“黃金邊底無添加,低糖少油無花假”

囍源古早蛋糕
香港排名第123 (共 269 間麵包糕點)
周圍地區: 深水埗區
周圍地區: 深水埗區
2020年8月3日的評論 透過行動裝置

店鋪:囍源古早蛋糕 (深水埗)
地址:深水埗北河街123號地舖

聽朋友介紹過呢間試業咗一個幾月、係深水埗北河街嘅囍源古早蛋糕,話同出面嘅古早蛋糕與別不同,好好食,所以今次專程黎買返幾個黎試下

囍源來自台灣淡水,蛋糕以原材料製成,蛋糕師傅以前係五星級酒店做大廚‍,相信對整蛋糕都會有一定要求,一個蛋糕焗成2個幾鐘,務求做到黃金底同黃金邊,睇返蛋糕嘅底又真係唔係出面果啲嘅燶底,睇黎真係有啲料到

另一個特點係佢地有成十八款口味,仲主打低糖少油同無加防腐劑,就算有糖尿病嘅人都可以食少量

芝士味 $70
面頭灑滿芝士碎,而蛋糕亦散佈住少許流心嘅芝士,食前叮返20秒,流心效果更佳,芝士香濃突出,三款味入面最愛❤️

奶黃味 $70
係茶樓食奶黃飽嘅感覺,中間最多餡嘅地方仲可以食到啲蛋黃渣,口感層次即刻唔同咗,值得一試

日本紫薯 $75
甜甜嘅日本柴薯蓉,對比起其他兩款驚喜就無咁大,只有面頭果層有紫薯餡,如果可以多啲紫薯蓉會更加開心,但整體黎講都唔錯

蛋糕質地濕潤厚實,口感比較實在,早餐食兩件都可以當一餐,放咗係屋企室溫一日都無縮水走樣,抵讚

參觀日期:2020年8月
感謝 hinsonfoodhk

去過囍源古早蛋糕嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD