“很有情調的晚餐”

Oasis Bar & Grill
香港排名第3,992 (共 14,614 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
1 週前的評論

餐廳入面環境昏暗,氣氛係幾好
先叫兩杯cocktail,放鬆吓心情~
Whisky sour真係飲品如其名!都幾酸㗎..
Mojito 薄荷味重,好refreshing!
之後點左一個小食,係一客好特別嘅三文治!
呢個係燒豬腩伴烤西瓜三文治!
平時整三文治嘅麵包用咗西瓜代替,冇咁飽滯~
一層西瓜一層燒豬腩,口感好特別!西瓜可以減輕豬腩嘅肥膩感!
主菜要咗炭烤豬鞍~ 烤得好靚仔!豬鞍少少偏肥,肉質好嫩滑~伴碟嘅焦糖蘋果蓉不能錯過,配埋豬鞍一齊食好夾!

最後當然要食甜品!
Apple Tart要等大約15分鐘,新鮮焗起,tart底香脆,配埋雲呢拿雪糕,一冷一熱好正!

Oasis確係唔錯,飲嘢食嘢都係一個好地方,下次要早啲訂位,坐下打卡位先得!

參觀日期:2020年10月
感謝 Kitty N

2 週前的評論 透過行動裝置

與朋友去咗一間環境一流嘅餐廳,餐廳內貌似雀籠嘅梳化係打卡位,可惜已full booking‍♀️但餐廳另一邊嘅氣氛都唔錯,好有格調

西班牙燒豬腩拌烤西瓜三文治($108)
西瓜款式嘅甜品就食得多,但以西瓜入饌真係少見燒豬腩片幾好食,但唔多唔少都有啲油膩,西瓜嘅清爽正好可以中和膩感,再配同酸甜嘅熱情果醬,呢個配搭既新穎又驚喜!

炭烤美國頂級穀飼西冷拌香草燒新薯·時令疏菜($338)
牛扒要咗medium well,切開後見到中間有少少粉紅色,可見火候控制得不錯!牛扒有嚼勁之餘,肉味亦濃,配菜亦烹煮得唔錯,但略嫌整體份量較少!

Tropical Delight($88)
點咗一杯signature mocktail,呢杯以柑桔、西瓜汁及蘋果汁等調製而成,酸酸甜甜幾清新!面頭嘅菠蘿片係餐廳自行風乾,口感似軟糖,味道勁香甜,估唔到一塊風乾菠蘿都咁有驚喜,好味道

Sapporo ($68)
價錢以地區嚟講都算合理!

呢度除咗有得飲酒外,仲有Shisha,啱晒三五知己嚟chill吓

參觀日期:2020年11月
感謝 dyiongw
3 週前的評論

環境、食物質素都一百分❤️
眼見好多朋友推介依間餐廳聽講打卡位,同食物質素都好好☺️所以引唔住黎試下一入到黎,係好暗既環境,開住柔和既燈光都應受到依個氣氛好好好❗️黎拍拖緊值係一流
西班牙燒豬腩伴西瓜三文治 $108
以西瓜做主題既菜式很少見豬腩肉跟西瓜相隔而成為三文治‼️賣相精緻又新奇.豬腩肉烤至外皮帶脆,咬落鹹香可口微微烤過的西瓜片多汁清甜剛剛好好中和了腩肉既油膩感,配合底層的果醬同吃,層次分明得黎又清新
炭烤美國頂級穀飼西冷伴香草燒新薯 時令蔬菜 $338
西冷嘅肉質上乘咬落去軟腍富彈性❣️因為本身怕食太生嘅肉所以叫左七成熟,切開塊西冷仍可見到粉嫩的肉質整體肥瘦適中, 令人回味無窮❗️伴碟有香草燒新薯、法邊豆等等,為整道菜加添綠意,又可以有唔同的口感
Diamond in the Sky $148
Sparkling wine 加上可食用金粉營造出一個閃亮嘅星空睇落去有夢幻嘅感覺搭埋peach liqueur, 品嚐到酒味之餘又有小小桃嘅香甜☺️

參觀日期:2020年11月
感謝 feimuihk
2020年10月10日的評論 透過行動裝置

又係一餐生日飯,朋友拍板揀左呢間餐廳。d裝修幾小清新,同樓下諾士佛台成反比

香煎法式鵝肝配焦糖蘋果

塊多士烘得幾脆,蘋果酸酸地中和返鵝肝嘅油膩感,但可惜舊鵝肝煎得熟左少少,搞到乾乾地又冇左入口即溶嘅感覺。

龍蝦汁天使麵伴大虎蝦及三文魚籽

d虎蝦幾大隻同新鮮,蝦肉爽彈,蝦頭都有d膏嘅。天使都煮得啱啱好,個龍蝦汁夠撈晒d麵又同d蝦好夾,個味出得黎唔會搶左d蝦味,不過個人唔太鍾意三文魚子配搭熟食,熱左腥味好出。

炭烤美國頂級穀飼肉眼伴香草新薯 時令蔬菜

叫左 medium 個火侯啱啱好,又冇乜血水,但塊扒d肥膏位略嫌多左少少。d蔬菜好新鮮,薯仔煮得好食,唔錯。

Tiramisu 盆栽配特濃咖啡

佢雪到有d似雪糕嘅硬度,食之前再撞杯espresso 落去,食落凍得黎又有少少暖,都幾過癮。

其實有叫炸水牛芝士條,但我唔記得影相。味道係完全冇問題,但有一兩條爆開左變左皮還皮芝士還芝士,扣分。

不得不讚服務嘅水平,唔知係咪因為得3枱客,所以個waitress 好快就會黎收野同斟水,

d cocktail 有做買一送一,睇到你飲到咁上下會問你要唔要埋下一杯。又會問吓你d野啱唔啱食,雖然野食仲有進步空間,但因為服務好會引起我有覆桌嘅興趣。

參觀日期:2020年9月
感謝 christinaevil
2020年9月28日的評論 透過行動裝置

諾士佛臺有不少酒吧外,其實樓上都有好野食,今日就來到- OASIS BAR & GRILL。

餐廳環境浪漫,一枱一櫈都展露出高尚優雅的一面,真是拍拖、談心的最佳場所。

當中更有鳥籠般的位置,實是打卡一流之選,可惜當日未能安排。
下次一定要再前往,影番幾張靚相先得!

LIPS OF AN ANGEL
賣相精美,花瓣都圍著杯邊,微微香甜,相當易入口,而且果味濃郁,令人眼前一亮。

蒜香辣椒海蜆意粉
海蜆份量不少,食落更有濃郁的海水味,而意粉經蒜香後,口感惹味,入口彈牙。

炭烤”西瓜牛扒”伴香草燒新薯,時令蔬菜
西瓜牛扒估都估唔到有這樣的烹調技巧,這真的要一試。

上枱時,真的以為是一份牛扒,無論外表、香味...
但一切開,其厚實的觸感,入口咸中帶甜,層次感相當豐富,唔講你聽,真係估唔到係一份西瓜!

炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯野菌蓉,甘荀仔
聽個名都知勁!M5和牛肩炭烤得剛剛好,令其肉質軟嫩,牛味濃郁且充滿肉汁,正!

忌廉焗薯野菌蓉都不可輕看,那一層又一層的層次口感,令我真心佩服其誠意。

參觀日期:2020年9月
感謝 JaydenCSH

去過Oasis Bar & Grill嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片