“懷舊特色慢煮鐵板餐”

香港永年車仔麵茶冰廳
使用外送服務
香港排名第298 (共 15,944 間餐廳)
卓越獎
周圍地區: 新界
周圍地區: 新界
2022年12月17日的評論

以前去開元朗,間中都會去永年食下車仔麵。估唔到係沙田都開左間永年車仔麵,依間仲要係間概念店,充滿著懷舊既「香港特色」。入到去,本身只係想食返個車仔麵,回味一下。點知見到佢有懷舊鐵板餐喎,所以叫埋個鐵板,試一試佢既懷舊鐵板餐。

美國安格斯封門柳 (七成)黑椒汁 $238
鐵板套餐有好多款式,除左鐵板主菜之外,仲會包埋沙律或餐湯同飲品,夠晒份量,一定滿足到食肉獸!
鐵板上到枱熱辣辣,d汁淋上去渣渣聲,聽到都流晒口水了。慢煮烹調既封門柳,切開之後,肉汁依然封係肉入面,牛肉嫩滑粉紅,食落去肉味濃、肉質滑嫩唔老,旁邊仲有好多配菜,食落都唔會覺得好Heavy!

招牌鐵板佛跳牆車仔麵 (全港首創) $208
第一次食車仔麵見到有佛跳牆。個麵出到黎真係o晒咀,入面放左鮑魚、花膠、金蠔、大花菇、蝦乾夠晒真材實料。底下仲有好香脆既麵。鮑魚夠晒彈牙結實,花膠厚實大大件夠入味,金蠔大隻鮮香。估唔到永年可以將車仔麵玩到咁出神入化,真係大開眼界。

牛油果薯仔蝦沙律
沙律味道清新,牛油果好香甜,加埋大蝦同薯仔,配搭簡直是一絕。

周打蜆肉魚湯
湯加15蚊升級左做酥皮湯,酥皮非常香脆,周打蜆肉魚湯味道香甜濃郁好滋味。

懷舊蝦多士
多士炸得夠晒香脆,又唔會好油,好有蝦香味,配埋沙律醬,好正!!!

黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕
黑芝麻醬係多士入面,好香黑芝麻味,配埋雲呢拿雪糕食,味道好夾。

抹茶紅豆冰
加左好多紅豆,紅豆有起沙,唔算太甜同抹茶係絕配。

總結︰餐廳係行懷舊路線,裝修好有心思,門口燈牌係用傳統既燈箱,桌布係用綠色格仔條紋,好有年代感,好似返返去80-90年代咁,好適合黎打卡。食物黎講,雖然佢唔係做港式扒房出黎身,但我覺得佢比得上好多港式扒房既質素,又夠晒大份,價錢合理,鐘意食鐵板既朋友黎到一定唔會失望。

感謝 taiyakicopule
評論 (59)

2022年12月11日的評論 透過行動裝置

永年由最初的車仔麵,然後有小菜,現在連鐵板餐也有,下班晚餐又多一個選擇。
最簡單選2人套餐,有齊沙律/湯+主菜+小食+飲品。

紅豆奶茶冰 (另加$9升級)
永年推介飲品之一,茶味香濃,不會過甜,紅豆也夠大粒。

餐桌配上格仔檯布,好有懷舊風味。

牛油果薯仔蝦沙律
蝦肉大隻爽口,牛油果夠熟,薯仔夠軟腍,配合沙律醬一起品嚐,美味極了,必食!

