“✿ 神燈神燈 · 食完可以變瘦嗎?✿”

使用外送服務
香港排名第1,991 (共 15,743 間餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地

主打海鮮料理
裝修簡潔乾淨 · 坐位夠哂舒服
♡ 前菜·椒鹽白飯魚
餐廳提供既小食 · 香口酥脆
♡ 糯米炒膏蟹($568)
嘿嘿~其實今次係為左個膏蟹糯米飯而黎✨
用砂鍋上菜 · 一上枱仲有美妙既滋滋聲
影完兩張沙龍照 · 店員就會先幫你攪拌好‍
邊攪拌邊散發既香氣☺️果然係仙氣誘人
一黎先食啖吸收哂精華 · 撈左蟹肉蟹膏既糯米飯
糯米飯軟糯口感帶蟹既鮮甜 · 鍋底仲有焦脆既飯焦
而膏蟹真係爆哂膏 · 甘香到不行
♡ 伊比利亞叉燒皇($228)
用伊比利亞豬整出黎既叉燒
塗滿閃令令既蜜糖 · 而邊位略帶焦香
軟腍得黎帶咬感 · 食落仲幾juicy
食完忍唔住高呼「伊比利亞豬萬歲」
♡ 百花炸釀松葉蟹($58/隻)
扮麥炸雞既炸釀松葉蟹
脹卜卜 · 金黃酥脆
蟹肉超級爽彈 · 鮮甜無比
咁樣食真係好chill✨
♡ 豉椒炒蟶子皇($240)
蟶子皇真係蟶子皇❣️
長到好似拉絲咁
蟶子炒得岩岩好 · 爽嫩到不行
連豉椒都遮掩唔到佢既鮮甜
♡ 金湯海皇豆腐($138)
本身諗住叫佢清清地 · 平衡番個膽固醇吸收量
點知反而有增無減
用上南瓜做金湯湯底 · 但食落好有蟹皇既鮮味
除左主角豆腐之外 · 仲有鮮蝦同帶子
真係禾稈冚珍珠
♡ 甜點
桂花糕配鮮奶奶凍✨
༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ
小小總結:
最新優惠 ఌ

參觀日期:2022年6月
感謝 Todayisfood

2022年5月30日的評論 透過行動裝置

佐敦嘅神燈海鮮酒家,選材新鮮,食物出品高質!回復晚市後,每晚均座無虛席!

糯米炒膏蟹 $568
膏蟹大大隻,好肉仲要勁爆多膏,啲膏多到頂晒角,而且甘香可口!膏蟹嘅鮮甜味同埋糯米嘅甜味相輔相成,蟹肉嘅鮮甜味被放大,而糯米亦盡索蟹膏同埋蟹汁嘅精華,正到冇朋友!砂鍋一直Keep住個溫度,食到尾都仲暖笠笠,必食推介!

神燈小炒皇 $158
有別於一般嘅小炒皇,神燈版本加入了豬板筋、油炸鬼、馬蹄等材料,鑊氣夠,油份甘香可口,而油炸鬼極為香脆,口感超豐富,送飯一流!

即燒伊比利亞叉燒皇 $228
選料上乘,即叫即燒,香甜軟嫩,肥脂近乎入口即溶嘅狀態,肉味香郁,仲帶住叉燒嘅濃甜醬香,無得彈!

百花炸釀松葉蟹鉗 $58/each
好大隻,炸到外層酥脆,內層爽彈甜美,火喉控制得相當好!

手搖溏心皮蛋 $58
溏心皮蛋自帶嘅甜味,配埋酸薑真係好開胃!

