“港日融合茶屋町,植物佈置任你影”
茶屋町的評論

茶屋町
香港排名第10,584 (共 15,251 間餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2020年11月24日的評論 透過行動裝置

餐廳:茶屋町 (旺角)
地址:旺角砵蘭街215號朗晴坊4樓

每日經文:耶穌上了山,隨自己的意思叫人來,他們便來到祂那裡。
——馬可福音3章13節

耶穌昔日招聚十二門徒,當中有壓榨人民的稅吏(他們收稅後中飽私囊);有被人看低、粗獷的漁夫;有奮銳黨的人(反抗羅馬帝國,有點像香港的熱血公民);也有至終出賣耶穌的人。耶穌不輕看任何一個人,甚至說到「我來本不是召義人悔改,乃是召罪人悔改」,或許我們都有著不同的過犯,以為自己不配,但主耶穌依然揀選了我們,為要讓我們見證祂奇妙的作為

茶屋町位於旺角朗晴坊4樓,糅合咗港式同日式料理,比你以平價就品嚐到兩地嘅特色小菜,餐廳仲要喺樓上位置,傾計都比較舒服,另外用咗大量植物同乾花去裝飾餐廳,更覺自在,同時變成影相打卡嘅道具

醬煮薯仔牛柳粒 $68
以自製醬汁炮製煎香過嘅牛柳粒同薯仔粒,牛柳入味之餘仲好腍,少少嘅筋部增加咗牛肉嘅口感同肉香;薯仔粒煎香過,邊邊帶有啲香脆可口嘅感覺,撈飯食一流,果然無介紹錯

雞翼拼盤 $88
一碟有3種味,分別係蒜香、椒鹽同蜜椒味,每款味2隻。我自己就最鍾意蜜椒味,以黑椒同蜜糖做配搭都幾夾 ,出面都無見過有呢款味,比較特別;蒜香味就未夠突出,但整體雞翼都炸得好香脆惹味

黑松露西多士 $58
西多切開四件,每件都係三角形狀,而每條邊都做到黃金邊,外層酥脆內層鬆軟,咬開中間仲有花生醬嘅香味,而面頭亦見到一粒粒黑松露,不過黑松露香就唔夠出,再濃啲應該會更好食

黃昏 (跟餐加$12)
以西柚、青檸做主導,加入紅茶做底,另外亦加入梳打令呢杯黃昏飲落有氣❄️,唔單止影相一流️,酸酸甜甜嘅味道仲好解渴

參觀日期:2020年11月
感謝 hinsonfoodhk

去過茶屋町嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片