“高質日式燒肉店”
燒肉臻的評論

燒肉臻
香港排名第752 (共 15,644 間餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年10月11日的評論 透過行動裝置

之前已經試過燒肉臻,因為實在好吃了,所以決定帶朋友再來食。

由於沒有訂枱,所以被安排坐四人枱,不過依然有專人服侍,幫你燒肉和海鮮。

前菜點了一個汁煮牛舌:好入味而且有口感
酒盜薯仔沙律:鹹鹹地的木魚內臟,配上薯仔沙律,味道份外好味
雞泡魚乾:店員燒到有少少焦香,加埋沙律醬簡直絕配
油甘魚鮫:燒到外脆內軟,而且肉質鮮嫩
甲羅燒:蟹肉蟹膏嘅鮮味加上鵪鶉蛋的蛋香,再配上梳打餅食簡直一流
和牛肉眼:入口即溶,好香油香味

牛肉盛合(包括和牛三角胸小排丶和牛背峰丶壺漬牛小排、牛肋條丶翼板丶牛舌丶牛心):七個牛嘅部位都非常好味,各有特色,基本上全部都好香油香,而且入口即溶;我特別喜歡三角胸小排油脂平均;牛小排有咬口;而牛肋條牛味較重,肉質較有口感;牛舌好厚同好爽。

炭火雞:雖然外表不討好,但用了自家製的醬汁醃過,雞肉鮮嫩Juicy
虎蝦:超大隻,爽口彈牙
蜜瓜梳打:雖然出面的大型超市也有,這次也是我第一次喝,超好味

參觀日期:2021年10月
感謝 kongcnine

2021年10月10日的評論

餐廳地方闊落整潔。

有一排自助sake機,共有18款sake供選擇。
$198 就可以來個sake放題。
做了餐廳會員,得到QR code,再選擇好喝哪一款,掃一掃,就有得飲。
我們試了幾款,每款都好清甜,很易入口。

‖ 番茄蒜子沙律 ($38) ‖
番茄一點也不酸,反而很鮮甜,配著醬汁和蒜蓉吃,清新美味。

‖ 鹽醬青瓜漬 ($38) ‖
看似很簡單,只有青瓜,但味道絕對會另你吃完一塊又一塊。醬汁咸咸地配著青瓜的清甜,口感清爽。

‖ 燒日式魚乾 ($78) ‖
吃到有炭香味,點蛋黃醬吃,不錯。是配清酒的絕佳小菜。

‖ 日本和牛肉眼 ($298) ‖
很大一片,店員把它燒得半熟。牛味非常濃郁甘香,是和牛的美味。不過肉眼比較簿身,我們吃完都覺不夠,眨下眼清了。

‖ 日本和牛三角胸小排 ($138) ‖
這個好好味。牛味同樣極之濃郁,這個厚身好多,肉質嫩滑多汁。

‖ 美國牛板腱 ($68) ‖
口感和味道都完全不能跟上面兩款相比,差很遠。

‖ 伊比利亞豬肋條 ($88) ‖
好味,肉嫩甘香。

‖ 魷魚筒 ($128) ‖
魷魚好大隻! 好鮮美,店員把它燒得剛好,口感一點都不韌,讚。

‖ 日本芝士蛋糕切餅伴雪糕 ($78) ‖
‖ 日本朱古力蛋糕伴雪糕 ($68) ‖
好開心,甜品很精美。味道也好好,甜甜的朱古力和芝士蛋糕配清新酸甜的柚子雪糕,正正。

總結,餐廳食物高質,服務周到,環境整潔,燒肉更一點油煙也沒有,是值得推薦的日式燒肉店。

參觀日期:2021年9月
感謝 Fabiiiooola
2021年10月9日的評論 透過行動裝置

同事介紹尖沙咀寶勒巷這一間燒肉有個 198 任飲 sake 套餐,愛喝清酒的一定要來試下。

任飲 SAKE $198,掃了檯面的 QR code 後就可以開始出去斟酒,Sake 機有十多款 sake,款款都好出名,絕不馬虎,還有的是三得利黑白生啤。全部任飲,啱晒酒量好的朋友。
前菜叫了一個汁煮牛舌,夠淋夠入味。