參觀日期:2022年5月
感謝 MoYungYauYee
2021年10月18日的評論 透過行動裝置

Bookmark咗哩家酒家好耐,終於約到朋友同我去食 將傳統粵菜結合新派意念 多款“舊曲新詞”經典菜式未食已經流哂口水
糯米炒膏蟹 HKD$568
大大個蟹蓋一上碟已經吸引眼球 糯米飯啖啖都係蟹膏 膏蟹精華滲透哂落飯底裡面,散發陣陣蟹味鮮香 糯米飯炒香煙韌軟綿,口感十足 飯底仲帶有微燶飯焦 粒粒鮮香蟹香滿溢
星洲麥皮蝦 HKD$248
無得飛✈ 估唔到喺香港都食到新加坡名物 用牛油將碎片燕麥與新鮮海蝦混合炒香,口感酥脆,勁香牛油香氣 超級惹味!! 蝦肉大隻肉厚且口感彈牙,個人極力推薦
¼隻即燒乳豬 HKD$218
以人手明火爐燒烤越南乳豬 名副其實皮脆肉嫩!師傅手藝值得一讚 燒得啱啱好,脆豬皮一咬聽到喀嚓聲 咬開肉汁夾雜油脂融入口腔 肉質厚且軟,勁易咬開 而且無平常乳豬般肥膩,絕對值得一試
招牌焗魚腸 HKD$108
一定要試吓哩度嘅招牌!! 煩複且費時的一道巧手小菜 昂貴嘅鯇魚腸混合雞蛋熬焗成蛋餅,加上陳年陳皮除去腥味,肥美甘甜 食落啖啖魚腸肥香,而且富滿水分,濕潤度高
鮮鳳梨咕嚕肉 HKD$118
酸酸甜甜超級開胃☺ 咕嚕肉唔會食到成口炸粉,個人覺得鳳梨要夠酸才能切合哩度菜式呢~
最開心完滿一餐後仲有糖水送✌桃膠紅棗雪耳糖水夠哂養顏 中女飲返碗養生不過
佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓

參觀日期:2021年9月
感謝 foodie_anniechan
2021年10月10日的評論 透過行動裝置

油尖旺一帶有很多中式酒家,但大部份都是連鎖店,想找有特色的和父母慶祝生日也不容易,最後在網上找來這間比較近港鐵站,名字又有些特別的酒家

位置(9/10):位於長樂街中間,由港鐵佐敦站B1出口步行約2-3分鐘,旁邊是彌敦道,交通自己很方便

環境(8/10):酒家有兩層,座位多亦不算迫,中式裝修,以白色牆及木為主,環境光鮮整潔,空調亦夠舒適✨

服務(9/10):與一般酒家一樣會提供熱水及水碗供客人清洗碗筷。點湯的話店員會幫忙分湯,亦會主動幫忙加湯及換碟,服務算是不錯

食物(9/10):走高級酒家路線,當然以中菜為主,主打海鮮菜式及乳豬,較為有創意,較傳統酒家款式更特別而味道亦更好

茶 ~ $15/位 前菜 ~ $25
未下單前,晚市會先上茶及前菜,茶是傳統的選擇,而前菜則是炸銀魚仔,沒想到會這麼香脆,味道鮮而不油膩

招牌名菜盛宴 ~ $1688/4位用
由於我們四個人,於是便點了這份四人餐,包括以下食物:

經典即燒脆乳豬(單點1/4隻 $258 / 半隻$498)
因為家母喜歡食乳豬,跟餐1/4當然不夠,於是便加錢配共半隻乳豬。乳豬皮相當香脆鬆軟,咬下去有融化的口感,乳豬肉嫩而不膩,沾上乳豬醬甜美順口,整體味道令人難忘

滋補燉靚湯
跟餐的湯品,用上雞腳、豬排骨、海底椰及川貝等食材來燉,鮮甜味美,滋潤順口,份量足八碗,即每人有兩碗

招牌糯米炒糕蟹(單點 $568)
用上一整隻糕蟹來炒糯米飯,香氣滿溢,糕蟹除了蟹蓋上有大量鮮美的蟹膏外,蟹肉亦有不少而且鮮甜,炒出來的糯米飯夠鮮夠香,口感軟滑,味道不錯

星洲麥皮蝦(單點 $248)
用麥皮、香葉及三色椒去炒半煎炸至香脆的鮮蝦,賣相討好,香濃惹味,蝦肉結實鮮甜,麥皮蛋黃香味十足,令整道菜更為美味

神燈小炒皇(單點 $158)
據了解這道小炒,師傅是用上豬板筋、馬蹄、油炸鬼、蝦乾、腰果及四季豆,口感相當豐富,甜香而鮮味,油炸鬼炸得香脆,加上腰果,令菜式多了一份煎炸香氣,同時起提鮮作用

