“寧靜中找回自己,讓我一心依靠祢”

Shhh Cafe & Studio
香港排名第13,134 (共 15,233 間餐廳)
2020年11月20日的評論 透過行動裝置

餐廳:Shhh Café & Studio (尖沙咀)
地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓

每日經文:耶和華啊,我要求告你!我的磐石啊,不要向我緘默!倘若你向我閉口,我就如將死的人一樣。我呼求你,向你至聖所舉手的時候,求你垂聽我懇求的聲音。
——詩篇28:1-2

今次同大家介紹呢間打卡滿分嘅樓上黃Cafe,以「Shhh」命名,係因為店主希望客人可以係繁忙、囂鬧嘅城市入面搵到一份寧靜,同時希望食客唔好只係㩒手機,而係好好抽啲時間靜靜地享受眼前呢一刻,就喺今日我哋都一齊靜靜地思想返一年前發生嘅事,反思我地過去一年做過嘅野,同埋緊記我哋嘅初衷

店名有「Studio」一詞,係因為除咗做cafe之外,仲時不時搞吓啲手工workshop,例如整蠟燭咁️,整嘅過程叫返杯咖啡☕️、食返件cake嘆下都幾正

Shhh青醬蒜香帶子巴馬火腿意粉 $108
微辣嘅青醬有陣陣蘿勒香,仲食到洋蔥、粒粒松子仁同芝士,食落清新惹味,停唔到口,加埋原粒帶子同咸香嘅巴馬火腿,令意粉更加香濃,如果將帶子同巴馬火腿切碎再混入係意粉入面又係咩感覺呢

Dessert set $88
平日下晝嚟Cafe仲可以high個tea,一個價錢有杯咖啡同有件cake,是日cake款喺青檸芝士蛋糕,青檸嘅清新酸味中和咗芝士味嘅油膩感,軟滑嘅忌廉夾雜住青檸軟心,仲有鬆脆嘅牛油餅底,口感層次瞬間提升

飲品我就揀咗個Rose Latte☕️,面頭仲有個玫瑰形狀拉花,同埋幾片嘅玫瑰花瓣,影相打卡一流

即日起到12月10日期間, @goodmallinghk App仲推出「 人氣打卡甜品祭」,可以係眾多Cafe、餐廳以7折起享受佢地嘅人氣打卡甜品,例如巨型奶醬多刨冰、北海道牛乳梳乎厘,同焦香巴斯克芝士蛋糕等,我今次都唔執輸試咗其中一款喇,你呢?

參觀日期:2020年11月
感謝 hinsonfoodhk

去過Shhh Cafe & Studio嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片