招牌港式酥皮牛尾羅宋湯 (另加$18)
蒜蓉包 (另加$18)好鬆脆可口

牛尾羅宋湯,湯微酸夠開胃,有牛肉好足料。

瑞士雞翼,夠入味

懷舊蝦多士,多士幾有咬口,中間有蝦膠有點彈牙。

美國安格斯封門柳
選擇5成熟,易切開,咬開鬆軟之餘帶點嚼勁,滲出陣陣肉香。

西班牙熟成有骨白毛豬
金黃色的賣相幾吸引
也是容易切開,肉質嫩滑,有肉香也多汁,黑椒汁也不錯。

感謝 KikiL540
2022年12月8日的評論 透過行動裝置

新城市廣場地下一直都係有好多餐廳,今日突然之間好想食扒,就搵到呢間港式扒房!我知道永年嘅車仔麵好出名,但呢一間餐廳以食扒為主題,餐廳裝修有懷舊feel

感謝 YaneW5
2022年12月7日的評論

今晚在沙田新城市廣場買完東西,順道在商場內吃晚飯,發現這家香港永年車仔麵茶冰廳有鐵板餐,就來試試水準。

餐廳裝飾的懷舊香港作為主題,有不少香港的特色設計,位置空間感足夠,更少有地用餐枱布。

晚市有不同鐵板套餐可以選擇,今晚選了一個鐵板2人套餐,前菜、主菜、小食、飯品各兩份。

牛油果薯仔蝦沙律
有三隻巨型的大蝦,大蝦有心機地事先去腸,爽彈鮮味,佐以新鮮沙律菜配上千島沙律醬汁,而牛油果薯仔的配搭新奇有趣,輕怡開胃,每一口都有口味口感的變化。

酥皮周打蜆肉湯 +$15
加了$15點了酥皮湯,外層酥皮焗得鬆脆可口,而周打蜆肉湯更是有驚喜,質地濃稠綿密,入口奶油香氣豐富,加上蜆肉的啖啖鮮香,一流。

美國安格斯封門柳
鐵板主菜第一客點了少見的封門柳,最愛封門柳的肉質如牛柳軟嫩,但同時牛肉味卻濃郁可口,入口肉汁豐腴,記得必需across grain地切方可以品味到軟腍的口感,配以永年招辣椒汁,辣度十足,十分惹味。

挪威三文魚
另一客主菜點了三文魚,足足十安士的三文魚,份量驚人,三文魚外層香脆,而內裡肉質厚實,口感滑膩柔美,火喉拿捏精準,剛好熟透而又不會過硬。

秘製瑞士雞翼
小食點了一客瑞士雞翼,滷煮入味,口味甜而不膩,肉質軟嫩不乾柴,醬香馥郁滲透骨肉,有齒頰留香之妙。

懷舊蝦多士 +20
加$20加點了一客蝦多士,蝦多士共三件,底層多士炸透鬆脆,而蝦膠鮮味,蘸點沙律醬同吃,十分可口。

黑芝麻西多士伴雲呢嗱雪糕
另一小食選了西多士作為甜品,西多士即叫即做,所以絕對新鮮熱辣,外脆內軟,而中間夾住黑芝麻餡,味道突出而不過甜,加上雲呢嗱雪糕香甜可口,有驚喜。

凍奶茶/熱柚子蜜
最後餐茶點了凍奶茶及熱柚子蜜,奶茶真材實料製作,能品嚐到香濃茶香及幼滑奶味,十分不錯,而熱柚子蜜則清甜可喜,味真潤喉。

感謝 Hung C
2022年11月23日的評論

屋企人懶得煮,放工近近地叫咗我去買外賣食。

見永年出咗扒餐,就決定買返去一齊食。

美國極佳封面柳:牛柳叫咗7成,肉質都唔鞋,一個餐都配什菜,相當健康。前菜要咗牛油果薯仔蝦沙律,沙律菜新鮮同埋汁都好夠,蝦都爽。

黑椒汁唔算太辣,食到黑椒味但唔係好強個種。

雜扒餐:有雞扒、西冷、豬扒,其實份量都幾大,岩食肉獸玩,洋蔥汁幾香,唔會平平無奇,幾有驚喜!

跟餐野飲叫咗熱奶茶,奶茶茶味搭夠同好幼滑!

其實如果可以一個餐送主菜:飯/意粉會更好!

參觀日期:2022年11月
感謝 Kittyyeungsh

查看過香港永年車仔麵茶冰廳的旅客也查看過

去過香港永年車仔麵茶冰廳嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片