“✤♡ 人氣滿滿的工廈台灣菜 • 日月堂 ♡✤”
日月堂的評論

日月堂
使用外送服務
香港排名第3,609 (共 15,739 間餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2022年6月28日的評論 透過行動裝置

跟朋友到訪了人氣滿滿的「日月堂」‼️ 小店雖然位於工廈之中,但仍不失捧場客‼️
❥$ 牛三寶麵
料好足呀‼️ 碗中放滿了牛腱肉、牛筋、牛肋條,麵條被完美的遮蓋了‼️ 牛腱肉切得厚厚的、牛筋Q爽、牛肋條軟嫩,煮得很入味‼️ 麵條吸收了鮮甜的湯汁,不知不覺吃光光了‼️
❥$ 紅燒豬腳拌麵
拌麵加了不同的醬料,相比湯麵顯得更加滋味‼️ Q彈有嚼勁的麵條很有口感‼️豬腳不是軟腍的質感,而是較爽口的‼️
❥$ 炸鹽酥雞
熱騰騰的香氣撲鼻‼️沒有厚厚的炸粉很滋味‼️
❥$ 蚵仔煎
有很多蚵仔(被淋上的醬汁遮住了),味道鮮甜‼️✨
❥$ 起司肉鬆蛋捲餅
厚厚的一卷,可能沒即時吃的緣故沒有了拉絲的效果‼️ 不過味道是不錯的‼️
▫️
❥$ 鳳梨紅茶 (原價$,跟餐半價)
❥$ 金桔檸檬紅茶 (原價$,跟餐半價)
很清爽又不會太甜‼️✨

參觀日期:2022年6月
感謝 msfoodloverr

2022年6月14日的評論 透過行動裝置

近期鍾意左搵啲上樓隱世小店,唔洗吓吓都係啲大商場大集團,另有一番風味。
今次又係去左觀塘區發掘新野今次呢間台灣店,味道一流,台味十足

#我真係好想去台灣呀

貪心既我梗食叫碗牛三寶麵($85)啦,咩都可以試下嘛,重有轉左做我喜愛嘅冬粉,煙靭彈牙,湯底牛味濃,重要所有牛既部位都炆到好淋入晒味,連蘿蔔都超水準發揮一啲渣都冇

另外,就叫咗佢出名嘅芝士雞扒麵($55),私底下炸得香脆得來,又有勁多芝士喺入面多到流晒出嚟

食台灣嘢梗係唔少得小食啦,點可以唔食炸魷魚鬚($48)同埋佢最出名嘅芝士肉鬆蛋捲($40)窩心咁俾咗支鹽酥粉你自己加碼,重口味人士必備

仙草奶茶($24),有茶味,香芋奶茶加咗珍珠($29),係另一出色之處,「芋頭控必飲」

推薦度(10滿):8
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):7⭐️

[日月堂 (觀塘)]
地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

#日月堂 #觀塘 #sunmoonchurch #台灣菜 #觀塘美食

#晚餐 #晚餐吃什麼 #晚餐時間 #dinner #dinnerideas #dinnerrecipes #dinnertime #dinnertonight #foodiehk #foodiegram #foodiehkig #foodies #foodiesofinstagram #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #winsomelai

參觀日期:2022年6月
2  感謝 GoPlaces65707696032
2022年2月10日的評論 透過行動裝置

觀塘出名多黃店
今次去左呢間位於工廠大廈既日月堂
「縱未知明白福禍
仍約定你下月平安相聚」
餐廳裝修簡約 · 座位寬敞
主打台灣牛肉麵 | 台式小食
點左兩個麵食同兩款小食
♡ 麻辣牛肉麵 ($75)
牛肉係牛部位
未食已經加左分
牛切得厚身 · 軟腍得黎唔會無哂口感
而麻辣湯底好惹味
不過辣度唔會嗆口 · 只屬微辣
不得不提裡面既蘿蔔
清甜得黎煮到完全入哂味
♡ 紅燒半筋半肉麵 ($75)
半筋半肉既牛肉係牛肋條
望樣以為會好韌
但估唔到又炆到幾淋身✨
而牛筋夠哂軟腍煙韌
紅燒湯底好濃郁但完全唔油膩
我飲左大半碗都無口乾‍♀️
♡ 麻辣臭豆腐 ($38)
臭豆腐成個小型海綿咁
吸哂湯汁 · 超惹味
♡ 麻辣鴨血 ($48)
鴨血好水嫩水嫩咁
麻辣唔算好辣 · 調味岩岩好✨
♡ 金桔檸檬綠茶 ($24/餐配享半價$12)
♡ 鳳梨綠茶 ($30/餐配享半價$15)
兩杯都大大杯

2021年5月1日的評論 透過行動裝置

依間真係難怪啲人會比五星
好食到我會咁樣入邊比評分

清燉牛肉麵: *****真心必食
香港食過黎講最好食,個湯底有超濃嘅花椒八角味道,好味到我想飲晒佢 只不過好似唔係咁健康

而佢啲牛肉係蚊到極級林 係極級林
而食落仲係好有口感 入晒味

冬粉嘅口感有啲似橡筋 彈牙偏少少韌
但口感幾得意

再食我必定encore依個面

起司肉鬆蛋捲餅:*****好食 會再叫
足料,咬落去係塊皮好煙韌,口感好full,配埋肉鬆個after taste真係冇得彈

酥炸魷魚鬚:***普通
新鮮即炸,正常發揮

宜蘭花枝丸: **唔太好
花枝丸炸粉比較多

百香果綠茶:****幾好
叫左小冰小甜,算係幾好飲 而且叫左野食係半價

仙草芋圓:****幾好
芋圓暖粒粒,仙草凍 冰火咁
不過都幾甜

參觀日期:2021年5月
1  感謝 woody3305
2021年3月13日的評論

朋友今次介紹依間台灣小店,真係唔錯,CP值好高。
小店位於永興工業大廈內,由於該廈不在外街,初去唔熟路搵左一陣。
前往方法:可在興業街永泰中心與美興工業大廈之間路段進入即可

小店環境簡樸舒適,灰牆木枱有著箇有的台灣味。

點餐可掃描 QRcode手機落單好方便。美食價錢經濟,非常好味,可以俾滿分的台灣菜。

起司肉鬆蛋捲餅 $40
蛋捲飽滿餡料十足,餅皮蛋皮包得扎實,夾埋鹹香嘅芝士溶為一體,煙韌軟彈口感極佳,遇上香酥綿密嘅肉鬆,多份鹹甜的美味,如此美食令人感到幸福,來到一定要食。

炸鹽酥雞 $48
雞件有著酥脆的外層,咬落肉嫩,唔係好鹹,小食唔錯。

炸排骨麵 $52
排骨炸粉薄,肉好淋好入味,湯底唔錯味道清清,麵條幼細口感彈牙,撒上炸蒜及蔥花,特別喜歡其蔥花大粒爽口,好一碗台灣麵,非常滿意,值得返食。

仙草奶茶 $24
甜度適中,茉香味茶底啖啖清香,仙草滑滑Q彈,凍飲好好飲。

荔枝紅茶 $28
清甜荔枝味與紅茶的茶香,慢慢品嚐,熱飲都唔錯。

巧克力+奶酥吐司 $30
一邊係朱古力味,一邊係奶酥味,奶酥飄出陣陣奶香,表面有著香濃酥脆口感,食起來幾特別。

參觀日期:2021年1月
感謝 cargolam

查看過日月堂的旅客也查看過

去過日月堂嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片