酒盜薯仔沙律
木魚內臟,配上薯仔沙律,味道濃郁帶微辣同鹹香,味道清新。

牛肉盛合一共有7款牛肉部位,分別喺牛心、和牛肋條、美國翼板、厚切牛舌、日本和牛背峰、壺漬美國牛小排、日本和牛三角胸小排,食法由淡味至濃味多油脂,非常惹味!
喜之次,燒到外脆內軟,而且肉質鮮嫩,師傅控制火候十分好

甲羅燒:蟹肉蟹膏嘅甘香鮮味加上鵪鶉蛋,再配上梳打餅送酒一流!
整晚師傅都好忙碌,幫手控制每樣食物的火候,服務員亦細心有禮,人均五百多能飲到大量優質清酒,生啤和食物服務,實在非常難得!

參觀日期:2021年10月
感謝 Kinlovefood
2021年9月9日的評論 透過行動裝置

這裏可以任飲sake,,很特別!自助形式,很方便sake 配肉,非常出色!每種sake 都有不同的特式,可以不斷試!可以飲著Sake跟朋友盡訴心中情提供多款口味的清酒,$198可以任飲90分鐘,配燒肉絕對一流。

醬料有三款,自家制燒肉汁 (紅肉),柚子胡椒 (海鮮),自家制蕃茄汁(內臟)

蕃茄蒜子沙律
蕃茄口感爽甜清新,帶有蒜香味,很特別。

甲羅燒
燒甲羅燒的時候要不斷攪拌。燒好再配上餅乾。蟹膏濃郁鮮甜!

雞胸軟骨,下酒菜一流,爽口。

日本和牛肉眼
五成熟既和牛肉眼肉質嫩滑,油脂分佈平均,入口即融,口感軟嫩可口。

虎蝦,爽口彈牙,鮮味十足。

燒鰻鱺
鰻鱺皮脆脆的,肉質結實鮮甜!皮脆肉滑可以沾鰻魚汁或柚子汁食。

職員會幫手燒海鮮,我跟朋友都唔不懂燒海鮮

檸檬雪葩
酸但解油膩度一流!清爽解膩 !

參觀日期:2021年8月
感謝 jas_yum
2021年9月5日的評論 透過行動裝置

今日路過見到依間燒肉餐廳睇落唔錯,所以我就同一個鍾意食肉嘅朋友上黎試下。

前菜食左依個番茄沙律,好清新,味道酸酸甜甜,非常開胃。

之後我地就叫左甲羅燒。服務員會主動過黎幫我地燒,超好咁我地就唔洗估估下究竟個食物熟左未
甲羅燒得好香,一啲都唔腥,香濃嘅蟹膏連埋梳打餅食,口感立刻提升一層。

黎食燒肉,當然唔少得食和牛 今次我地就叫左依一塊日本和牛肉眼食。未燒之前,見到塊和牛嘅雪花都覺得正!

店員幫我地燒到塊和牛5成熟,啱啱好!塊和牛油脂分佈均勻,入口即融,口感非常好,而且牛味好足。

除左牛,我地都叫做豬勒條。豬勒條燒到脆脆地,香口,又係另外一個味覺享受。

另外我地都叫左鰻魚。店員幫我地燒到鰻魚皮極脆,而家鰻魚嘅肉質燒到好嫩滑,配上鰻魚汁,食落口真係好滿足。

除左鰻魚,我地都叫左虎蝦黎燒。啲虎蝦真係超大隻,有手掌咁大!燒完蝦肉食落好彈口,蝦膏仲要超多。

除左燒肉正之外,餐廳嘅清酒放題都好出色,兩個鐘無限添飲!之前去日本旅行就見得多,第一次係香港見到。

部清酒放題機有好多種清酒揀,而我最鍾意「作」依隻清酒。酒嘅厚度啱啱好,唔太甜,非常容易入口。

個清酒放題仲有包其他嘢飲,飲到咁上下,飲下其他嘢飲解下酒都好。我就飲左依杯果茶,唔係好甜,果香味清清地唔錯。

最後我地食埋依個蘋果雪芭做甜品。蘋果味好濃郁,食落去好清新,為依一餐劃上一個完美嘅句號。

參觀日期:2021年8月
感謝 IrisY55

查看過燒肉臻的旅客也查看過

去過燒肉臻嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片