“在家工作的日子”

ÔDELICE (Tseung Kwan O)
香港排名第67 (共 15,267 間餐廳)
價位: US$19 - US$45
周圍地區: 西貢
周圍地區: 西貢
2020年11月20日的評論 透過行動裝置

在家工作的日子,中午鬆一鬆,就來Odelice食lunch. 由於很早到來,餐廳座位任擇,空間明亮舒適。

午市套餐的價錢比散點便宜,而且還有餐湯或沙律。

是日餐湯是周打蜆湯,內有蔬菜粒、薯仔、蜆,口感不算濃稠。

個人認為沙律更出色,醬汁微酸,而且配搭多樣化。

法國空運黑青口整鍋上,青口屬小size,以香蒜、蕃茄和白酒烹調後,每顆鮮甜味美,而且鍋底的醬汁充沛,吃到最後也不會乾巴巴。

粗薯條蘸上蒜香沙律醬,香口酥脆

紅酒燉牛肉闊條麵茄味濃郁,燉牛肉軟腍,闊條麵軟硬適中。

套餐加錢可選天然鮮榨果汁,我點了椰青芒果熱情果沙冰,以芒果味最為突出,超大杯的,好抵飲。

感謝 lohastarry

2020年11月20日的評論 透過行動裝置

食西餐時候又到了,今日放工想食好啲,黎到Popcorn食odelice,佢有分店,以前係尖沙咀見過但就冇食過,今日第一次食。
叫左一碟蟹肉闊條麵,羅西尼牛扒配鵝肝同啤酒烤雞,野飲就叫左一杯甜蘋果酒。

蟹肉闊條麵
睇上去以為冇乜蟹肉,其實撈下撈下又幾好味,闊條麵唔會太冧,有咬口,都幾香,仲要份量多,唔錯。

羅西尼牛扒配鵝肝

依個價錢有牛扒又有鵝肝都算係咁。牛扒叫左5成熟,完全做到!好香牛味,加上有肉汁,配埋側邊既薯蓉,一d都唔hea架!仲有菇食,撈埋一齊就正

啤酒烤雞
我好耐冇食過好食既啤酒烤雞。一係就太淡味,一係就咸到死,但依間雖然啤酒味唔重,但會有種甜味,加上雞好嫩滑,係好味之選。不過唔夠喎佢側邊d番薯條我覺得仲好食真心我係咁食係咁食搞到勁飽,如果大家食過應該明我講乜。。。

甜蘋果酒
我就冇乜研究酒啦,但佢甜甜哋,易入口既,所以岩女仔飲!酒精濃度又唔高!☺️☺️

2  感謝 chankiana
2020年11月17日的評論 透過行動裝置

午市套餐有多款選擇

餐湯:粟米湯
打咗芡幼滑質感,不錯呢。

法國空運藍青口(香蒜蕃茜白酒汁煮法國黑青口)
滿滿的一鐵鍋藍青口, 每隻size不大過隻拇指, 肉質非常嫩滑鮮甜, 食極都食唔完,最惹味係鍋底嘅醬汁, 檸檬,番茜,蒜蓉,洋蔥,牛油,再加上青口嘅鮮甜精華, 超好味!

配菜是脆炸粗薯條, 好香口,薯條夠粗連皮炸才好吃。

白酒大蜆蒜蓉闊條麵
大蜆肉質鮮嫩煮得啱啱好,闊條麵軟硬適中,沾滿蒜蓉白酒醬汁,相當滋味。

飯後甜品:椰子雪糕,雲呢拿雪糕,吃完濃味食物最適合不過!

1  感謝 Madamcat_Cat
2020年11月12日的評論 透過行動裝置

今日來將軍澳popcorn呢間法國餐廳午餐
店內座位寬躺,坐得好舒服✌️
叫左套餐,前菜揀左田園沙律酸酸哋好開胃
主菜揀左經典肉眼牛排配薯條要5成熟的,真心覺得呢間好食,烤得啱啱好,內裡嫩红,外邊帶有炭香,味道濃郁
紅酒燉牛肉闊條麵✨每條麵都沾有濃郁的番茄紅酒醬汁,牛肉夠林又入味
最後order左士多啤梨夢可麗餅,甜品的魅力真厲害,明明飽到上心口,都可以極速消滅,士多啤梨好新鮮,跟熱辣辣的可麗餅係絕佩

感謝 Ann_nn_Lam
2020年10月29日的評論 透過行動裝置

初嚐法國餐!疫情問題,難以外遊!當然要令自己開心啲,所以知道TKO 區開Odelice,令我十分開心!
我最愛主菜(煙三文魚法式喬麥薄餅),非常好味!
焦香帶了扁意粉,竟然有五粒大大粒的帶子
海鹽焦糖法式可麗餅,簡簡單單但很好味

參觀日期:2020年5月
3  感謝 WinnieL1262

去過ÔDELICE (Tseung Kwan O)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片