“串燒好味😋”

芝加哥串燒酒場
香港排名第3,201 (共 15,531 間餐廳)
周圍地區: 大埔
周圍地區: 大埔
2020年11月23日的評論 透過行動裝置

呢站黎到太和。餐lunch食得太飽,仲未消化完,所以諗住直接skip dinner,搵間bar坐下。揀呢間嘅原因係因為聽到佢播緊啲我幾鍾意嘅歌。點知間bar好衰唔衰有串燒,我聞到隔離檯啲串燒咁香,搞到我又忍唔住叫返幾串黎食。脂肪三尺真係非一日之饞。

叫左以下呢幾種串燒:
燒原隻魷魚串燒 $28/串
芝士黑松露大啡菇 $38
串燒娃娃菜 $15
自家製和牛棒 $42

串燒有得揀BB辣/唔辣/大/中/小辣,因為怕太辣嘅話會掩蓋左串燒嘅香味,加上飲啤酒會感覺再辣啲,所以我哋揀咗中辣。每條串燒都好香孜然粉味,面頭有啲紅色嘅辣粉,所以都辣辣地。個人認為蔬菜類比較好食,特別係燒茄子,隻燒蠔都好食,推薦。感覺蔬菜類佢嘅調味會重啲,可能因為蔬菜會索晒啲調味。有串燒食真係開心。價錢又唔貴。

另外都叫咗兩杯酒,主要係朋友飲嘅。

Little Creatures Pale Ale $46
啤酒有果香味,呢隻啤酒比較苦,有啲拖肥嘅感覺,啱晒鍾意啤酒苦味重啲嘅朋友。

Little Creatures IPA $46
啤酒口感滑身,飲落有花香味,主要會試會試到西柚香,酸酸甜甜咁,啤酒口感柔滑飽滿,唔算太苦。

呢間bar全程都播緊台灣歌同埋廣東歌,抒情歌多,聽得好舒服。

參觀日期:2020年11月
感謝 poorstudentlovesfood

2020年10月3日的評論 透過行動裝置

終於忙完,weekend 有時間去飲杯嘢,唔想去太遠,去左大埔,順便食午餐。

這間酒吧有不少串燒供應,先點一杯
SAN Mig Light
生力清啤,5% 酒精,清清地飲唔錯。

主角黎啦~串燒
所有串燒可選擇辣味或者不辣,中辣對於我已經非常辣,出身汗好刺激,
雞泡魚乾 香甜有咬口,送飯一流;
紫菜年糕,燒得外脆內軟,軟糯,配醬汁更惹味;
雞軟骨孜然味調味,加上辣粉好脆口惹味;
燒大蔥好香,成口大葱爽甜味;
磯燒牛扒 肉質嫩滑,牛肉味濃,非常入味,辣;
羊架唔會膻,香嫩;仲有最愛燒茄子,辣得過癮。

我仲好鍾意呢樽桃味酒,3% 酒精唔會醉,桃味香甜,好易入口。

參觀日期:2020年9月
感謝 NataliePang720
2020年9月2日的評論

星期日去了大埔,中午選了這串燒酒吧午膳。餐廳有多款串燒食物提供,海鮮、肉類、蔬菜花多眼亂,還有一些丼飯提供。我們不太肚餓,就只點了串燒跟飲品,邊食邊傾下計。

首先來的是兩杯飲品,桃汁清酒附帶一個可愛金魚小杯,桃味超香甜,雖然有3%酒精,但幾乎沒有酒味,女仔一定鍾意。朋友揀的是Managers Original Apple Cider,愛爾蘭出品,有17種精選蘋果的果酒,充滿蘋果的清香。

