“中環高質coffee shop”
Artisan Cafe的評論

Artisan Cafe
香港排名第2,287 (共 14,630 間餐廳)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
3 週前的評論 透過行動裝置

今日我哋去咗位於中環區嘅一間休閒咖啡室,Artisan cafe,呢間咖啡室係結合於復古懷舊古着店同咖啡店!

除咗飲咖啡同食嘢之外,更加可以行吓古着!

食物方面,我哋叫咗toastie and sandwich

avocado salmon egg toastie

呢個牛油果係切片,加上好creamy有蛋香味嘅炒蛋,仲有一朵煙三文魚嘅玫瑰花半碟,灑上香草,而擺盤十分有心思,簡直就係我嘅至愛,

Chicken avocado sandwich

呢間餐廳非常貼心,會用一張環保紙包住吐司,方便又衛生

而且牛油果非常新鮮,切好一粒粒同雞肉夾埋一齊,咬落就好似半溶狀態嘅牛油果雞肉,好正

飲品方面一定要試佢哋嘅rose latte同hazelnut latte,佢地既latte完全冇苦澀味,甜味亦都唔係死甜,奶味非常香龍濃,有層次咁,好飲過大型連鎖店嘅咖啡!放工嚟呢一度飲杯咖啡真係非常寫意

參觀日期:2020年11月
感謝 Safari17672775239

4 週前的評論 透過行動裝置

之前路過蘭桂坊山腰附近已經見到有一間顯眼懷舊風小咖啡店,今次有機會路過就喺入邊食個早餐先

全日早餐
炒蛋炒得好香滑入邊仲有唔少菇增加口感!半個牛油果生熟程度啱啱好,有埋沙律菜清清淡淡咁可以配煙肉夾多士

雞肉牛油果吐司
焗脆過嘅多士中加入多塊雞肉,雞肉做到唔嚡口,而牛油果打成果泥混合於肉之間兩者好夾飽肚之選

整體環境唔錯係歇一歇腳嘅好地方,仲可以飲杯咖啡休息下!

感謝 peonypat
2020年10月20日的評論 透過行動裝置

雖然要上少少斜路先可以去到,不過值得嘅。

Cafe環境舒適,可以揀坐近啲自然光嘅地方,又可以揀坐梳化凳。因為呢幾日有啲腰酸背痛,想坐得舒服啲,就揀左梳化凳。舒舒服服咁喺到hea一個下午都幾好。

見到Cafe入面放左好多型格風嘅tshirt,唔知係咪可以買嘅。

要特別講下嘅係店員放低啲紙巾同餐具嗰陣好認真咁將啲刀叉擺得好靚。佢話:「唔好意思啊我對啲擺位好有執著。」我好欣賞佢呢種執著!

Iced Green Tea Latte $50
飲品通常我都係會叫少甜/走甜。好多時啲飲品叫左少甜之後,對我黎講都仲係太甜。今次本身都諗緊叫佢少甜定走甜好,最後揀左少甜。好彩佢呢杯Green Tea Latte叫左少甜之後真係得返好微弱嘅甜味,啱曬我,可以認真咁品嚐到茶味同埋奶味融合之後嘅味道。店員都特別提示要記得攪勻先好飲啊。

☕️Iced Hazelnut Latte $50 (oat milk +4)
我都少飲hazelnut latte,不過可能因為呢個轉左oat milk,飲落去成個味道嘅層次感好豐富,好正,令到我都忍唔住飲多左幾啖。

Blueberry Cream Cheese Bagel $58
呢到嘅bagel偏向硬身少少。上碟嘅時候已經搽好曬果醬同cream cheese,唔洗自己搽,好方便。成個combination都幾好食,但鍾意邪惡食物嘅我,就覺得cream cheese如果可以搽得再厚啲就好啦。

Parma Ham and Cheese Croissant $75
芝士同parma ham份量好夠,除左左右兩隻角之外每一啖都會食到parma ham同cheese。同埋個croissant幾好,唔會過油,又有層次感。

感謝 poorstudentlovesfood
2020年10月11日的評論

Avocado, salmon & cream cheese bagel ($98)
Bagel口感煙韌有嚼勁,但表面較硬同乾,而且冇翻熱過所以好涷面搽上薄薄一層幼滑嘅忌廉芝士,放上四塊煙三文魚,肉質厚身柔軟,咸鮮得嚟完全唔腥仲有半個軟熟綿滑嘅牛油果,以適量黑椒同岩鹽調味
旁邊嘅沙律菜、車厘茄同櫻桃蘿蔔以檸檬汁調味,酸酸甜甜咁幾開胃
Grilled parma ham & cheese sandwich ($78)
烤過嘅三文治香脆鬆軟中間夾住兩塊半溶嘅芝士,食落仲有拉絲效果加埋鹹香十足嘅巴馬火腿,肥瘦適中,肉質柔軟底下仲有新鮮爽脆嘅蕃茄同生菜,中和整體油膩感,感覺更清新
Iced Mocha ($53)
飲落質感順滑,朱古力味濃郁同時又唔會過咖啡原有嘅香醇,同奶嘅比例亦非常平衡☕️
Iced Hazelnut Latte ($50)
咖啡味香濃醇厚,回甘苦澀味唔會太重,奶味同甜度適中,適合飲唔慣咖啡同易胃痛嘅人,入口榛子味好突出

感謝 Quest09595597620
2020年10月10日的評論 透過行動裝置

【Artisan Cafe】
中環雲咸街30-32號雲咸大廈地下3號舖

Artisan Cafe結合咖啡店同潮流服飾,
除左有潮Tee之外,仲有不同款式的Fire King杯,
美國的古董杯,五顏六色,真係覺得超級靚!
奶白色杯更有好多得意圖案,例如卡通、動物等。
半透明翠綠色既就有啲似宮廷的翡翠杯。

《Flat White $40》
選用了Nutty的咖啡豆,咖啡味香濃,
泡沫打得幼細香滑,質素很不錯。

《Carrot Cake $48》
自己本身唔算係蛋糕Fans,但好想點一件配咖啡,
Carrot Cake算係我其中一款愛好的口味。
蛋糕混入紅蘿蔔絲、核桃,口感鬆軟帶點濕潤,
有好香的肉桂同Vanilla味;
忌廉芝士糖霜甜度剛剛好,唔會死甜,
真係好適合配咖啡。
——————————————————————
美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️

感謝 eatwithbabe

去過Artisan Cafe嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD