“TOP打卡fusion餐廳”

No Money So Lonely
香港排名第97 (共 15,743 間餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2022年6月21日的評論

今日lunch朋友約食飯話想搵間特別啲
我就諗起呢間fusion菜
早啲去攞位成功坐到呢個山洞位
自成一角 可以瘋狂打卡 正!

叫左兩個set lunch 餐湯沙律二揀一

芒果椰奶冰沙 飲落透心涼椰味好搶
士多啤梨玄米奶昔 士多啤梨好甜奶昔口感好滑

感謝 Nicola Y

2022年6月18日的評論 透過行動裝置

最近呢間舖不斷係IG 上見到佢, 所以又是腦波弱去了。
沒錯, 又是平日下午去食既我。
平日去就是沒那麼多人, 不用排隊就可以進了

還好有LUNCH SET , 不用想太多。
很久沒食泰國菜了, 豬手肉鬆菠蘿炒飯($128)是合我意,
豬手肉質軟糯, 炒飯也是我喜歡的乾炒質感, 不會太濕。
Lunch Set 除了主食, 還有前菜(湯/沙律), 飲品也是有幾款包含在內。
今天的是蘑菇湯, 他們把菇打碎了,所以飲起來除了充滿蘑菇的香味,還食到顆粒感, 不是加了很多奶的湯, 不錯。

難得去了一間環境裝修都很特色的cafe, 當然要叫杯可以打打卡的飲品啦,
加錢叫了一杯士多啤梨玄米奶昔($58, 跟餐叫直接減$20, 能不叫嗎)
果然, 來到我地都說真的很打卡able, 很認真的跟他拍照的說。

另外還叫了黃咖喱軟殼蟹配法式面包($138),
法包中間夾了黃咖喱等的配菜,裡面放的汁剛剛好, 對半切也不會爆汁, 食起來很方便。
軟殼蟹炸好是放在法包旁,這樣就不會很快變濕和軟塌。

朋友叫了一杯本就包在set 內的latte, 這個加分,
平時餐廳要飲latte都是要加錢, 他直接就免費了, 雖然拉花小了一點, 但奶泡還是打得結實的。
我們見加薯條只是$18, 就加了一個。
本身對薯條也沒什麼期待, 但這個即炸, 放了一會還是脆的。

這間店真的到處都是小心思, 大至裝修, 小至menu的菜名。
每一個角落都是打卡點, 跟姊妹來打卡拍照真的美。
而且, 店員的態度很友善。下次會再來。

感謝 geeediary
2022年6月15日的評論 透過行動裝置

好耐冇食過泰菜喇,如果泰菜遇上fusion唔知係點呢成日行T.O.P. 都會經過,但一直冇食過~今次終於有機會食到喇!餐廳都幾大,有兩邊位,裝修都幾玩味,打卡唔錯

✨ 火山黃咖哩配唐揚炸雞 - 好有誠意真係整左座火山出泥上面仲要滿滿芝士醬,沾多士食好正!切開個火山原來係雜菜,幾得意

✨冇乜芫茜味的芫茜飯配燒星鰻 - 原條星鰻鋪左喺面幾吸睛,肉質ok滑,個飯幾香茜味,整成risotto好過癮~

✨鹹蛋黃香茅雞翼 - 同平時食開嘅鹹蛋黃雞翼有d唔同,係多左陣香茅味,即係惹味

✨芒果糯米蛋糕 - 用糯米飯整成蛋糕好有創意,外圍係奶凍,味道唔差,幾特別~

✨士多啤梨玄米奶昔 - 少女心滿滿打卡好正,我幾鐘意面頭嘅茶味奶蓋,好滑

感謝 hkfoodjourney520
2022年6月14日的評論 透過行動裝置

好想搣你個面珠墩
睇到個名覺得好搞笑就叫咗!!其實就係食緊牛面珠,加埋麻辣八爪魚嘅沙律。我覺得辣辣哋又幾有鮮叫,牛面珠有牛味又嫩滑,幾唔錯嘅~
火山黃咖喱配唐揚炸雞
擺盤整到係有少少似火山;中間脆皮個形狀有啲似富士山,黃咖喱就好似係噴出嘅熔岩,每塊法包就係岩層,而唐掦炸雞就係一啲石頭嚟⋯⋯只要有咁嘅想像,一切都變得好得意。法包好脆好似薯片咁,口感係幾得意喎~至於富士山脆皮下面,原來係大量雜菜嚟,有菜肉平衡呢樣嘢真係有啲驚喜~至於咖喱味係幾濃,又唔算好辣。
椰香番茄冬陰功炒意大利麵
食落有淡淡的冬陰功味,但係網絡姐普通嘅炒意大利麵,成件事好神奇⋯⋯咁見到有蕃茄有茄味都好合理嘅,然後有種隱藏咗嘅椰香味隱約地走咗出嚟,又係好特別嘅。成個感覺就係一碗冬陰功湯,好似乾咗水咁放咗入去炒意大利麵度~~
粉紅色的火烈鳥
Menu話係一個令人尷尬嘅名字,我又feel唔到又幾令人尷尬喎?!係因為粉紅色?!定係因為佢火烈鳥?!我唔知⋯⋯ 不過味道係幾好喎~啲strawberry jam唔係好甜好酸,再加埋薄荷葉同玫瑰花瓣好fresh,仲有淡淡玫瑰清香~~
楓糖香蕉肉桂奶昔
有塊大大嘅香蕉片喺面,本身已經好吸引人飲。飲落仲有好出嘅玉桂味,好彩楓糖唔係落得太多,唔算好甜,但係又飲到楓糖味,奶味又重~
唔錯唔錯!!

感謝 Ka Yui L
2022年6月11日的評論 透過行動裝置

———————————————
:餐廳環境超靚同新潮,擺設勁有心,睇落好似好隨心,但其實高低有序主次分明,好用心,仲好配合到fushion菜嘅主題!餐廳環境傾偈很舒服,店員超nice!!

小朋友岩哂甜酸雞比薩
本身以為會好普通,純粹想食甜酸醬,點知係咁高質!雞肉好香滑嫩口,肉汁完美被保留,唔會焗到乾哂。甜酸汁好開胃,仲有焗到好香嘅濃厚芝士粉,推介!

_
人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯
一!定!要!食!啖啖蟹肉新鮮厚肉,量多,由頭食到落尾!個汁係擔擔麵嘅汁,不過花生味再濃厚啲,好惹味,又有少少辣,我好鍾意☺️☺️。

唔需要擔心好漏,因為入面加咗洋蔥同三色椒中和返,仲有大量粒粒爽口蟹籽,食哂成個飯都唔會漏。

———————————————

#旺角美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfood

感謝 hungryou_hk

查看過No Money So Lonely的旅客也查看過

去過No Money So Lonely嗎? 請分享您的經驗!

發表評論 上載照片