“健康美國過江龍飲品”
Munchies的評論

Munchies
Eatigo
香港排名第7,392 (共 14,067 間餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年8月3日的評論

最近天氣真係好熱,出街都會飲番杯凍飲消暑前幾天去中環探望朋友,留意到一間標榜售賣低卡路里飲品的茶飲店對於我來說,簡直是福音,因為唔洗怕飲得多變肥仔
此店是美國過江龍,飲品的卡路里介乎35至70,是一個非常低的數字,可說是非常健康的飲品,對於一些愛美的男士女士來講,是一個不錯的選擇飲品有五大類,包括黑莓活性炭配鮮檸檬、手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶、洛神花蘆薈氣泡水、火龍果迷迭香配烏龍茶和士多啤梨紫蘇抹茶。茶底可以按自已喜好轉換成桂花烏龍茶、氣泡水、抹茶或鮮檸檬汁除了飲品,這裏還售賣熱狗,不過當天我已經是吃過午餐,所以留待下次先再試啦
1️⃣黑莓活性碳配鮮檸檬 $34
這杯飲品的卡路里是35雖然黑色的顏色並不是太吸引,不過飲落是非常解渴,因為味道偏少少酸,主要都是檸檬的關係。而黑莓和活性碳糖沖淡部分酸味,整體上甜甜酸酸的味道,有別於平時飲開的超甜飲品,夏天時或者做完運動飲番杯都冇罪疚感
2️⃣手搖金菊龍珠果桂花烏龍茶 $34
這杯飲品的卡路里是60有別於上一杯介紹的飲品,這杯很像果茶龍珠果的味道與百香果味道相似,和金菊的口味非常地夾,用桂花烏龍茶做茶底除了降低甜度,還增添甘香,非常好喝

參觀日期:2020年7月
感謝 glassesgor
2020年7月13日的評論

今日放假同老公兩個去大館行下,順便食埋午飯。回程時路經閣麟街,喺街口見到有間新開茶飲店「Münchies」,走近一看,原來店舖主打健康飲品。

店員有禮地遞上介紹單張,逐一細看,飲品口味雖然唔算多,只有 5 大類,但每杯所含的卡路里相當低,介乎 35 至 70 之間, 就算減緊肥都可以飲,嘩!啱曬我,一於試下。

飲品口味分別有:黑莓活性碳、金菊龍珠果、洛神花蘆薈、火龍果迷迭香、士多啤梨紫蘇,而茶底就有 4 款可供選擇,包括:烏龍茶、抹茶、梳打水和檸檬汁。

我哋揀咗 Gooseberry Lemonade 同 Fizzy Black Charcoal 各一杯。

先試下賣相黑漆漆的 Fizzy Black Charcoal ($34), 聽店員講,飲品係用左黑莓和活性碳果糖,再加入梳打水炮製而成,入口味道非常清新,帶淡淡莓味,好似飲緊汽水咁爽,夠曬解渴,很適合夏天享用。

至於另一杯 Gooseberry Lemonade ($36) 就用左龍珠果和金盞花,再加入檸檬汁製作。龍珠果味道很突出,有點像芒果+百香果嘅混合體,入口酸中帶甜,配上檸檬汁,消暑又醒胃。

兩杯飲品嘅卡路里都好低,前者只有 35 calories,而後者亦只是 60 calories,非常適合想喝凍飲又怕胖的人,下次經過會再嚟試下其他口味。

參觀日期:2020年7月
感謝 mjqueen7e

去過Munchies嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD