估唔到第一次寫評價就係寫比Ritz Carlton, 過左幾晚後終於平復左心情.
因為慶祝太太30歲生日, 想比個驚喜佢. 早一個月就預訂了Deluxe Victoria Harbour Suite, 個Staycation Package包了2,000 Credits可以在房間裡用.
經Email聯絡好準備房間細節(花, 自訂蛋糕), 我另外告知會帶埋一個九個月大既BB一齊去. Reservation Team話會送一個生日Mini Cake, 而汽球佈置需額外附費, 我亦非常樂意去比, 希望疫情下為酒店業打打氣.
以下純屬本人經歷:
1. 漫長的Check in: 我地14:30到達103/F, 酒店同事幫我地Keep好行李後, 帶我地上116/F Club Level 等Check in, 大概等了15分鐘, 入到Lounge再辦好手續, 就叫我地去Lounge坐一陣, 房間10分鐘就會準備好. 最後一等就係15:25, 目測至少有三組客人一齊等
2. 消失的行李: 15:30上到房, 發現行李未到, 心情開始焦急, 因為行李裡面有BB既奶係到, 本來3點要食, 已經遲左. 等到15:35仲未送上黎, 就打去Concierge問, 話會送上黎. 再過多10分鐘, 都係未黎, 再打多次去, 呢個時候先問我行李牌係幾多號. 最後15:50送到.
3. 甩漏的蛋糕: 我預先訂好了一個特別訂製生日蛋糕(蛋糕主體 + 造型公仔), 在Check in當日送到酒店. 當酒店同事送到房間, 只得一個蛋糕, 我立刻打去餅店詢問究竟, 好在餅店同事影低左送到Reception既相, 我先知道原來係酒店職員送漏, 呢下真係無晒驚喜.
4. 免費的BB餐: 因為有消費Credits所以打開In Room Dining Menu望, 一睇, 原來2歲下既小朋友可以有免費餐? 點解Reservation Team或負責Check in既同意無提及過呢? 其實呢個服務係加分位, 因為真係可以幫到好多父母帶少一餐, 可惜酒店既同事提都無提.
5. 門鐘壞左? 有好幾次酒店職員打上房, 話個送餐同事係房外等緊, 而我係完全聽不到門鐘聲. 其實你地同事知唔知道我地湊到BB訓左覺, 係會因為電話響聲嚇醒BB?
6. 零防疫意識: 呢個真係要特別講. 我Check in當日係103/F上左部Lift上房, 有個上左年紀既男職員明知Lift裡面有三個人, 都仲叫一班人入Lift, 最後部Lift塞左10幾個人係到. 我以為只係咁巧合得一次. 到我Check out果日, 係Drop off大堂部Lift又上演一次, 又係果位上年紀既男職員, 今次仲要係三對父母三架BB車.
7. 說好的Mini Cake? 到Check out果日都係無送到上房....
8. 最後一點亦都希望酒店最需要改善既一點: 因為疫情關係, 六點後禁堂食.
我19:45打去餐飲部想Order天龍軒既翡翠套餐慶祝生日, 竟然賣晒? 本Menu寫供應時間6:30 - 10:00pm, 原來售完即止? 其實管理層可以同Check in既同事或用其他方法提點入住客人, 因為被Turn down既感覺真係好差
想講返值得讚既地方:
1. 六星級的硬件, Victoria Suite享有無敵一線海景! (同時主到日出&日落)
2. 酒店將房間佈置得好好, 好有心機!
3. 酒店送左小小禮物包比BB, 有驚喜!
4. Club Lounge既同事好有禮貌, 充滿笑容
5. In Room Dining既送餐同事主動幫手影相, 專業地Set好個餐桌
6. 酒店職員於Check in當晚有跟進事件, 呢樣值得讚!
以上簡單總結今次既生日體驗, 我覺得Ritz較適合Couples或朋友慶生, 希望呢篇Review會幫到計劃去呢間酒店既Family.