“新蒲點新食店”

The Point Kitchen
香港排名第1,455 (共 14,645 間餐廳)
3 週前的評論

將軍澳日出康城新商場~The Lohas新食店

香蒜辣椒白汁炒大蜆~
配幾塊煎餅,可沾上醬汁吃,辣辣地好醒胃。

番茄醬燴烏賊墨魚汁意大利蛋麵~
意粉質地比較煙韌,加入鮮茄醬美味非常。

軟殼蟹披薩(11”)~
賣相好吸引,奉上整隻軟殼蟹,意大利pizza配這個東洋風味很新穎。

朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕~
配烤香蕉是新嘗試,雲呢拿雪糕是不可或缺的。

蘋果汁及芒果汁也不錯。

感謝 Madamcat_Cat

3 週前的評論 透過行動裝置

將軍澳日出康城的商場終於開幕,雖然商場還未完全開放,但很多食肆已先後營運,今晚約了朋友來到一間意大利餐廳用膳。
此店地方不算大,但環境舒適,侍應殷勤招呼。
餐牌食物的選擇非常豐富,樣樣都想吃,終於點了以下菜式:
鹽烤紅菜頭牛油果泡菜豆腐沙律
賣相美觀,材料豐富,營養價值高,既健康又好吃。
鮮蟹肉墨魚汁意大利飯 - 蟹肉新鮮,入口美味鮮甜,墨魚汁雖然食後會令牙齒染黑,但原來墨魚汁可以降血壓和加強身體的免疫力。
香煎虎蝦手工意大利粉 - 虎蝦被認為蝦中之王,體型大,蝦味濃,肉鮮甜,用牛油煎香後配以手工意大利粉,非常滋味。

感謝 RYWLEE
3 週前的評論 透過行動裝置

最近位於地鐵康城站一個大型商場開幕,約了好友在一間商場內的意大利餐廳晚餐,本人對意大利菜情有獨鍾,猶其意粉和意大利飯,更趨之若鶩。由於疫情關係,枱與枱都有一段距離,入座前量度體溫更是指定動作。
菜式都有很多選擇,先點了一杯特飲 ‘Mango Tango’,用芒果汁、橙汁、石榴汁加梳打組合而成,味道相當清新醒胃。
豆腐沙律 - 非常健康、營養價值高兼好吃的沙律,食材包括牛油果、紅菜頭、藜麥、大麥和泡菜豆腐醬,賣相精緻。
鮮蟹肉意大利飯 - 我的至愛,材料包括鮮蟹肉、烤玉米、甘荀絲和芫荽,師傅煑的意大利飯不太硬又不過軟,火侯拿捏精準,配以墨魚汁,相當和味。
煎虎蝦手工意大利粉 - 虎蝦多膏,煎得香脆,蝦肉新鮮彈牙,自製的手工意粉充滿蛋香,麵條有彈性。
甜品點了巴斯克焦香芝士蛋糕,焦香的外層加上綿密幼滑口感的蛋糕,令人回味無窮。

感謝 lkflorence
3 週前的評論 透過行動裝置

過到嚟日出四圍捐,捐到三樓,見到the point kitchen ,  PopCorn就有好驚喜,新開張,我估都系好味正嘢,入去坐低睇睇個餐牌,發現有件好正嘅,燈燈燈凳!就系原只香草烤春雞,講到烤春雞真系要試下,朋友坐低叫咗個,香煎虎蝦手打意大利粉,卜絲白色芝士,汁醬安排好,要講就系意粉系幼過一般意粉,粗過天使面,重有就系火候剛好,煮得軟硬適中。跟住一個燃燒紅菜頭牛油果泡芙豆腐沙律,用紅菜頭,藜麥,大麥麩質,牛油果,泡菜豆腐醬,撈埋做咗一個沙律,非常有創意有睇頭,上碟都好靚仔安排得體。跟住唔使講,梗系食番個香蕉天堂pizza,原因呢度系pizza意大利意粉店,一定要兩樣都食完,試完先得。香蕉天堂pizza系用香蕉,棉花糖,杏仁片,朱古力醬,雲呢拿雪糕,造成嘅一個pizza,如果個pizza皮再薄少少,仲更加靚,要薄脆嗰只,因為感覺會更加好,有薄薄卜卜脆嘅感覺,至於嗰只香草烤春雞,都真系唔錯,系非常唔錯,系極度極度唔錯,原因開刀一落,啲汁醬喺入面爆曬出嚟,佢唔同一啲燒春雞,系因為燒春雞可能系燒到佢干肉,呢個烤系用慢火,十幾個鐘頭烤成,而入面又系有咗個薯仔,所以佢入面啲汁醬,呢令到成個雞嘅內腔,系唔系乾乾水嘅,而系有有汁油水,所以呢只烤春雞,又系一個特別買點,同埋系唔需要加啲乜醬物醬,因為佢系原味咁較出嚟嘅,有佢自己嘅特色味道,呢個系極度推薦呀!而且兩個人食系啱啱好,因為佢嘅份量系1公斤,所以只系有一個字就系正正正呀!要講三次!

感謝 alexlaumw
3 週前的評論 透過行動裝置

位於將軍澳日出康城新開張嘅The Point Kitchen 地方好靚,那裡大部分是新落成私人屋宛,高級住宅,哈哈我不是地產代理!只是本人也是住將軍澳區呢!所以有新地方都會行下睇下嘅,所以不算太難找。

之前食過將軍澳中心The Point好深刻對佢哋嘅食品特別pizza超愛上了,原來日出康城有間新開張呢!朋友介紹,好開心又可以去試下,如果不熟地方嘅可能有點難找,因為出地鐵都要行得幾遠㗎!但只是一條路通往商場地方,我覺得唔難找呢!

好喇都系講番食好啲!嘻嘻!

侍應生好有禮貌招待又介紹美食,好窩心呀!有啲美食系好想有人介紹嘅。

頭盤開開胃先

鹽烤紅菜頭牛油果泡菜豆腐沙律~~

好多蔬菜配料,紅菜頭,藜麥,大麥 庫斯米,牛油果,泡菜豆腐。

全部都好健康,侍應再細心講解製作過程,配得埋一齊啲味道,好特別而且紅菜頭味道好清甜好有田園清新味啊!

香煎虎蝦手打意大利粉~~

虎蝦二隻好大隻,實肉爽香口,意大利粉系自家製造的,畀天使面粗少少,面爽口與配料和白色芝士撈埋一齊食好creamy食到尾也有微暖感。

原只香草烤春雞~~

春雞系有1公斤重啊!超大隻,雞皮外貌薰煙過薇焦香,製作過程花心思,雞肉白滑入口好香雞肉味淡淡肉,雞肚還藏有一個薯仔添好入味,好特別啊!配菜也食埋。

香蕉天堂pizza~~

有香蕉,棉花糖,杏仁片,朱古力醬和雲呢拿雪糕。

濃濃香蕉味配杏仁片太香口了。

食甜品再配杯Mango Tango太完美了,特別入口杯邊有啲碎糖粒,似爆炸糖口感。

1  感謝 monchanym

去過The Point Kitchen嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD