“CP值超高的日式燒肉放題"燒鬼"”
燒鬼的評論

燒鬼
17/4(週六)
20:00
香港排名第52 (共 15,251 間餐廳)
價位: US$38 - US$51
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
描述: 「燒鬼」是一家主打高品質和牛燒肉放題的日式燒肉餐廳。餐廳以東瀛鬼怪故事為主題,主打不同地區及部位的A4和牛燒肉、特色單點美食和雞尾酒。「燒鬼」的室內裝修大玩「百鬼夜行」元素,以日本民間傳說的妖怪夜間大遊行場面為主題,旨在為食客提供一個充滿玩味,而別具性價比的燒肉放題體驗。
2020年11月15日的評論 透過行動裝置

一周緊張的工作節奏,周末想放松一下心情,朋友提議來到位於銅鑼灣CP值超高的日式燒肉放題"燒鬼"。餐廳寬敞舒適,通風做得幾好。放題菜式相當豐富,有前菜、壽司、海鮮、燒肉、蔬菜等,應有盡有食品質素相當高。刺身拼盤有帶子、甜蝦、鰹魚、三文魚等,帶子鮮甜,甜蝦彈牙,夠水準。招牌菜牛鬼和牛拼盤,有牛不同部位,擺盤非常精㴛。開爐後逐一品嚐,肉質肥美,牛肉味濃郁,我致愛上小排肉,油脂分布均勻,入口即溶,齒夾留香,回味無窮。餐廳不僅食材一流,服務也非常熱誠周到,感覺是高質素的享受,是愉悦心情的理想場所,以後會再次光顧!

參觀日期:2020年11月
2  感謝 smtongsimon

2020年11月14日的評論 透過行動裝置

今次嚟到呢一間食a4和牛放題, 位於cwb都幾方便,環景都幾好唔會太迫, 佢有個假嘅火爐郁下郁下都幾有趣,同朋友嚟呢到食嘢傾計都幾好選擇啊。 佢提供嘅a4和牛有分好多個部位, 每一款都唔錯 ,脂肪分佈都ok, 燒到7成熟就啱啱好,佢主打係食和牛,仲有其他嘅壽司同埋刺身 ,牡丹蝦都幾大隻,相當肥美, 仲有三文魚刺身係厚切,如果三文魚愛好者就唔好針過啊,飲品方便飲咗佢杯巨峰提子同埋白桃,我自己就比較鍾意peach嘅香味,整體都滿意。:love::love::love:

參觀日期:2020年11月
感謝 pangsue
2020年10月30日的評論 透過行動裝置

前幾日同朋友難得見面,就決定食下好西,所以朋友就介紹左呢間餐廳,我地兩個都超滿意

野飲方面我地就叫左蘋果汁同橙汁,兩杯都好好飲

刺身全部超新鮮,前菜方面,我最中意既係泡菜豆腐,酸酸辣辣既,所以超級開胃,壽司亦都整得好細心

和牛方面,全部油脂感都超爆發,肉味亦好夠,令我食極唔停口

海鮮方面同樣好新鮮,而且亦清潔得好好,令人超級滿足

參觀日期:2020年10月
感謝 lokyiuwow
2020年10月25日的評論 透過行動裝置

因為疫症太耐無去旅行喇!今晚一於出銅鑼灣行下日本既連鎖店,同要搵燒肉食。同朋友二人決定去食燒鬼
果到地方唔算好大,但座位好闊落,而因限聚令,位置間都有分隔,都幾衛生安全既

食物方面,首先係有前菜,有泡菜豆腐同中華海哲,兩樣都好開胃。仲有碟枝豆,口痕又食兩條。之後有兩款壽司,柚子和牛壽司同明太子帶子火炙壽司。帶子大粒鮮甜,配埋鍾意既明太子,太夾喇。
而刺身拼盤有三文魚,鰹魚同甜蝦,每樣都好新鮮,三文魚仲要厚切,啖啖肉,仲有螺片幾爽口
A4和牛拼盤有四款,包括前胸肉,橫隔肌,上小排肉,牛罧肉。四款唔同既部位,味道方面都一樣咁重牛味!而口感方面其中橫隔肌就比較有咬口,最鍾意既係上小排肉,個脂肪比例令塊肉入口即溶!
海鮮方面就有廣島蠔,蝦同帆立貝,都幾鮮味,唔錯
蔬菜既選擇有菇類,以牛油調味,另外仲有日本蕃薯
最後仲有三文魚茶漬飯,好少餐廳有茶漬飯既選擇,味道幾好,容易入口
總括,食物質素唔錯,好似去左日本咁呀

感謝 yanhui1012
2020年10月19日的評論

呢晚放工同老公行街,
突然心血來潮想食燒肉~
就去左食燒鬼!

佢個LOGO好型!
漆黑中的燈牌特別型格

一入到去, 就畀牆上的晝吸引住,
好傳統日本FEEL~ 色彩鮮艷好吸睛!

雲石枱, 影食物相打卡一流~
燒爐係鐵網燒~
火侯好D, 又可以燒出一格格網紋~
同埋個抽油煙機夠低, 抽油煙好,
成餐飯都冇咩FEEL到油煙味!

前菜有3樣:

泡菜豆腐(豆腐鬼)

泡菜豆腐鍋就食得多,
凍食泡菜豆腐都係第1次~
一樣咁MATCH咁開胃

中華海蜇

海蜇!! 細個時好中意食既"橡筋"!
好耐冇食了, 爽口彈牙~

枝豆

大大的一碗, 熱辣辣咁拎出來!
唔知係咪熱辣辣整起既關係,
我覺得呢度的枝豆特別甜咁!
我老公就唔食枝豆的,
但咁大碗都畀我1個人清晒,
我覺得好清甜好好味

柚子醬油和牛壽司

和牛!! 仲要刺身呀!
一定係高質素夠新鮮先可以生食!
和牛刺身入口融化,
油脂均勻, 配柚子醬油, 酸酸地好夾~

明太子醬帶子灸燒壽司

灸燒帶子不嬲都正,
外香內甜~
仲配埋明太子醬少少辣,
好味!

刺身

榮螺片山葵漬(榮螺鬼)
榮螺片好爽口好甜~ 好食!

仲有帶子, 甜蝦, 鰹魚同三文魚,
全部都好新鮮甜美! GOOD!

牛鬼和牛拼盤

主角出場! A4和牛!!
有橫隔肌, 上小排肉, 前胸肉同牛冧肉~
全部都油脂均勻, 好似雪花咁靚!

燒完, 油脂入口甘香,
配醬料一齊食真係正

跟住到海鮮!

香蒜牛油帆立貝 & 意式香草醬帆立貝
2個唔同口味, 2個各有千秋~
香蒜牛油一定冇得輸啦,
但意式香草醬都好夾, 香草味香濃

香蒜牛油廣島蠔 & 意式香草醬廣島蠔

廣島蠔一樣係2個口味, 一樣各有風味~
廣島蠔海水味重, 蠔肉飽滿脹卜卜~
啖啖肉~

另外仲有海蝦, 燒完好香好味道!

蔬菜有迷你日本蕃薯同牛油雜菌~

三文魚茶漬飯

最後仲有呢個!
三文魚碎的鮮味入晒個飯度!
加埋紫菜食, 真係好好味!
食完好滿足!!

感謝 SIUBIFA

去過燒鬼嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片