“金庸小粉絲到訪笑林寺”
笑林寺的評論

笑林寺
網上訂購
香港排名第7,217 (共 13,796 間餐廳)
3 週前的評論 透過行動裝置

位於灣仔既笑林寺 環境闊落 富空間感 裝橫古色古香 木製枱凳 中式瓷器 配上西式咖啡意粉 中西合璧 幾有韻味 連菜式名都好有心思!

旁邊仲有個書架 放滿射雕英雄傳天龍八部 作為金庸嘅小粉絲 真係好想係到坐返成日 睇返晒金庸既作品

晏就嚟到有Lunch Menu 包一杯$32黑咖啡 補返差價就可以轉做其他飲品 加$19仲有埋daily dessert

▪️黃金堅壁 $95
不過呢個就唔係lunch set
黃金堅壁其實係西多士 賣相夠晒黃金 可能係放得耐左嘅關係 吐司邊邊位已經唔太香脆 亦有小小油膩 好鍾意佢既焦糖香蕉 焦糖薄薄一片好脆身 配上煙肉吐司 甜甜鹹鹹 旁邊仲有沾上醋既沙律菜 中和返小小油膩感

▪️桃花島 $95
Sour cream spaghetti 賣相好特別 食落份量比想像中大 意粉軟硬適中 每一條都沾滿酸忌廉 醬汁濃稠creamy 味道帶酸 個人就唔係特別鍾意呢個口味 煙肉略嫌煎得唔夠香 煙三文魚幾大塊 唔會太腥 但煙熏味偏淡

⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ▪️九陰白骨瓜 +$12
個名夠晒型 Mocha入口順滑無粉末 朱古力同咖啡嘅比例 拿捏得啱啱好 互不搶風頭 咖啡香醇 甜度唔會太高 重點佢個拉花真係好勁 keep到超耐!⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

▪️Dark rum cheesecake +$19
呢個daily dessert真係有少少令人失望 cheesecake中有少量提子乾 冧酒味唔太重 蛋糕質地頗滑但唔太軟綿 芝士味唔算特別濃郁 餅底偏硬 只帶微微酥脆
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
整體而言 食物價錢份量合理 環境闊落 好岩HEA下CHILL下 會係我想再去既cafe

參觀日期:2020年4月
感謝 sistersnfood
2020年2月19日的評論

本身無留意到呢度開左間coffee shop,直到上星期巴士經過見到間舖門口寫住「coffee」,先知原來呢度有間舖賣咖啡~

Menu上將平時叫嘅咖啡名改左做夾返餐廳主題嘅有趣名稱,例如latte叫一陽指、Cappucino叫化骨綿掌等等~

有得揀埃塞俄比亞 Fruity 咖啡豆,同巴西Nutty嘅咖啡豆,今次試左 #Nutty 嘅 #Latte,都唔錯~ 以後公司附近有新選擇!

參觀日期:2020年1月
感謝 pigching
2020年1月2日的評論

舖面走簡約風格,室內座位不是很多,點一杯咖啡再配上好吃的蛋糕,可以和三五好友們一起聊天的好地方~!!

參觀日期:2019年12月
感謝 MingC622

去過笑林寺嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD