“補身優之選”

馬祖台灣養生湯麵館
使用外送服務
香港排名第3,960 (共 15,125 間餐廳)
3 週前的評論 透過行動裝置

面試完又見近近地去下天后食lunch
朝早趕出門飲左包代餐就算,好鬼餓
人愈大係時候都係要注重養生既階段
依架唔補幾時到老,人到中年先黎補
的確遲好過無不過最好趁早
下次要試佢地既椰子雞!
今日要左麻辣朋友叫左黑蒜,我發覺自己好蠢
但無論邊款啲湯底都濃郁到暈
朋友一路食一路話好正,平時係幾咁高要求既佢
證明真係適合對野食有要求既你地黎試下
我好鐘意佢地啲鹵水豬大腸
一啲都唔會臭臭有啲膏但好好食
細食既朋友可以兩人分享一碗或者叫少麵
切勿浪費☺️☺️
因為會飽死,份量好夠!

#馬祖台灣養生湯麵 #古早味 #藥膳米線 #台灣美食 #蟲草花 #馬祖 #天后 #天后美食 #養生

參觀日期:2021年2月
感謝 foodiebuhk

3 週前的評論

維園花市終於有得「重開」,趁今日第一日開鑼,當然要去支持下。由於場內沒有熟食攤檔,所以決定先去位於留仙街嘅「馬祖」吃頓 early dinner。

其實已經唔係第一次幫襯呢間店舖,之前嚟食過花膠農場醉雞湯米線,今次打算試下佢哋嘅海苔飯。

香蔥海苔燒汁飯系列一共有兩款,分別為鍋燒牛肉同香辣三杯雞,一於兩款都點齊,另外再追加左兩款小食。

鍋燒牛肉香蔥海苔燒汁飯 ($55) 原來碗飯嘅份量都幾多,牛肉切成薄片,唔算好大塊,不過就燒得非常香口,食落牛味十足,嫩滑又入味。 配料有香蔥、海苔、 紅蘿蔔同椰菜等,加上惹味的燒汁,撈埋飯粒一齊食,份外滋味!

至於碗香辣三杯雞香蔥海苔燒汁飯 ($52),配料基本上同先前嗰碗牛肉飯係一樣嘅,只不過多左豆卜同埋將主角換成了三杯雞。雞件分量十足,鋪滿成個飯面,雞肉微辣,嫩滑惹味,而且㗳落仲有陣陣醬油和金不換的香味,十分可口。

小食點左紅油抄手 ($32) 同上湯浸時蔬。抄手一客有 5 粒,餡料有豬肉同鮮蝦,入口皮滑多汁,而且最抵讚就係食落沒坊間的嗆喉,順滑得很,辣味亦沒有蓋過了抄手皮的麵粉香,味道平衡,很不錯。

上湯浸時蔬 ($19) 生菜爽口鮮甜,上湯鹹淡適中,帶藥膳味,但係藥材味又唔會太重,可以連湯都飲埋。

店員話下午茶時段,跟餐會有兩杯免費熱飲,我哋點左柑桔檸檬同港式奶茶,柑桔檸檬酸酸甜甜,好入味;港式奶茶滑溜又有茶香,不錯。

參觀日期:2021年2月
感謝 mjqueen7e
2020年5月18日的評論

一行五人、,被安排坐一個四人卡座, 落咗order后要求绘水,要我們自己出去斟,嗰個位寫住茶水自理,見到櫃桶有茶包,酙了四杯水一杯茶,一名被女店長见了查詢自己帶來還是店舖的,答了她店舖的,很不禮貌的語氣說是夜晚用來招呼客人,以後不要在他的櫃桶內自取,既然係咁珍貴嘅物品點解唔鎖好?甚至你可以要求收我收費用不應用啲好似我是盜竊而來的語氣,鄰枱全部望過嚟,很尷尬 。食咗背脊骨落,以后應該不會再幫襯。