這裏的串燒是全部一次過上的,一大盤,很適合打卡。我們以海鮮為主,另外有三款肉類和兩款蔬菜。

香蒜蔥花廣島蠔
蠔幾大隻,脹卜卜,幾鮮味,蒜香同蔥花惹味得來又不會蓋過蠔味,最後汁都飲埋。

香蒜芝士黑松露扇貝
黑松露份量好慷慨,綿綿芝士奶香加上少許蒜味,味道豐富,扇貝肉質嫩。

香蒜燒鮮鮑魚
有3隻,燒出來的鮑魚軟硬適中,有咬口得來又不會似橡筋,香蒜調味剛好,送酒一流。

烤黑松露蝦串
蝦殼烤得香而且變脆,蝦肉爽口,有黑松露的香氣。

燒原隻魷魚
烤得香,加入孜然粉惹味,魷魚肉有咬囗,不會太乾,送酒一流。

燒宮崎去骨雞腿
皮燒得香脆,肥膏都瀉出,所以不油膩,配照燒汁好味,如果雞肉厚身更好。

一口和牛串
一串有5、6粒,牛粒肉質鬆軟,調味惹味。

秘製風味羊肉串
孜然粉配羊肉絕配,有羊味不羶,肉質不會乾硬。

蔬菜方面,我地選了露荀和京蔥。BB露荀很嫩,冇渣。京蔥很香很惹味,咬下去裏面保留了蔥的甜汁。

參觀日期:2020年9月
2  感謝 FoodieFoodie_84
2020年5月15日的評論

又到左happy friday 既時間,疫情冇甘緊張簡左一間黃店酒吧輕鬆一下我同朋友6點左右到左⏱都坐滿一半既枱,燈光好暗再聽住啲音樂真係好好氣氛
1️⃣燒宮崎去骨雞腿 $34
去骨依家野岩晒我地啲懶人☺️肉質嫩滑,成塊雞腿有一隻手掌️甘大!好抵食
2️⃣玉子燒 $32
冇得輸呀甜甜地
3️⃣鳳梨燒 $19
食串燒必叫啲菠蘿好新鮮好甜
4️⃣車厘茄雞腿肉串 $19
如果想食雞脾肉既話岩晒,一口雞脾肉一口車厘蕃,好juice
5️⃣香蒜燒鮮鮑魚 $68/3
蒜香好夠,最細心既係佢地連內臟既部份都幫我地拎走埋‼️
6️⃣燒三文魚柳 $58
值得推介比大家好嫩滑,啲骨汁完全鎖住係入
Screw Driver $78
Vodka 溝啲橙汁好易入口岩晒女仔飲甜味比較重
Campari Orange $78
依個酒精重啲,苦澀味比screw driver 多少少睇飲果個人鐘唔鐘意重酒精
⚠️溫馨小提示:切密空肚飲酒會易啲醉❗️

參觀日期:2020年5月
感謝 feimuihk
2020年3月5日的評論 透過行動裝置

芝加哥串燒酒場,飲返杯喜氣洋洋
餐廳:芝加哥串燒酒場 (大埔)
地址:大埔太和路24號太和中心地下37號舖

為左食黃店可以去到幾盡?呢大半年唔開心同擔心嘅事情特別多,除左最重要倚靠我嘅上帝,都好應該聽下pop music飲少量酒(唔係醉酒/酗酒呀),比自己relax下☺️,所以今晚專程去到大埔嘅黃店酒吧享受一個人嘅浪漫之餘支持一下黃色經濟圈

先叫返個Red Horse Draught($68 for happy hour),「紅馬」係區內比較少有嘅菲律賓啤酒品牌, 呢款啤酒係2014仲拎過澳大利亞啤酒節嘅金獎,酒精濃度比一般啤酒高少少,配埋香脆花生就緊係絕配啦

黎到黃餐廳當然要試下呢到嘅「黃食物」啦,大家估唔估到呢個超級催淚彈($22)係咩呢?其實係鵪鶉蛋加Wasabi粉,唔怪得叫催淚彈啦,攻鼻嘅感覺真係好令人難忘

另外試嘅係餐廳嘅招牌菜茄子燒($32),燒好再加醃製左嘅原條茄子燒非常香,蒜粒、蔥、仲有孜然香令平平無奇嘅茄子變得不再一樣,值得一試。另外仲叫左個燒羊架($35),有唔同生熟程度,我就揀左全熟,仲有薄荷汁配搭,好滋味

最後叫咗個燒宮崎雞腿扒珍珠飯($68),以酒吧餐廳黎講呢個價錢都算平,成塊煎香嘅雞腿扒放左係飯嘅上面,望見都夠吸引

參觀日期:2020年3月
感謝 hinsonfoodhk

去過芝加哥串燒酒場嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片