生炸黃油雞(半隻)(單點 $168)
黃油雞炸得香但夠乾身,雞皮香而不膩,雞肉嫩滑有雞味,比不少酒家的炸子雞更為出色

神燈美點
是日的甜品是雪耳桃膠,清甜潤喉,不會太甜

整體來說,這間酒家不論位置、環境及服務都很不錯,而味道更加予人驚喜,喜歡酒樓卻又願意嘗新的朋友不妨一試

地址:佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓

參觀日期:2021年10月
1  感謝 momohing
2021年9月16日的評論 透過行動裝置

前一陣子跟男神共遊香港迪士尼樂園,其實遊覽次數早已數不盡,皆因大學時期有申請全年通行證的習慣,差不多每星期都自動跑到樂園報到;其中最深得我們心的遊樂設施非「米奇狂想曲」莫屬,一首接一首的迪士尼歌曲及經典場面以3D型式重現眼前,包括曾受「神燈」精靈幫助的阿拉丁跟茉莉公主幸福愉快地乘坐魔毯,同遊夜空的浪漫場景。要遇到能實現自己三個願望的「神燈」精靈固然是天方夜譚,但位於佐敦的「神燈海鮮酒家」,店主猶如施展魔法,把兒時記憶中的「油麻地神燈海鮮菜館」味道重現,打造充滿港式經典舊情懷的粵菜美饌。

環境:
✨餐廳走江南蘇杭的古典風格,把山水秀麗、典雅園林融入室內設計。
✨在樓梯上方,江南的景色馬上映入眼簾:竹林間有條古意悠然的木小橋,走到盡頭是平靜的湖面,映襯着兩岸風光,抬頭便是壯觀無比、連綿不斷的雄渾群峰,呈現了大自然巧奪天工的奇特景致。
✨用餐區更顯園林的雅致,一幅較大面積的牆身近天花位仿造了水廊的瓦頂,牆壁上亦繪有碧水風荷和各種動植物的景觀,部分角落更設有花窗,讓食客有種遊走在園林間觀賞動植物的感覺。
✨用餐區設有圓桌及卡座,感覺舒適。

服務:
✨當天晚市時段人流極多,但每位職員表現專業和敬業,態度很友善,積極收拾餐具及清潔檯面,送餐速度亦令人滿意。

食物:
糯米炒膏蟹 ($568)
✨此菜式採用鹹水交界的14兩斗門蟹,食材可謂上等,皆因蟹肉結實豐厚,絕無泥腥味;蟹膏特別鮮香,蟹蓋裏滿是金黃的蟹膏,豐腴肥美,實在有口福!
✨蟹汁亦滲透底下帶微焦香的糯米飯,每一口都是蟹膏和蟹肉的鮮香,惹人垂涎,難忘!

¼隻即燒乳豬 ($218)
✨店家採用30天大的越南乳豬,沒有湖南乳豬般肥膩,並全以人手明爐燒。
✨整體皮脆肉香,吃得出燒臘師傅絕對經驗豐富,手法嫻熟,受熱平均。
✨已去膏的乳豬肥瘦適中,嫩肉切成條狀,放回脆皮吃。
✨咬下脆皮,聽着在口中喀滋喀滋的聲音,特別誘惑;富鹹香的肉質纖維幼細,肉汁豐盈卻不會太油膩,叫人難忘。

伊比利亞叉燒皇 ($228)
✨筆者認為它是上佳的叉燒,每一件都非常飽滿有光澤,散發着蜜香味,外表是帶焦香的微「燶邊」,肉身是暗沉的粉嫩色。
✨口感方面,店家採用較瘦的肉,入口香甜鬆軟,卻又有着爽口而不油膩的平衡感,印象很好。

星洲麥皮蝦 ($248)
✨曾到訪新加坡或馬來西亞的人大概不會對此菜式感到陌生,健康低熱的麥皮跟高營養的大蝦絕對是一道完美又富創意的懷舊菜式。
✨堆積如山的金黃色麥皮下是6隻已剖肚的新鮮巨型大蝦,甜麥脆香撲鼻,蝦肉極富彈性,味道鮮美絕不油膩,混合一點點奶香及帶有一股輕微嗆辣的後勁,配飯同吃,或作為下酒小食均非常合適。

甜品
✨清甜的桂花糕,配上滋補養顏、健脾養血的桃膠紅棗雪耳糖水,簡直是令人圓滿的一餐。

茶芥 ($15/ 位)
琥珀合桃 ($25)

參觀日期:2021年8月
感謝 missding_kitchen

查看過神燈海鮮酒家的旅客也查看過

去過神燈海鮮酒家嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片