參觀日期:2020年5月
感謝 idychung2002
2020年5月14日的評論 透過行動裝置

今日獨自一人行街,經過天后,見到有間台灣米線既店舖,仲要係養生藥膳麵店。

湯麵有三款系列既選擇:養生農場雞湯麵、台灣粉麵自由配搭(湯底)、台灣古早牛肉湯麵

飯都有兩款系列既選擇:香蔥海苔飯、養生飯

我揀咗碗【台灣花膠農場醉雞湯米線】 (麵底可選米線 / 台灣幼麵 / 台灣手工拉麵) $69
我選擇米線,醉雞湯酒味好重,夠哂足料,香味濃郁既湯底,配料十足,有紅棗、杞子、龍眼肉,有益又補身 ; 雞:嫩滑雞肉,花膠:食落黏黏地又脆口,仲好多舊花膠,黑木耳:又大塊又爽口,一路食麵,一路飲完個湯,成個人暖粒粒。

跟餐配咗杯凍柑桔檸檬 + $10
清涼透心,甜甜地又少少酸既柑桔檸檬,開胃又好飲。

馬祖台灣養生湯麵館 (天后)
天后留仙街1-5號雅景樓地下B號舖

參觀日期:2020年5月
感謝 SukiYeung
2020年4月30日的評論 透過行動裝置

Taiwanese Mazu Lifestyle❤️ Medical Chicken Soup Noodles
唔知大家覺唔覺得 台灣人係特別注重養生❓藥膳入盞,講究食材既配搭、營養、烹煮技巧,好吃之餘 亦滋潤`養顏`補生,吃麵都可以吃出更健康。
疫情帶來既禍害數之不盡,但亦令我地更加意識到 健康既重要性。對保健食療,都有一定既重視吧。今次想吃個藥膳台灣麵。
✨養生農場雞湯麵系列✨
Medical Chicken Noodle Soup
10多款式湯麵 任你揀:藥膳雞、麻油雞、椰子雞、麻辣雞、蟲草雞、藥膳醉雞、黑蒜雞...... 真係會令人心大心細。最後就試左份麻油雞,加配套餐。
l[台灣麻油農場雞湯米線]l $57
l[滷水豬大腸]l $35
l[朱古力牛奶雪香]l $24
一上桌已經聞到好香好香麻油味,材料豐富又養生,大量紅棗杞子,湯頭甜而不燥,好好喝。加上選用養場雞,肥瘦均勻又健康,吃下去好嫩滑呢。
如果喜歡惹味一點,想進一步提鮮❓可以根據自己喜歡既辣度,把秘製超級辣椒油加進湯麵裡頭,可進一步帶出養生雞湯既鮮味。不過我已經覺得單單吃 已經好好吃了。
想調制特製蘸雞醬汁❓ (1份秘製辣油+3份豉油)
餐廳教既:特製完美比例沾醬,成為蘸點農場雞 最佳配搭。喜歡品味辣一點,仲可以係基礎上 加入更多辣油呢。
小食方面:豬大腸 滷得很入味,清洗好乾淨,而且大腸好肥美厚肉呢。
飲品方面:朱古力奶雪香 好濃香,面頭仲有胚芽,增加口感之餘 亦令整體更香。另加$5 仲可升級重量級大杯裝,不過我覺得呢個份量已經足夠大杯啊。
✨台灣湯麵自由配✨
Taiwanese Soup Noodles
唔想比框框局限❓Menu仲可以自己揀 自由配搭添,想食咩 當然要自己做主 有選擇權好緊要吧。
l[藥膳清雞湯]l $55
香辣三杯雞、鮮蝦雲吞、白菜豬肉餃
貪心的我可以再多點,份量同樣好十足。湯頭一貫好濃郁味道 材料又足,配上自己喜歡既配料 更吸引吧❓同樣都唔錯。
這家養生湯麵我喜歡❤️ 下次再簡單吃 又想吃得健康養生❓我一定會首選啊啊啊 無誤。

參觀日期:2020年4月
感謝 Wincyholic

去過馬祖台灣養生湯麵館嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD