“李家炸雞你要試,韓式味道合我意”
李家的評論

李家
香港排名第5,830 (共 15,233 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年11月20日的評論 透過行動裝置

餐廳:李家 (尖沙咀)
地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

好耐冇去旅行,真係好掛住台灣嘅夜市 、日本嘅居酒屋、韓國嘅炸雞。李家都算係韓國嘅過江龍,先後係香港開咗幾間分店,佢嘅炸雞仲要非常出名,而且係黃店,緊係唔執輸去食吓炸雞當係去咗半個旅行

餐廳以卡位為主,男店員仲係不折不扣嘅韓國人,相信啲野食一定好有韓式地道風味

原味炸雞(半隻) $79
炸雞有6️⃣款味道,見到餐牌寫住原味同甜辣味係best choice,咁就一於試下呢兩隻味啦。話係原味,但李家嘅炸雞都係有少少辣嘅,但咁先至夠惹味,雞皮薄而香脆,唔會食到成層粉嘅感覺,真係連雞皮都可以食哂,肉量都幾多,而且肉質鮮嫩,食完唔會覺得好油膩,難怪咁多人食完都大讚啦

無骨炸雞塊(甜辣味) $128
另外叫咗份無骨嘅甜辣味炸雞塊,面頭灑上咗花生碎,份量夠三至四個人食,以秘製韓式甜醬為主,甜中帶有少少辣味,又真係幾過癮好食

泡菜餅 $128
呢個泡菜餅真係勁大塊,可以一開八,完全超出咗我預料嘅份量,加入咗泡菜碎同海鮮粒,比較突出嘅係八爪魚鬚,食落厚厚煙韌嘅煎餅,加上豐富嘅餡料,口感層次增加,亦有少少香辣味,幾好食

魚餅湯 $158
最後介紹嘅魚餅湯真係要試,雖然對於香港人嚟講可能會濃味少少,但係真係好有我之前去韓國食嘅味道!另外魚餅同魚片嘅份量好多,食炸雞唔一定飲啤酒,一邊食一邊飲魚餅湯原來都幾balance幾match

參觀日期:2020年11月
感謝 hinsonfoodhk

去過李家嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片