“手工製意粉,薄餅”

The Point Kitchen
香港排名第1,449 (共 14,630 間餐廳)
3 週前的評論 透過行動裝置

日出康城商場第一期首先落成, 找到[The Point Kitchen]主打fusion 意菜。
店舖空間唔算大,不過裝修幾舒服。

明太子軟殼蟹pizza$148
九吋嘅pizza 材料非常豐富, 有原隻軟殼蟹,蝦仁,櫻花蝦也鋪滿明太子醬, 充滿海鮮風味! 軟殼蟹也算大隻, 炸得香脆蟹肉夠鮮味!
整體感覺個pizza冇咗芝士同肉腸之類冇咁滯, 而且手工製餅底夠脆個心又唔會乾爭爭, 厚薄適中!

芒果汁不過不失, 有芒果香唔會太假。

番茄醬燴鳥賊墨魚汁意大利蛋麵$138
重點係手工製墨魚汁意大利蛋麵, 果然麵條質感帶點煙韌好有彈性, 記得要趁熱食, 因為加入墨魚汁凍會腥而且麵條會黏著一團, 加入番茄醬味道更富層次

白酒煮大蜆
大蜆果然超大隻,煮得啱啱好,肉質鮮嫩超甜 醬汁充滿大蜆嘅精華和白酒嘅香氣, 配了四塊薄餅~ 用嚟蘸湯汁吃

Brownie in the pan
甜品也是精緻美味 。放在鐵鑊上的 Brownie, 能把溫度保持著
雲呢拿雪糕球味道清新唔會好甜好假, 圍伴着烤熱嘅香蕉和帶点楓糖香味嘅烤合桃, 口感豐富:雪糕,水果, 果仁和蛋糕非常夾Brownie 外皮烤得脆口,咬落嘅係濃郁滿瀉的朱古力

感謝 Man_Iron5216

3 週前的評論

將軍澳日出康城新商場~The Lohas新食店

香蒜辣椒白汁炒大蜆~
配幾塊煎餅,可沾上醬汁吃,辣辣地好醒胃。

番茄醬燴烏賊墨魚汁意大利蛋麵~
意粉質地比較煙韌,加入鮮茄醬美味非常。

軟殼蟹披薩(11”)~
賣相好吸引,奉上整隻軟殼蟹,意大利pizza配這個東洋風味很新穎。

朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕~
配烤香蕉是新嘗試,雲呢拿雪糕是不可或缺的。

蘋果汁及芒果汁也不錯。

感謝 Madamcat_Cat
3 週前的評論 透過行動裝置

將軍澳日出康城的商場終於開幕,雖然商場還未完全開放,但很多食肆已先後營運,今晚約了朋友來到一間意大利餐廳用膳。
此店地方不算大,但環境舒適,侍應殷勤招呼。
餐牌食物的選擇非常豐富,樣樣都想吃,終於點了以下菜式:
鹽烤紅菜頭牛油果泡菜豆腐沙律
賣相美觀,材料豐富,營養價值高,既健康又好吃。
鮮蟹肉墨魚汁意大利飯 - 蟹肉新鮮,入口美味鮮甜,墨魚汁雖然食後會令牙齒染黑,但原來墨魚汁可以降血壓和加強身體的免疫力。
香煎虎蝦手工意大利粉 - 虎蝦被認為蝦中之王,體型大,蝦味濃,肉鮮甜,用牛油煎香後配以手工意大利粉,非常滋味。

感謝 RYWLEE
3 週前的評論 透過行動裝置

最近位於地鐵康城站一個大型商場開幕,約了好友在一間商場內的意大利餐廳晚餐,本人對意大利菜情有獨鍾,猶其意粉和意大利飯,更趨之若鶩。由於疫情關係,枱與枱都有一段距離,入座前量度體溫更是指定動作。
菜式都有很多選擇,先點了一杯特飲 ‘Mango Tango’,用芒果汁、橙汁、石榴汁加梳打組合而成,味道相當清新醒胃。
豆腐沙律 - 非常健康、營養價值高兼好吃的沙律,食材包括牛油果、紅菜頭、藜麥、大麥和泡菜豆腐醬,賣相精緻。
鮮蟹肉意大利飯 - 我的至愛,材料包括鮮蟹肉、烤玉米、甘荀絲和芫荽,師傅煑的意大利飯不太硬又不過軟,火侯拿捏精準,配以墨魚汁,相當和味。
煎虎蝦手工意大利粉 - 虎蝦多膏,煎得香脆,蝦肉新鮮彈牙,自製的手工意粉充滿蛋香,麵條有彈性。
甜品點了巴斯克焦香芝士蛋糕,焦香的外層加上綿密幼滑口感的蛋糕,令人回味無窮。

感謝 lkflorence
3 週前的評論 透過行動裝置

過到嚟日出四圍捐,捐到三樓,見到the point kitchen ,  PopCorn就有好驚喜,新開張,我估都系好味正嘢,入去坐低睇睇個餐牌,發現有件好正嘅,燈燈燈凳!就系原只香草烤春雞,講到烤春雞真系要試下,朋友坐低叫咗個,香煎虎蝦手打意大利粉,卜絲白色芝士,汁醬安排好,要講就系意粉系幼過一般意粉,粗過天使面,重有就系火候剛好,煮得軟硬適中。跟住一個燃燒紅菜頭牛油果泡芙豆腐沙律,用紅菜頭,藜麥,大麥麩質,牛油果,泡菜豆腐醬,撈埋做咗一個沙律,非常有創意有睇頭,上碟都好靚仔安排得體。跟住唔使講,梗系食番個香蕉天堂pizza,原因呢度系pizza意大利意粉店,一定要兩樣都食完,試完先得。香蕉天堂pizza系用香蕉,棉花糖,杏仁片,朱古力醬,雲呢拿雪糕,造成嘅一個pizza,如果個pizza皮再薄少少,仲更加靚,要薄脆嗰只,因為感覺會更加好,有薄薄卜卜脆嘅感覺,至於嗰只香草烤春雞,都真系唔錯,系非常唔錯,系極度極度唔錯,原因開刀一落,啲汁醬喺入面爆曬出嚟,佢唔同一啲燒春雞,系因為燒春雞可能系燒到佢干肉,呢個烤系用慢火,十幾個鐘頭烤成,而入面又系有咗個薯仔,所以佢入面啲汁醬,呢令到成個雞嘅內腔,系唔系乾乾水嘅,而系有有汁油水,所以呢只烤春雞,又系一個特別買點,同埋系唔需要加啲乜醬物醬,因為佢系原味咁較出嚟嘅,有佢自己嘅特色味道,呢個系極度推薦呀!而且兩個人食系啱啱好,因為佢嘅份量系1公斤,所以只系有一個字就系正正正呀!要講三次!

感謝 alexlaumw

去過The Point Kitchen嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片

US$USD

本網站的此版本是針對訪客而設。 如果你是另一個國家或地區的居民,請在下拉式選單中選擇你所屬國家或地區的相應 Tripadvisor 網站版本。