“超讚 燒鵝脾”

阿爺燒鵝餐室
香港排名第5,980 (共 14,312 間餐廳)
4 週前的評論 透過行動裝置

今日見到呢度門口d燒鵝好靚,大大隻,又有光澤。好耐無食過,買返隻燒鵝脾返屋企食下先。

脾肉好滑,配埋燒鵝汁勁正,下次多人食,可以買全隻

見到有優惠+$18有半隻「少爺雞」,價錢已經好抵,比起平日吃的更滑又香。

Lunch同Dinner嘅套餐又係好抵,試咗「頭抽油雞飯」「蒜香雜菜」「滷水鵝翼」「凍檸茶」

油雞份量都唔少,鵝翼大大隻,佢地嘅滷水好好味。

屋企人都大讚好味,
下次食燒味 / 燒鵝, 指定要嚟呢度買喇

參觀日期:2020年9月
感謝 lovercreamy
2020年6月5日的評論

斬料斬大舊叉燒,廣東人香港人斬料文化
香港人生活文化之一,既簡單又方便
回家煮個白飯就可以開餐囉~方便美味
最近疫情反覆又重現本地感染個案
同家人商議,父親節提早做節回家吃飯
咁我地就負責去斬料回家
去完搵車公問前程,再行返去大圍附近
有一間好出叮既阿爺燒味
開左幾個月,日日都爆場好旺場
最近仲加推左新優惠 外賣買滿$100
即可用$18換購半隻少爺雞!每日限量!

於是我地買左一斤阿爺招牌叉燒 一斤
一斤即600克,份量足夠3~4人分享了
另加半隻雞,一定夠食!叉燒有得選肥瘦
老人家唔食得太肥,我地選了半肥瘦

新鮮出爐最好食,肉仍是暖,加上甜香蜜汁
蜜汁醃料完全滲入肉中,每一口都甘甜帶香
部份肉位偏瘦,邊位叉燒帶肥肉最好食
下次自己食一定叫肥叉!
一斤最後食剩少許,第2日仲可以拿去叉燒炒蛋

少爺雞,皮嫩肉嫩,啖啖肉
本身已經好夠味,不再加豉油已經好食

肉多骨少,雞肉嫩香,凍左食都好食
加返少許蔥油撈飯一流

大圍大圍道1-35號金山樓地下11A2號舖
阿爺燒鵝餐室

參觀日期:2020年6月
感謝 alex lam 林
2020年6月4日的評論

喺積存街食完午飯,見時間尚早,友人提議去附近傢俬店逛逛。回家前想順道買些燒味加料,記得剛才路過大圍道,見到有間以燒鵝作主打的餐室,一於過去睇下。

好彩來到時已過了午市繁忙時間,不用排隊輪候。

門口的玻璃櫃內掛滿各種燒味,有叉燒、腩仔、燒鵝、油雞、貴妃雞等,款式多多,色澤鮮美,而且有些還滴著油水、肉汁、蜜糖漿,著實令人垂涎三尺!

門外貼有外賣餐牌,價目清晰,買咗阿爺叉燒 ($75) 同脆皮腩仔 ($75) 各一盒。

阿爺叉燒:叉燒的色水好吸引,紅彤彤外皮閃著蜜汁的亮澤,微燶的位置散發住炭火香氣,咬下去肉味香濃,而且食落仲伴隨著陣陣豬油的甘香。最鍾意就係佢嘅肉質唔會過乾,中間位置鬆化得來又不會過薄,有咬口。

至於脆皮腩仔質素亦很高,表皮可見細密如芝蔴的氣泡,咬下脆卜卜,肥膏和瘦肉比例均勻 ,肉質腍但唔鬆散,有豬肉香卻沒有豬臊味,加上味道醃得啱啱好,唔會太鹹搶走肉味,咬落肉汁豐富,味道偏甜帶炭香,確係出色!

估唔到放假嚟大圍一轉,可以滿載而歸。

參觀日期:2020年6月
感謝 mjqueen7e

去過阿爺燒鵝餐室嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD