清甜,唔會好膩。焦糖燉蛋好滑,甜度岩岩好

我叫左杯cappuccino,豬先生叫左iced cappuccino作結,總結:搵日再尼嘆下

參觀日期:2020年11月
感謝 foodcravershk
3 週前的評論 透過行動裝置

第一次嚟呢間餐廳,地方算大!環境幾靚☺️
服務態度好好
Tea Set 主題「花見」,賣相幾精緻✨
蝦沙律配三文魚子及柚子啫喱
花茶好大壺可以同朋友飲住茶慢慢傾計☺️

參觀日期:2020年8月
感謝 yiufungc2
3 週前的評論 透過行動裝置

悠閒假日,當然要揀個靚view既地方食個brunch獎勵自己辛勤工作左一個禮拜朋友介紹呢間係銅鑼灣既Zeng可以見到維港海景,景色絕對冇得輸咁話

一入到餐廳已經覺得好舒服,裝修悠閒得黎又夠chic而且仲有個大露台可以睇到無敵海景,相信夜晚黎一定會更靚!

呢間餐廳好似主打海鮮,晚上就係酒吧。其實都冇咩好諗既,呢個Zeng Signature Seafood Collection 真係好吸引,就食佢

既然係seafood collection,第一道菜開始就相當吸引,係被譽為黑色黃金既魚子醬餅乾可以搭配上青蔥、蛋白、蛋黃,感受不同風味

Seafood Platter包含四款海鮮,鮑魚、螺肉、蝦以及生蠔。生蠔冇問產地,但食落似係我鍾意既又creamy又甜既日本蠔螺肉經過調味,有少少wasabi,既爽甜又有少許辛辣既刺激感,超好食!

沙律係龍蝦牛油果沙律,配上清新既柚子醬,呢個搭配真係冇得輸..

明太子卡邦尼意粉好濃郁,每條意粉都掛滿醬汁,creamy既忌廉加上鹹香既明太子,不愧為經典配搭

食左咁多野,依家先到主菜我地分別叫左澳洲A5和牛以及52度慢煮三文魚柳。澳洲和牛雖然唔係入口即溶,但牛味超香濃!個邊位微微燒焦,充滿焦香慢煮三文魚柳超級嫩滑,明明熟左但個質感同生既一樣,好特別

最後食埋cheese cake同餐茶,嘆下維港靚景,真係完美假日

參觀日期:2020年10月
感謝 evangelinez6
4 週前的評論

Zeng’s Signature Seafood Collections
週末來個豪華lunch獎勵自己‍♀️Zeng位於銅鑼灣熱鬧地段,30樓高層睇住維港景真係好寫意,再嘆個咁高質既套餐太開心
1️⃣魚子醬Acipenser Baerii
前菜已經好有驚喜,係一罐魚子醬呀食落又唔會太鹹喎,連埋塊餅仲有蛋白碎、蛋黃碎、蔥粒伴住食
2️⃣海鮮拼盤
好澎湃啊❗️賣相精緻之餘每樣都好美味,真係真材實料新鮮蘇菲亞生蠔配三文魚籽、大蝦、sake浸鮑魚、山葵海螺,果然係signature
3️⃣凍龍蝦沙律
有半邊龍蝦呀~鮮味十足,夠爽口,牛油果配沙律菜落左柚子汁夠清新
4️⃣明太子卡邦尼意粉
店員提示要撈勻明太子因為會太鹹,撈完就小編後悔啦因為完全食唔出個明太子味其實都好食既creamy,不過食完會膩而其實仲未開始主菜如果特色黎計呢碟意粉相對就較普通了~
5️⃣澳洲M5和牛西冷
要額外付費的一道主菜,但覺得係值得㗎保留左少許肥既位置,令到成個牛味更濃,又有油香;口感軟熟,生熟又控制得剛好,只需少量海鹽都好出色,都可以點少少甜醋同蒜蓉汁,係另一種層次
6️⃣52度慢煮三文魚配車厘茄及蘆筍
果然係慢煮啊食落魚既質地好林好林,完全唔會過熟,醬汁唔太食得出用咩整少少鹹,原味都夠優質了
7️⃣日式芝士蛋糕
濃度好正既cheesecake鬆軟與有硬度之間,絕對係小編至愛,配少少士多啤梨醬好香呀
8️⃣焦糖燉蛋
永遠最鐘意面層脆脆既焦糖,呢款燉蛋又唔算甜喎,好大碗呀食完超飽,加左啲白色林林地類似西米既係底,第一次見呢~
最後有飲品,同朋友各自點左薰衣草同玫瑰花茶係成壺上架可以慢慢品茶同傾計,記得出去露台吹下海風

參觀日期:2020年10月
感謝 Eunice S

去過Zeng嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD