“超高質椒鹽豬排飯”

雪山冰廳-1956年
香港排名第2,866 (共 13,988 間餐廳)
2020年7月2日的評論

今日又再一次同朋友嚟呢間雪山冰廳,因為佢既椒鹽豬排飯實在太好食而出面基本上都冇佢整得咁惹味,隔一排就想食返。
避風塘炸脾
下午茶有茶餐可以叫,呢個真係真正既避風塘炸脾,因為好多坊間既都只係加大量炸蒜就當係,呢度有炒過辣椒而且mix埋炸蒜一齊令到個調味非常惹味又香口。炸脾本身都好新鮮炸起又保留到肉汁!
經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 + 薯條
呢個亦都係皇牌之一,餐廳自家制既漢堡再加上烘過既包好出色,味道既配搭岩岩好唔會有一樣特別突出。牛肉漢堡淋得嚟又保持到牛既鮮味,流心既煎蛋岩岩好可以再提升成個包既層次同口感
叉燒蝦球炒蛋飯
呢個都好出色,因為佢地既蛋炒得好滑又濃蛋味,叉燒同埋蝦球調味都係岩岩好唔會過咸,配合少少鼓油,成個飯都好好食!
始祖椒鹽豬扒飯
其實睇相都已經睇得出個飯有幾正,椒鹽既份量比例都適中,炒飯底本身已經夠哂惹味,再加上炒香過既辣椒同蒜,非常吸引又邪惡。豬排炸得好脆之餘又有肉汁唔會太乾!
榛子流心西多
最後再食埋個榛子流心西多,榛子醬份量足夠而西多炸得好好,蛋醬覆蓋哂成個西多,再加少少蜜糖同埋牛油,甜品嚟講冇得輸!
樽仔奶茶
呢到另一特式就係佢地既樽仔奶茶同埋咖啡,茶底夠濃同埋香,鍾意奶茶既一定要試!

參觀日期:2020年6月
感謝 Issactrevor1

2020年6月1日的評論

一直聽朋友說深水埗這老牌冰室很有人氣,終於有機會試試。餐廳裝修比我想像中新淨,原來是翻新過,不錯。

先來個小食芝士煎蛋牛肉漢堡,芝麻麵包烤得香,一切開有半熟蛋、厚厚的牛肉漢堡扒和半溶芝士,相當吸引。漢堡扒內有惹味爽脆洋蔥粒,加上濕潤牛肉,很港式的滋味。

另外,選了個二人晚餐,有半隻海南雞、一個小菜和兩個燉湯。本來還有兩碗白飯,但我們想試其他主食,所以就沒有要。先講燉湯,椰子雪耳桂圓燉雞腳湯,很足料,一打開椰子的清香飄出,加上雞味,味道清甜,很滋陰的感覺。

海南雞皮香肉滑,雖然不是雞髀的部份,但亦不會又乾又鞋。配上兩種醬汁,一款是酸辣醬,另外的是海南雞醬油,我比較喜歡前者,比較惹味刺激。

小菜選了XO醬炒海斑片西蘭花,海斑片不是薄的,非常厚身,肉質爽有口感,不腥。西蘭花爽脆,份量多,令晚餐有足夠的蔬菜量。

我們選了波士頓龍蝦叻沙摻摻做主食,茶餐廳居然有龍蝦,還是第一次見。叻沙味道討好,摻摻是油麵加米粉,加入爽口芽菜,整個面很順口。除了波士頓龍蝦,配料還有魚片、豆腐扑和雞蛋,非常豐富,二人分享一個絕對足夠。

天氣熱的關係,我們還忍不住點了一個樽仔奶茶,冰凍的奶茶香濃順口,不會太甜,很消暑。

參觀日期:2020年6月
感謝 FoodieFoodie_84
2020年5月27日的評論

依間雪山冰廳源自1956年 懷舊式設計 令人好似回到舊時的香港 淨係環境既裝修已經可以成為拍照打卡的地方

來之前已經上網睇定有咩推薦食物 首先要試佢既「雪山冰廳招牌樽仔奶茶」

奶茶口感很滑 奶味亦夠香 推介棒子醬西多士
香港人至愛既西多士 唔係普通既花生醬 依個特別啲係用棒子醬做餡料 夠晒邪惡

芝士煎蛋牛肉漢堡
用傳統港式漢堡包 牛肉味重 煎蛋仲有蛋汁流出黎加上半溶芝士 連埋一齊食口感豐富 一個字正! 黎到長沙灣一定要試下雪山冰廳like依間港式冰廳環境食物質素出色,價錢亦平!

參觀日期:2020年5月
感謝 Lamlamng
2020年5月25日的評論

係深水埗區舊式餐廳多數較多,但隨住歲月好多都開始活化,今次黎到呢間舊式冰廳係最近都翻新過,環境雖然變得唔同左但內裏人情味不變.

椒鹽豬扒飯以炒飯底上,蛋炒飯底炒得粒粒分明,入口乾身唔會感覺好油膩,加上少少椒鹽入口鹹香帶微辣幾惹味,如果蛋味再出少少會更香.椒鹽豬扒輕輕炸過,豬扒都幾厚身,入口鬆化又易咬開.豬扒唔會炸得過火,入口仲帶有肉汁夠晒香口.

經典芝士煎蛋牛肉漢堡包內既牛肉漢堡入口嫩香多汁,肉質唔會死實實,牛味入口香濃.加上微微脆邊煎蛋同半溶既芝士,3款簡單既食材相信已經帶出港人獨特既滋味同回憶.漢堡包亦都唔會馬虎,包底塗滿牛油之再烘得十分均匀,入口帶牛油香又夠鬆脆.

避風塘生炸雞脾宜家已經買少見少啦,得返老店會較有心機去整.原隻生炸雞脾大隻過我個拳頭,一d都唔簡單.外皮炸得夠脆又薄,入口咔嚓咔嚓聲,內裏雞脾肉嫩滑又唔會乾,再配上炸雞脾皮上既避風塘辣椒粉既香辣味,超邪惡但滿足.

樽仔咖啡看似奶香比咖啡多,但一打開已經飄出超香既咖啡味.入口咖啡香滑,深焙味又夠香絕對唔比咖啡店差.

參觀日期:2020年5月
感謝 Cantzipmyjeans
2020年4月29日的評論 透過行動裝置

我在深水埗長大,青山道,元州街,大埔道是我兒時經常流連的地方。幾十年過去,滄海桑田,人面全非,為了拾回兒時遺忘了的記憶,我在放假的時候,特別喜歡回到深水埗。深水埗有兩樣寶:鴨寮街和茶餐廳,都充斥著無限香港情懷。
今次我要介紹的,是雪山冰廳的早午晚。首先,是超大份的早餐:厚厚的吉列魚柳,加上脆皮香腸,黑松露牛乳炒蛋,再配以茄汁焗豆和厚多士,單看陣容,也不得不嘗一嘗吧!還有馳名的「樽仔奶茶」,可惜的是,對我來說,茶味是淡了少許!
又到午飯時候了。鹹魚肉餅飯,鹹魚茸,煎肉餅,外脆內軟,簡單之中包含著認真的態度。還有呢,香噴噴的焗豬扒飯和肉質鮮嫩的蒜蓉炸雞脾也值得一試呀!

參觀日期:2020年4月
感謝 GrandTour45452426149

去過雪山冰廳-1956年嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD