“優質西餐”
Amitie Kitchen的評論

Amitie Kitchen
訂位
香港排名第2,644 (共 13,988 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年7月7日的評論 透過行動裝置

此樓上餐廳提供優質實惠的午餐,价錢由78至158元再加一。午餐選擇多,味道食材都不錯。今天試的纽西蘭羊扒和沙律質量比美酒店出品。餐廳環境服務都好。

參觀日期:2020年7月
1  感謝 aliceyuens

2020年5月20日的評論 透過行動裝置

餐廳:Amitie Kitchen (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街8號H8 9樓

為左慶祝完成左大學第4年semester 2最後一個考試,考完試即刻要去豪食返餐好嘅,呢個時勢當然唔少得要去超大力懲罰黃店啦,所以一早訂位去左尖沙咀厚福街H8 9樓嘅Amitie Kitchen

打開餐牌見到套餐真係超級興奮,$60就有一個餐仲送野飲,超抵!不過我就選擇食好啲,叫左午餐西西里汁豬柳、本菇扁意大利麵($78)同烤燒紐西蘭西冷(6安士)配薯菜($138),另外仲叫左個炒煙肉椰菜仔($48)同甜品朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕(跟餐+$50)

先講下呢個豬柳意大利麵,餐廳用上西西里汁,除左有番茄之外,一般仲會加上唔同香料令味道更香
更有層次,仲好開胃,意大利麵用左扁麵,食起上黎夠煙韌,豬柳細嫩份量仲唔少

西冷係超強烈推薦,先唔好講賣相吸引,仲足六安士有餘,而7成熟嘅西冷係超腍唔痴牙,紐西蘭品種較少脂肪,但食起上黎多汁又重牛肉香,呢個價錢食到呢個質素嘅扒真係超值

跟餐除左有湯或者沙律揀之外仲有甜品送,今日嘅甜品係特濃朱古力蛋糕,it’s my favorite❤️!話明好好食一餐又點少得加多個甜品呢?呢個朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕比左我好大嘅surprise,係超靚超有心思

感謝 hinsonfoodhk
2020年5月20日的評論

尖沙咀厚福街H8整楝大廈多數是食肆,我喜歡到來找找有什麼好食。
午餐由八十多元至百多元,包括餐湯或沙律,主菜,甜品和飲品,計起來不太貴,合理。

蕃茄忌廉湯
濃稠有蕃茄鮮味。

烤燒紐西蘭西冷(6安士)
要求的半熟控制得宜,軟腍。烤得牛脂四溢。配菜是椰菜花,西蘭花和紅蘿蔔。

追加了五十元點了一客心太軟配士多啤梨雪糕。切開心太軟,朱古力漿像泉水湧出來,濃濃的朱古力香散發出來。混入雪糕,一冷一熱,非常滋味。

餐飲咖啡品質不錯,少少苦澀帶甘香。

感謝 pcsy
2020年5月2日的評論 透過行動裝置

餐前麵包經已好好食,有三款有硬有軟,我特別鍾意牛角包,鬆軟及牛油味濃。

香煎帶子配無花果辣肉腸沙律伴黑松露油醋汁 $138
帶子輕輕煎過,外脆內軟,鮮味非常,辣肉腸油潤味濃,配上無花果洽好一剛一柔。用作前菜真係開胃醒神。

吞拿魚他他伴日式芝麻醬
吞拿魚雖然切碎但仍然好有口感,份量適中,伴上芝麻醬香味更出。

蕃茄忌廉濃湯
新鮮既味道,蕃茄打溶加上忌廉,綿滑香濃,酸酸甜甜好好味。

炸蠔二重奏意大利麵
炸蠔熱辣辣脆卜卜,鮮甜而唔會有腥味,意粉軟硬適中彈牙,醬汁非常Creamy但不油膩。

柚子芝士蛋糕
基本上食哂上面正餐已經飽到上心口,但甜品當然唔計算在內,柚子芝士蛋糕甜而不漏,淡淡柚子香味同芝士蛋糕好配合,蛋糕亦唔鬆散,令呢一餐劃上完美句號。

感謝 Carol_kwonggg
2020年4月21日的評論

看看食評見原本好旺場的小店,在疫情下今晚變得食客稀疏,還好多了份空間感,環境寧靜,美食有水準,可和初相識朋友開心食慢慢傾,確係撐枱腳最佳地。

餐包 free
奉上的餐前麵包3款有質素。牛角包鬆軟唔油膩充滿牛油香,就咁食好好味,要推介。提子包口感軟糯,塗果醬牛油更加美味。香草麵包條脆卜卜,配餐湯好夾!

南瓜忌廉湯
味道濃郁,富綿密的口感,非常好飲。

大蝦甜橙茴香沙律
開胃前菜味道唔錯,沙律菜新鮮爽口,配料唔少感豐富。

自家製美式黃金蟹餅 $148
整塊蟹餅全是蟹肉用料十足,表層煎得好香蟹香撲鼻,啖啖蟹肉的確物有所值,係必食之選。

加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵 $198
主角海膽放在意粉面相當吸睛,海膽無論幾大片都總係覺得唔夠喉嘅,海膽新鮮甜美無苦味,忌廉汁好濃好掛麵,與海膽味好溶合,意粉軟身口感彈牙,間中食到松葉蟹膏的醎香味爆發好正。

香煎法國鴨肝意大利飯伴陳醋意大利甜醬(套餐) $228
套餐包埋餐湯、沙律和飲品。意大利飯煮得相當標準,飯粒外軟內硬粒粒分明,個汁收得好味道唔錯。煎香表層的鴨肝香味四溢入口即化,得一塊太珍貴要細細啖慢慢品嚐。

參觀日期:2020年2月
感謝 cargolam

去過Amitie Kitchen嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD