“French cuisine”

Odelice! (海之戀商場)
香港排名第2,137 (共 15,148 間餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
3 週前的評論

荃灣海之戀終於有間平價法國菜啦!
裝修很漂亮,藍白色為主調,配上滕籃的燈籠,陽光斜斜照進店
有點像外國海邊餐廳,必須來朝聖拍照!
下午茶餐選擇真的很多,27款
香草烤雞沙律 - 牛油果,薯仔,沙律菜,雞蛋,配蜜糖芥末+油醋
法式火腿,埃文達芝士,火腿蕎麥薄餅
這款第1次吃,店中選取無麩質的,蕎麥香味特別濃,配雞蛋,火腿,芝士絕配。
香煎帶子濶條麵,份量不多,帶子很厚身,醬汁比較多酸酸甜甜蕃茄味,濶條麵比較易散但可以接受。
法式可麗餅
選了有新鮮香蕉,朱古力醬,朱古力雪糕,椰子脆片
全部都是不同甜味,把餅皮包起來,切開一啖啖吃
朱古力雪糕與杏仁片,令全個甜品口感柔軟中帶脆口,完全不膩。
自制檸檬特飲- 微酸易入口,白檬檬顏色,感覺很健康
泡沫咖啡 - 入口幼滑, 咖啡味很香濃

感謝 PocariSweatC

4 週前的評論 透過行動裝置

荃灣海之戀商場的商戶逐漸開張,多了很多餐廳選擇,包括了這家之前在灣仔光顧過的法國餐廳分店

位置:海之戀商場1樓,天橋那一層直入海之戀第二間店,非常方便
環境:裝潢挺歐式,更設陽台區
服務:經理有禮貌記性又好,說一次便完美下單
食物:味道討好,很正宗的西餐感覺

紅酒燉牛肉闊條麵 $128
餐廳主打菜之一,太太說燉牛肉非常嫩滑用上不怎麼韌的牛肩肉,肉質入口即化,配上香濃蕃茄紅酒汁及有口感的闊條麵,很搭配及出色

經典肉眼牛排配薯條 $145
選用約200克的紐西蘭草飼肉眼牛排,本人選了五成熟口感不錯肉汁鮮嫩,配合牛肉燒汁相當美味薯條是鮮炸的那種,而且炸的剛好香脆,很是吸引

是日餐湯~南瓜湯(跟餐)
南瓜湯忌廉味濃,而且南瓜濃郁,冬天來碗熱湯真是滿足

香桃冰茶(跟餐+$10)
這款冰茶沒想到挺香,桃味出而解渴☕

海鹽焦糖及鮮忌廉可麗餅(跟餐+$25)
加點了這份甜品,鮮忌廉真的很滑,配合佈滿清新海鹽及香甜焦糖醬的可麗餅,真的非常邪惡,讓人忍不住把它吃光

帕爾馬火腿卷(跟餐+$62)
另加了這款火腿卷,有意想不到的驚喜帕爾馬本身微鹹味道及嫩滑的質感,包著蕃茄及香草,再加入芝士醬,整體感覺非常清新把火腿的鹹味中和得宜,值得一試

總結這家法國餐廳食物出色,當然口味不一定每個人都一樣,但最少我跟太太選的都很適合我倆口味☺️難得分店開在家附近,絕對會再次光臨呢

參觀日期:2021年2月
感謝 moshui
4 週前的評論 透過行動裝置

這間位於荃灣西站上Odelice!主要以西餐及甜品為主,平日下午茶時間人流都不少,價錢大既5-60起,除了沙律及少許主菜外,主要都是甜品。
經典肉眼牛扒配薯條
下午茶的份量跟晚餐差不多,一大塊牛扒煎至七成熟,切開中間還帶粉色,充滿肉汁,入口嫩腍有肉的焦香,還跟上炸至金黃香脆的粗薯。
炙燒吞拿魚尼斯沙律
沙律爽脆,配上橄欖及鯷魚,咸味正好為清爽的蔬菜增添風味,吞拿魚表面炙熟中間還帶點刺身,入口較有咬口。
特色士多啤梨提拉米蘇
蛋糕濕潤,充滿了濃濃酒香,芝士幼滑加上濃郁的咖啡香味,非常高質的甜品。
芒果、香蕉薄荷熱情果醬、鮮忌廉可麗餅
熱情果及芒果的酸甜味刺激味蕾,再加上香蕉獨突香甜及忌廉奶香,令可麗餅增添色彩。

參觀日期:2021年2月
感謝 fishfish85

場嚟到海之戀睇樓 就順便睇下佢哋個商場
見到有間裝修幾靚的法國餐

就入去試下, 首先我哋嗌咗個肉眼扒 六成熟

再叫咗個法國清酒煮青口, 再叫番杯嗰茶醒 醒神

首先講下個肉眼扒 個肉眼扒好新鮮 牛肉味濃

食落去口感 嫩滑 有少少 筋 咬落好香牛肉味

小小 肥膏 咬落好香口, 配上薯條 芥末醬 茄汁

完美配合

之後到過 白酒煮青口 配上小小忌廉 青口好 新鮮

白酒 逼走 青口 腥 味 啖啖鮮甜

一啖咬落去充滿海水味好鬼fresh.

沙律菜都好新鮮好好味 呢度坐位舒適闊落 陣間慢慢傾計

感謝 interbati19
2021年1月26日的評論 透過行動裝置

今日去咗荃灣行街買野 見到海之戀開咗呢間好出名嘅餐廳 咁就當然要去試吓啦

餐廳向海勁靚 仲有得比客人揀坐出面簡直冬日首選

呢個係 經典肉眼牛扒配薯條 5成熟 配餐湯 切開入面非常粉嫩 一擺入口牛嘅香味爆發 真係超正 而且五成熟剛剛好
薯條炸得好香脆 外脆內軟

除咗牛扒之外仲嗌左一份紅酒燉牛肉闊條麵Beef Bourguignon Fettuccine 真係好好食!!!❤️牛肉燉得好琳 醬汁好Creamy但係又唔會好膩 仲有水牛芝士點綴 好好味!!

呢間餐廳嘅可麗餅好出名
楓糖漿牛油可麗餅 Maple syrup & butter Crepe 就係最原始嘅配搭組合 可麗餅餅皮好煙韌

榛子醬配香蕉可麗餅 Nutella PF banana Crepe 係我個人最鍾意嘅可麗餅 入面搽咗好多榛子醬 鍾意食甜野嘅人一定要試吓

1  感謝 hungrypg

去過Odelice! (海之戀商場)嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片